Report ze zápasu OLO vs. PLZ (4:1)

HC Olomouc

logo

4:1

(2:0, 2:0, 0:1)

logo

HC Škoda Plzeň

Do první výhodné střelecké pozice se dostal na konci 4. minuty hostující Martin Lang. Jeho ránu z levého kruhu ale dokázal Lukáš Kucsera srazit do ochranné sítě, tudíž Jan Lukáš zasahovat nemusel. O čtyři minuty později se kohouti dostali do téměř minutového tlaku. Krejčího elitní formace získala útočné pozice pro trojici Tomeček - Nahodil - Klimek. Zkušený gólman Dominik Furch si ale následnou ránu z kruhu dokázal pokrýt.

Domácí postupem času přebrali aktivitu, díky které se v útočné třetině drželi i v následujících střídáních. Zaslouženou odměnou jim byla vedoucí branka ve 13. minutě. Jan Bambula oslovil pěknou křížnou přihrávkou Petra Strapáče, který z levého kruhu dokázal vymést horní růžek. Indiáni si v dalším průběhu periody sice zahráli přesilovku, ale tu využít nedokázali. Hned po jejím skončení se dopředu vydal David Krejčí, jehož pobídka doputovala k Petru Kolouchovi. Útočník s číslem 81 na dresu se nemýlil a zvýšil stav na 2:0.

Hned po pauze ujeli dva Hanáci do přečíslení proti jedinému obránci. Lukáš Nahodil zvolil střelu, ta ale bohužel pro něj skončila jen na boční síti. O chvíli později se k Lukášově kleci přiblížil Michal Bulíř, který si stáhl puk do bekhendu a trefil tyč. Z následné protiakce domácí zvýšili své vedení. Jan Káňa krásnou průnikovou přihrávkou našel hůl Davida Krejčího, který pohotově dostal touš za brankovou čáru.

Olomoucká šestačtyřicítka se gólově prosadila i v 27. minutě, v přesilové hře nádherně vymetla horní růžek Furchovy svatyně. V témže čase došlo k brankářskému prostřídání na plzeňské straně. Dominika Furcha mezi třemi tyčemi nahradil jeho jmenovec Dominik Pavlát. Pár vteřin před polovinou základní hrací doby si diváci mohli vychutnat pěstní souboj mezi Vojtěchem Budíkem a Lukášem Kucserou. Olomoučtí hokejisté i nadále kontrolovali průběh zápasu. Po čtyřiceti minutách odešli do kabin jednoznačně spokojenější, vedli totiž už 4:0.

Na začátku závěrečné třetiny si kohouti hlídali své čtyřbrankové vedení. Několik zásahů v řadě si musel připsat domácí brankář Lukáš, který však se střelami Gustafa Thorella a Jakuba Kindla větší potíže neměl. Krátce před úvodní komerční pauzou ve třetí třetině si první formace Hanáků vytvořila nápor. Jan Káňa nahrál lépe postavenému Jiřímu Ondruškovi, jehož dělovka zapadla na Pavlátovu hruď.

Plzeň měla v průběhu třetí třetiny k dispozici početní výhodu, kterou využít nedokázala. Ve chvíli, kdy se Lukáš Klimek z trestné lavice vrátil na led, se domácí dostali do rychlé brejkové situace. Plzeňská obrana ale odolala. Škodovka v 54. minutě snížila po povedené akci Ludwiga Blomstranda, jehož stahovačka do bekhendu připravila Jana Lukáše o čisté konto. Úplný závěr utkání se už poklidně dohrával, Olomouc si tak mohla připsat první tři body v sezoně. Plzeňskou Škodu porazila 4:1.

OHLASY

Zdeněk Moták (HC Olomouc): „Do poloviny zápasu to z mé strany bylo bez jakýchkoliv připomínek. Hra byla výborná. Je nevídaná věc, abychom v polovině zápasu vedli už 4:0. Po bitce Kucsery s Budíkem se hra mírně změnila. Už jsme nebyli tak urputní. Zároveň si ale myslím, že jsme si ten příjemný průběžný stav dokázali pohlídat bez potíží. Jediná škoda je, že si Honza Lukáš nakonec nepřipsal nulu. Určitě by si ji zasloužil.“