Report ze zápasu KOM vs. OLO (5:1)

HC Kometa Brno

logo

5:1

(2:0, 0:0, 3:1)

logo

HC Olomouc

Na první gólovou šanci zápasu se v Brně příliš dlouho nečekalo. Domácí celek sehrál ve 4. minutě velmi pohlednou akci, ve které Jakub Klepiš vybídl ke skórování nejlepšího střelce Komety, Petera Schneidera, který už střílel do odkryté brány, a tak se touto akcí Brno ujalo vedení. Ihned poté přišel faul Martina Vyrůbalíka, po kterém se v přesilové hře dokázal prosadit také další zahraniční hráč Komety, Peter Mueller, který zužitkoval křížné přihrávky Petra Holíka. Dvě bleskově inkasované branky se na Hanácích podepsaly, naopak brněnští hokejisté trávili většinu času ve svém útočném pásmu díky dobrému pohybu. První šanci olomouckých hokejistů přinesla až v 16. minutě teč Tomáše Gřeše, po které kotouč skončil těsně vedle levé tyče Karla Vejmelky. O minutu později přišla nebezpečná střela Tomáše Dujsíka, kterou ještě tečoval Jan Knotek, ale puk za brankovou čarou neskončil ani v tomto případě. Hrálo se ve velkém tempu, příliš často se nepřerušovalo. Závěr třetiny už branku na jedné, či druhé straně nepřinesl, nicméně dominance domácího celku už v závěru úvodní dvacetiminutovky nebyla tak znatelná.

Začátek druhé periody vyzněl lépe pro Hanáky, kteří navázali na dobrý závěr první třetiny. Do první slibné šance se dostal z mezikruží Jan Bambula, kterého však dokázal Karel Vejmelka vychytat. Z pohledu Komety přišla první dobrá šance v 5. minutě, kdy z levé strany zakončoval Ralfs Freibergs, ale lotyšský obránce vedení Brna nenavýšil. Následovala první přesilová hra pro olomoucké hokejisty, ale ta zůstala nevyužita. Ihned po ní následovala velmi dobrá individuální akce Viléma Buriana, jehož však Karel Vejmelka vychytal, což se o domácím brankáři dá říci i v souvislosti s následným závarem v jeho brankovišti.

Zhruba v polovině zápasu domácí zareagovali na zlepšený výkon svého soupeře také svou aktivitou, kterou přetavili do několika střel, se kterými si však Branislav Konrád poradil bez větších starostí. Ve 35. minutě musel gólman Hanáků tváří v tvář čelit Luboši Horkému, který se vydal do samostatného úniku, ale mladý útočník Komety zkušeného Konráda nepřekonal. O minutu později se vyznamenal na opačné straně Karel Vejmelka. Nejprve pálil z první Jan Káňa, poté Lukáš Kucsera, ale ani jeden z těchto útočníků Mory gólový účet hostů neotevřel. Ve vlastním oslabení se ke střele dostal také Petr kolouch, ale ani on nebyl tím, kdo by dokázal dobře chytajícího Vejmelku překonat. Ve druhé třetině nakonec branka nepadla i přes poměrně velký počet šancí na obou stranách.

Také úvod třetí části patřil olomouckým hokejistů, kteří se také ve 42. minutě poprvé v zápase prosadili. Napoprvé to sice nevyšlo, ale Rostislav Olesz se také dostal k dorážce vlastní střely, kterou už Karla Vejmelku o čisté konto v tomto zápase připravil. Vstřelený gól Hanáky značně nabudil, hosté si následně vytvořili hned několik slibných šancí, ale vyrovnání Karel Vejmelka nepřipustil. Ve 47. minutě však přišla chybná rozehrávka Hanáků, kterou vystihl Martin Zaťovič, jenž vyslal do samostatného úniku Petera Muellera, který Branislava Konráda propálil mezi betony. Další problém pro Hanáky nastal o 2 minuty později, kdy úspěšně zakončil svůj samostatný únik ve vlastním oslabení Peter Schneider. Tentýž hráč, tedy Peter Schneider dokázal v 52. minutě využít přesilovou hru, čímž si tento Rakušan připsal hattrick. Hanáci už nedokázali gólově odpovědět, a tak zápas nakonec skončil vítězstvím Komety o 4 branky.

OHLASY

Jiří Horáček (HC Kometa Brno): "Troufnu si tvrdit, že jsme měli výborný vstup do utkání, první třetina se nám povedla. Ve druhé třetině jsme si to zkomplikovali, ale naštěstí se nám povedlo dát několik gól ve třetí třetině. Utkání jsme nakonec zvládli dotáhnout do vítězného konce."