Report ze zápasu SPA vs. OLO (7:1)

HC Sparta Praha

logo

7:1

(3:0, 3:0, 1:1)

logo

HC Olomouc

Úvodní minuty zápasu se hrály ve velkém tempu a takřka bez přerušení. Na úvodní šanci zápasu se čekalo až do 7. minuty, kdy se Sparťané dostali do přečíslení dva na jednoho, které dokázal zužitkovat Michal Řepík, jenž ještě hledal najíždějícího Lukáše Rouska, ale hostující obrana si kotouč za brankovou čáru srazila sama. V další šanci se o minutu později ocitl Vladimír Sobotka, ten však z předbrankového prostoru nedokázal puk propasírovat skrz výstroj Jana Lukáše. Domácí pokračovali v aktivitě, za což byli také následně odměněni. Ve 12. minutě Miroslav Forman našel přesně hůl Jana Košťálka, který už postupoval sám na Jana Lukáše, kterého sparťanský obránce překonal přesnou střelou nad rameno. V téže minutě si Lukáš Rousek vykoledoval faul olomoucké obrany, za který následovalo trestné střílení, které již zmíněný útočník Sparty chladnokrevně proměnil.

První větší příležitost se Hanákům naskytla až v průběhu 15. minuty, kdy byl vyloučen Jan Buchtele, avšak paradoxně největší šance v těchto dvou minutách přišla na opačné straně, když Jan Lukáš musel zneškodnit samostatný únik Ladislava Zikmunda. Následovala klidnější část zápasu, kterou narušil až v předposlední minutě první třetiny Martin Jandus, jenž ohrozil nebezpečnou střelou Jana Lukáše, ten však kotouč před brankovou čarou udržel. Poslední okamžiky první periody už žádné vzrušení před jednou či druhou brankou nenabídly.

Na úvodní branku druhé periody se nečekalo vůbec dlouho a byli to opět domácí, kteří se ve 22. minutě prosadili. Andrej Kudrna dokázal Jana Lukáše překonat z bezprostřední blízkosti, a tak Sparťané vedli už o čtyři góly. Olomoučtí hokejisté následně zvýšili svou aktivitu, ale vyložená gólová šance v podání Hanáků nepřicházela. Ve 27. minutě předvedl krásnou individuální akci Martin Jandus, jehož ostrý pokus musel až svým ramenem vytěsnit Jan Lukáš. Ve 29. minutě měl po přihrávce Rostislava Olesze se ve velmi dobré pozici ocitl Adam Rutar, ale olomoucký obránce měl problém se zpracováním puku, a tak k ohrožení Matěje Machovského nedošlo.

Ve 30. minutě už byl náskok domácích pětigólový. Jan Buchtele se prohnal po levém křídle, následně si puk přehodil na bekhend, ze kterého kotouč posunul už do prázdné brány. O minutu později se prosadil také dnes aktivní obránce Martin Jandus, který se z pravého kruhu trefil přesně ke vzdálenější tyči, což hostující trenéry přimělo k vystřídání brankářů. Ve 35. minutě se domácí dostali do přečíslení tři na jednoho, ale akce byla až příliš překombinována, a tak nemusel Branislav Konrád vůbec zasahovat. Zbývající část druhé třetiny se nesla ve znamení aktivity Hanáků, ale herní nepohoda nedovolila hostům žádnou útočnou snahu zužitkovat vstřelenou brankou.

Třetí třetina začala za stavu 6:0, a tak už bylo téměř jisté, že o dělbě bodů je rozhodnuto, což také naznačily první minuty poslední části zápasu, ve kterých si Hanáci žádnou větší příležitost nevypracovali. Ve 46. se olomouckým hokejistům nabídla šance v podobě čtyřminutové přesilovky, ale ani v té gólovou radost olomouckých hokejistů nepřinesla. Čestný úspěch ale přece jen přišel. Matěj Machovský v 54. minutě nepředvedl po střele Jana Káni nejjistější zákrok, jelikož mu kotouč vypadl a následně jej do sítě dopravil jeden z obránců Sparty, který se kus černé gumy snažil odklidit před dotírajícím Lukášem Kucserou. Gólovou tečku nakonec ještě udělal v předposlední minutě zápasu Jan Buchtele, který jako jediný ze Sparťanů dokázal Branislava Konráda překonat.

OHLASY

Josef Jandač (HC Sparta Praha): Jsme spokojeni s výsledkem i předvedenou hrou. Po minulém utkání jsme si spravili chuť. Základ úspěchu byla už první třetina, ve které jsme vstřelili tři branky a dále jsme zápas kontrolovali, hosty jsme téměř k ničemu nepustili. Za tři body jsme moc rádi.