Report ze zápasu OLO vs. PLZ (2:1)

HC Olomouc

logo

2:1

(1:0, 1:1, 0:0)

logo

HC Škoda Plzeň

Plzeň do zápasu vlétla pěkně zostra. Už o pár sekundách hry se před bránou domácích vytvořil závar po střele Lukáše Kaňáka. Hned vzápětí dostali hosté po faulu Dujsíka výhodu přesilové hry, početní výhodu ale Západočeši nesehráli dobře a nijak výrazně bránu Olomouce ohrozit nedokázali. Zato na druhé straně skončila hned první větší šance gólem. Lukáš Kucsera s Petrem Strapáčem se na začátku 7. minuty dostali do přečíslení a druhý jmenovaný dokázal prostřelit přesouvajícího se Frodla. O chvíli později, během přesilovky, měl druhý gól domácích na své hokejce Jan Knotek, k úspěšnému zakončení mu nicméně pár milimetrů scházelo. A malý kousek chyběl také Matyáši Kantnerovi na samotném sklonku prvního dějství, plzeňský forvard totiž nastřelil tyč.

Na začátku druhého dějství zůstal na ledě ležet po zákroku Kantnera Jam Bambula, olomoucký útočník se nicméně po chvíli zvedl a odjel na střídačku. Následující přesilová hra pak přinesla změnu skóre. Nejprve Lukáš Klimek v přesilovce Olomouce netrefil prázdnou klec, poté ve vlastním oslabení ujel Petr Straka, který se tváří v tvář Branislavu Konrádovi nemýlil. Vyrovnaný stav však v plecharéně nevydržel dlouho. V čase 27:12 se d samostatného úniku dostal Jakub Navrátil, jehož prudká střela překonala Frodla a skončila v bráně. O pár okamžiků později se plecharénou podruhé v zápase rozeznělo zazvonění tyčky, tentokrát po střele Lukáše Nahodila.

Úvod třetí periody mnoho šancí nepřinesl. Vojtěch Budík mířil jen na lapačku Branislava Konráda a slovenský gólman zneškodnil také střelu Filipa Scuhého. Na druhé straně zneškodnil Frodl střelu faulovaného Nahodila. Gólový nádech měla až rána Davida Ostřížka v závěru přesilové hry domácích, Dominik Frodl ale včas zasáhl. Minutu a půl před koncem základní hrací doby si po vlastním zakázaném uvolnění Škodovka vzala oddechový čas. Poté, co se Západočechům podařilo dostat kotouč na své hokejky, Dominik Frodl odsprintoval na střídačku a hostům do hry naskočil šestý hráč. Několik vteřin před vypršením časomíry se Olomouckým podařilo dopravit kotouč do prázdné brány soupeře, rozhodčí však rozpažili kvůli ofsajdu. Jejich rozhodnutí posléze potvrdil videorozhodčí. Úplně poslední střelu zápasu si připsal Matěj Stříteský, jeho pokus nicméně Konrád vyrazil a Olomouc tak mohla slavit postup do čtvrtfinále.

OHLASY

Zdeněk Moták (HC Olomouc):„Velice si považuju toho, jak jsme přistoupili k celé sérii. Hráli jsme vynikající hokej, co se týče bojovnosti, obětavosti, nasazení. To nakonec slavilo úspěch. Byli jsme pro všechny outsiderem, tím, kdo nemá šanci postoupit. Podle celkového vyjádření zápasů to skončilo 3:0. Ve třech zápasech jsme si poradili s favorizovanou Plzní, to je pro nás skvělé. V prvé řadě musím klukům poděkovat. Celý zápas jsem cítil, jak ta střídačka žije, jak za tím chtějí jít. Že jsou odhodláni udělat maximum, jsou ochotní nechat si urvat ruku nebo nohu, přijet na střídačku s hlavou v podpaží. Jejich entuziasmus a nasazení bylo maximální. Musím vyjádřit maximální spokojení a možná i obdiv. Jsem na ně pyšný.“