Report ze zápasu OLO vs. PLZ (1:2)

HC Olomouc

logo

1:2p

(0:1, 1:0, 0:0 - 0:1)

logo

HC Škoda Plzeň

Aktivnějším týmem byli zpočátku zápasu hosté, kteří si také hned ve 2. minutě utkání po faulu Nahodila zahráli přesilovou hru. V jejím závěru bylo v brankovišti Branislava Konráda pěkně dusno, slovenskému brankáři ve službách Hanáků se ale i díky pomoci spoluhráčů podařilo uhájit čisté konto. Další ohrožení domácí brány přišlo chvíli poté, kdy musel Konrád zastavovat puk vleže na zádech.

Hanákům chvíli trvalo, než se vůbec dostali ke střele. První projektil na Frodlovu bránu vyslal Jiří Ondrušek v průběhu 7. minuty. Káňovi poté v dobré pozici před Frodlem odskočil kotouč. Hned vzápětí se však hra přenesla zpátky na druhou stranu a Konrád raději přerušil hru. V polovině první třetiny si přesilovku zahráli také domácí. Káňa s Kucserou si před brankovištěm vyměnili kotouč, ke střele se ale ani jeden z dua olomouckých forvardů neodhodlal. Ani ve druhé přesilovce Hanáci výrazněji neohrozili soupeřovou bránu, po jejím vypršení vyslal ostrou střelu do náručí plzeňského brankáře Kusko.

Plzeňští opět zahrozili 4 minuty před koncem první třetiny. David Stach se před bránou dostal k teči, puk ale skončil pouze nad bránou. Na druhé straně byl blízko dorážky Lukáš Nahodil, ale kotouč byl přece jen příliš skákavý. Blízko prvnímu gólu zápasu byl Pour, ten však jen promáchl. Na konci první dvacetiminutovky se opět vylučovalo, tentokrát na straně domácích. Po 42 vteřinách se Plzni podařilo početní výhodu zužitkovat, horní růžek Konrádovy brány vymetl Milan Gulaš.

Na začátku druhého dějství vyslal na Frodlovu bránu důraznou střelu Káňa, kotouč ale jen ťuknul do plexiskla. Předtím se neúspěšně zkoušel prosadit Knotek. Ve skvělé střelecké pozici se ocitl Jakub Valský, ani on však nedokázal dostat kotouč za záda brankáře Plzně. Na druhé straně Budíkovi nesedla střela z bezprostřední blízky. Jedovatou střelu poté na Frodla vyslal Olesz, tentokrát ale ještě kotouč v síti Škodovky neskončil. To přišlo až o chvíli později, Jiří Ondrušek vyslal od modré čáry tvrdou střelu, jež se zastavila až v bráně.

Do další velké gólové příležitosti Hanáků se dostal Čachotský, ten ovšem minul. Plzeň nebezpečně zahrozila ve vlastním oslabení. Kodýtek ani Mertl ovšem na Konráda nevyzráli. V přesilovce pak z vrcholku kruhu pálil Rob, s nesrovnanými mířidly však nastřelil jen ochranné sklo. V závěru druhé třetiny měli Kohouti k dispozici přesilou hru, na jejím začátku ale zažili pěkně horké chvilky. Konrád přišel při jednom zákroku proti pokusu Pavla Musila o hokejku, Škůrek ale obětavě padl do střely dalšího plzeňského hráče. Pár vteřin před zazněním sirény pak svůj samostatný nájezd neproměnil Jakub Pour.

Na začátku třetí třetiny se o slovo opět přihlásili hosté. S Gulašovou střelou si Konrád poradil hravě, mnohem nebezpečnější byl pokus Mertla, ani ten ale v bráně neskončil. Hosté si však dokázali vynutit faul a Kohouti šli do čtyř. V té si sice hosté dokázali vytvořit tlak, Jan Káňa si ovšem na trestné lavice odseděl svůj trest celý.

Necelých 6 minut před koncem základní hrací doby si hosté před Konrádovým brankovištěm vykoledovali další faul a tím pádem i další přesilovku, Hanáci ale oslabení zahráli skvěle – Jan Bambula uhánějící pro kotouč do útočné třetiny byl faulován, poměr sil na ledě se tak vyrovnal a Kohouty poté čekala minutová přesilovka. Gól však do konce základní hrací doby nepadl, a tak přišlo na řadu prodloužení.

Prodloužení začalo pro domácí velmi nebezpečně, do úniku totiž ujel Čerešňák, jeho střelu Konrád pokryl, ale odražený kotouč poskakoval nebezpečně blízko brankové konstrukci. O chvíli později slovenský bek ve službách Západočechů prověřil pozornost Konráda znova a vybojoval vhazování v útočné třetině. Plzeňský tlak byl záhy odměněn gólem, utkání rozhodl Tomáš Mertl.

OHLASY

Zdeněk Moták (HC Olomouc):V každém případě jsme rádi za ten bod, co jsme dneska získali. Z naší strany to bylo vydřené vybojované utkání. podali jsme asi nejlepší výkon po pauze. Hráli jsme proti prvnímu, proti Plzni, která nastřílela 43 branek - nejvíce ze všech. Musím přiznat, že v tom prodloužení byli lepší. Bohužel jsme se nepomohli přesilovou hrou, to je slabina, které teď budeme pracovat. Oslabení jsme, myslím, sehráli dobře.