Report ze zápasu OLO vs. VIT (5:5)

HC Olomouc

logo

5:5

(1:1, 2:3, 2:1 - -:-)

logo

HC Vítkovice Ridera

Hned zkraje zápasu měli domácí po faulu Romana Poláka k dispozici přesilovou hru. Na mezikruží se ocitl volný David Ostřížek, který před vlastním zakončením volil přihrávku na Vojtěcha Tomečka, ten však nedokázal najít skulinku mezi betony brankáře Svobody. Oslabení tedy hosté přečkali bez ztráty kytičky, Hanákům se však podařilo zakotvit v útočné třetině i po vypršení Polákova trestu. Vojtěch Tomeček opět zkoušel pozornost brankáře Svobody, ale ani třetí pokus nebyl úspěšný.

Po delší době se do útoku dostaly také Vítkovice a hned z toho byl první gól utkání. Jan Schleiss si obkroužil bránu soupeře a zakončil do odkryté klece Jana Lukáše. Vzápětí měl nakročeno ke snížení Ostřížek, křídlo olomoucké první pětky se však k dorážce nedostalo. V další části hry měly navrch Vítkovice, jež se dostaly do několika šancí, největší z nich měl na hokejce Werbik, jednou však na kotouč nedosáhl a poté ho tečoval jen do ochranné sítě. Chvíli poté Hanáci zahrozili z protiútoku a Dujsík poslal pozdrav Svobodovým betonům.

Necelých 7. minut před koncem první třetiny se domácí dokázali prosadit z na první pohled nenápadné akce. K odraženému kotouči se dostal Lukáš Nahodil a fanoušci v plecharéně se mohli radovat. V obrovské šanci se na sklonku prvního dějství v přesilové hře ocitl David Ostřížek. Kotouč poskakoval před brankovou čárou a olomoucký forvard se jej snažil dostrkat za brankovou čáru, v tomto snažení ale nakonec úspěšný nebyl.

Další změna skóre přišla až ve 25. minutě, kdy se Vítkovicím podařilo využít svou přesilovou hru už po 14 vteřinách jejího trvání. Peter Trška dostal přihrávku na vrchol kruhu a jeho rázná střela o pár vteřin později proletěla nad Lukášovou vyrážečkou a rozvlnila síť za jeho zády. Také Hanáci dostali v první polovině druhého dějství k dispozici přesilovku. Přesilovková formace Hanáků předvedla pěknou kombinaci před Svobodovou bránou, vítkovický brankář však kotouč za svá záda nepustil. O chvíli později měl beton na správném místě proti další střele Olomouce, napotřetí už to však vítkovickému fantomovi nevyšlo – David Škůrek dostal pobídku na modré čáře a nekompromisní střela urostlého beka zaplula do vítkovické brány.

Velká šance k otočení zápasu se pro Kohouty otevřela ve 30. minutě, kdy byl nejprve za držen vyloučen Marosz a o chvíli později usedl na trestnou lavici hostů také Kubalík. Hanáci tak měli k dispozici minutu a tři čtvrtě dlouhou přesilovku 5 na 3. Vítkovicím se zkraje oslabení podařilo vyhodit kotouč a Hanáci byli při následném přechodu středního pásma příliš horliví, takže chvíli trvalo, než se domácí usadili v útočné třetině. Vítkovicím se chvíli podařilo odolávat hanáckému tlaku, nakonec však přece jen kapitulovaly. Vojtěch Tomeček adresoval přihrávku Petru Kolouchovi, který do Svobodovy poloprázdné brány poslal gólový pozdrav. Utkání bylo nadále velmi vyrovnané a Vítkovičtí dokázali o pár minut později srovnat krok. Z dorážky se prosadil Rostislav Marosz. V závěru druhé třetiny se hostům ještě podařilo využít přesilové hry a díky Alexandru Malletovi si do posleního dějství odnášeli jednobrankový náskok.

Ve třetím dějství měl vyrovnání na hokejce autor prvního gólu Hanáků Lukáš Nahodil, jenže proti jeho střele dokázal Svoboda včas zakročit, poskakujícího kotouče v brankovišti se se pak nikdo z domácích neujal. Olomouc se však přece jen vyrovnání dočkala – ve 46. minutě se ke kotouči na mezikruží dostal Vilém Burian a v kotli domácích bylo zase veseleji. O chvíli později se v další tutovce ocitl Nahodil, ten ovšem ten ovšem trefil jen boční síťku brány ležícího Svobody.

V 51. minutě usedl na trestnou lavici Trška a Kohouti tak měli k dispozici další přesilovku. Tu se jim po necelé minutě podařilo využít, Tomáš Gřeš využil Nahodilovu přihrávku a skóroval do prázdné klece. Necelé 4 minuty před koncem základní hrací doby došlo před bránou domácích k potyčce, po níž zůstal na ledě ležet jeden z čárových rozhodčích, na trestnou lavici následně usedl jeden hráč Olomouce a dva hráči Vítkovic. Hosté pak dokázali ve hře 4 na 4 srovnat stav utkání, podruhé v zápase se trefil Peter Trška. Domácí měli na konci třetí třetiny k dispozici další přesilovku, v dobré střelecké pozici se ocitl Svoboda ale včas sklapl betony.

OHLASY

Jan Tomajko (HC Olomouc):Herně to nebylo špatné, ale udělali jsme tam spoustu fatálních chyb, které soupeř potrestal. Tomu bychom se měli do dalších zápasů vyvarovat. Dali jsme i góly v přesilovkách, z tohoto hlediska bych se na to díval pozitivně. Musíme si prostě dát pozor na ty chyby. Přesilovky jsme netrénovali vůbec. Teď nám onemocněli 2 hráči, kteří patřili do přesilovky, takže jsme to zase změnili. Včera jsme to vůbec nenacvičovali, budeme se tomu věnovat příští týden.