Report ze zápasu OLO vs. VIT (4:5)

HC Olomouc

logo

4:5sn

(0:0, 1:3, 3:1 - 0:0)

logo

HC Vítkovice Ridera

Utkání začalo poněkud vlažně a první větší šance byly k vidění až v 7. minutě. Nebezpečně vypadala Trčkova střela, kterou Konrád vyrazil na mantinel, o chvíli později se ale domácím fandům orosilo čelo ještě víc, když Hruška nastřelil brankovou konstrukci. Na druhé straně byl blízko gólu Nahodilův útok, ale ani jeden z olomouckých forvardů nedokázal protlačit kotouč za svobodu a Dujsíkovu ránu z mezikruží Vítkovičtí zblokovali. Hanáci měli poté k dispozici přesilovou hru, v níž sice olomoucká pětka několikrát zahrozila, k otevření skóre ale jejich snahy nevedly. Ani druhá přesilová hra nepřinesla domácím kýžené ovoce – Dujsík pálil jen vedle tyče. V závěru prvního dějství pak měla Olomouc k dispozici i třetí přesilovou hru, asi nejblíže gólu pak byl Jan Knotek, který však nabídku Musila zužitkovat nedokázal. Poslední minutu první třetiny pak okořenila bitka mezi Jiřím Ondruškem a Jane Schleissem.

Na začátku druhé třetiny museli Hanáci přečkat zbytek oslabení a do čtyř šli také ve 24. minutě. Druhé oslabení se domácím stalo osudným, z dorážky se totiž prosadil Alexandre Mallet a otevřel tak gólový účet zápasu. Aby toho nebylo málo, současně s gólem Vítkovic byl na 4 minuty vyloučen Knotek za hru vysokou holí. Z Knotkova trestu uplynulo jen 36 sekund a hosté se prosadili podruhé, tentokrát zásluhou Rastislava Deje. Za Olomouc předvedl dobrý střelecký pokus Olesz, ačkoli projektil z jeho hole skončil jen ve Svobodově lapačce. O chvíli později za vítkovickým brankářem dokonce zazněla branková konstrukce, to po ráně Pavla Musila přesilovce. Z následné protiakce se však radovaly Vítkovice – v oslabení zvýšil na 0:3 Dominik Lakatoš. Necelé minuty před koncem druhé třetiny se přece jen radovali i Hanáci. V přesilovce doposud bezchybného Svobodu prostřelil Tomáš Dujsík.

Na začátku třetí třetiny Vítkovice dohrávaly svou přesilovku. Lakatoš sice odkrytou bránu minul, ale jeho tým nemusel smutnit, o pár okamžiků později se totiž prosadil Peter Trška. Hanáci se po tomto gólu rozhodli využít trenérskou výzvu pro posouzení regulérnosti gólu, rozhodčí však jeho platnost potvrdil. Domácí se ale ani za nepříznivého stavu 1:4 nevzdávali. Při hře 4 na 4 se druhým gólem v sezóně prosadil Vilém Burian. V čase 49:26 bylo pro Olomouc nařízeno trestné střílení, ke kterému se postavil Lukáš Nahodil – a proměnil! Domácí se hnali za vyrovnáním a 8 minut před koncem základní hrací doby ho měl na hokejce Valenta, jeho gólovou šanci ale Svoboda vychytal. Celá plecharéna pak explodovala necelých 5 minut před koncem třetí třetiny, když svým druhým gólem vyrovnal Vilém Burian. Vítkovice si podobně jako Olomouc vzaly trenérskou výzvu, rozhodčí ale regulérnost čtvrté branky Hanáků potvrdil.

Prodloužení nabídlo šance na obou stranách. Robert Černý na začátku nastaveného času mířil o dvacet čísel nad Konrádovu bránu, na druhé straně pak Svoboda předvedl ukázkový semafor proti ráně Dujsíka. O vítězi tak nakonec musely rozhodnout samostatné nájezdy. V nich se pak radovali Vítkovičtí.

OHLASY

Jan Tomajko (HC Olomouc): Věděli jsme že to bude těžký zápas, protože Vítkovice hrají o všechno. Vítkovice dobře bruslily, bránily, bojovaly a my jsme se přes ně nemohli dostat. První 2 třetiny z naší strany nebyly dobré, neměli jsme takovou touhu jako soupeř. To až v té 3. třetině, kdy jsme pohrávali 1:4. Pozitivní je, že jsme srovnali. Bod navíc si ale zasloužily Vítkovice.