Report ze zápasu KVA vs. OLO (3:2)

HC Energie Karlovy Vary

logo

3:2p

(0:0, 2:2, 0:0 - 1:0)

logo

HC Olomouc

O první střelu utkání se postaral Lukáš Kucsera, jenž prověřil brankáře Vladislava Habala z mezikruží. Následně byli ovšem aktivnější energetici. Jan Lukáš musel krýt rány Martina Rohana a Jiřího Průška. Olomoucký gólman obstál i proti následnému tlaku, který vyvrcholil obrovskou šancí Martina Kohouta.

Poté se situace na ledě vyrovnala, a i kohouti se dostávali do svých příležitostí. Vojtěch Tomeček nabil do dobré pozice Janu Káňovi, ten ale trefil pouze připraveného Habala. Sám útočník s osmnáctkou na zádech pak mohl dokonce poslat Hanáky do vedení, avšak jeho rána z první po milimetrově přesné přihrávce Davida Krejčího jen těsně minula domácí branku. Do kabin tak hráči obou mužstev odcházeli za bezbrankového stavu.

Na začátku prostřední části se museli kohouti bránit v početní nevýhodě. Oslabení ovšem zvládli na výbornou a nepustili Západočechy do větších šancí. Poté se složení hráčů na ledové ploše obrátilo. V nabídnuté přesilovce mohl skórovat Petr Kolouch, jenž nejprve tečoval přihrávku jednoho ze svých spoluhráčů, načež se dostal i k dorážce. Habal se ovšem roztáhl na brankové čáře, a olomoucký forvard tak vyšel střelecky naprázdno.

Po polovině zápasu se diváci v KV Aréně dočkali první úspěšné trefy. Tomáš Rachůnek využil odraženého kotouče od mantinelu a tvrdou ránou příklepem překonal Jana Lukáše. Domácí se však neradovali dlouho. Krátce po úvodní brance totiž šel na trestnou lavici Martin Osmik a kohouti v přesilovce udeřili. Jan Knotek umístil střílenou přihrávku Jana Káni za přesouvajícího se Vladislava Habala. Zanedlouho bylo pro energetiky ještě hůř. Dalibor Řezníček vypálil od modré čáry, a jelikož měl brankář Západočechů zakrytý výhled, skončil kotouč v síti.

Ani tento stav ovšem neplatil dlouho. Minutu a dvě vteřiny po vedoucí brance Hanáků Karlovarští opět srovnali. Jan Hladonik vyhrál buly v útočném pásmu, a to přímo na hůl kapitána Energie Tomáše Vondráčka, jenž si srovnal puk na čepeli a svižnou střelou z hranice pravého kruhu opět vyrovnal. Stav 2:2 vydržel až do druhé sirény.

Do třetí části nastupovali Hanáci v početní výhodě. Výraznější příležitost si ovšem nevytvořili. Ta ovšem přišla chvíli poté. Lukáš Klimek se sám dostal až před Habala, kterého se snažil překonat forhendovým blafákem. Karlovarský brankář ale udržel naděje svého týmu výborným zákrokem. Na druhé straně střílel zcela sám z mezikruží Jakub Flek. Jan Lukáš měl při této ráně štěstí, jelikož se puk odrazil od brankové konstrukce. Rychlý útočný hokej pokračoval i nadále a oba brankáři museli předvést několik dalších dobrých zákroků. Hanáci svého soupeře v posledních minutách zatlačili, a neměli daleko k velmi důležitému třetímu gólu. Nakonec se jim však prosadit nepodařilo, a tak přišlo na řadu prodloužení.

V nastaveném čase k ráně z bezprostřední blízkosti dostal Martin Kohout, olomouckého strážce svatyně ovšem nepřekonal. Stejně tak dopadla i akce Tomáše Rachůnka. Hanáci taktéž útočili, z levého kruhu zkoušel pálit Jan Knotek, nicméně kotouč mu na poslední chvíli sjel z čepele. Vše pomalu, ale jistě směřovalo k samostatným nájezdům. Když už se zdálo, že k dovednostní loterii opravdu dojde, přišla přesná rána od modré čáry od Michala Plutnara. Na kostce nad ledem v ten okamžik zbývala jedna vteřina do konce prodloužení. Trenér Zdeněk Moták si sice zkoušel vzít trenérskou výzvu za účelem zpochybnění tohoto časového údaje, avšak rozhodčí po zhlédnutí videozáznamu uznali branku za platnou. Energetici tak oplatili kohoutům porážku z minulého duelu.

OHLASY

Tomáš Mariška (HC Energie Karlovy Vary): „Jsme rádi, že jsme ten zápas dokázali zvládnout. Hlavně jsem rád za to, jak jsme ten zápas dokázali odpracovat. Všichni hráči se snažili na 100 % plnit taktiku, kterou jsme si dali před zápasem. Řekli jsme si, že budeme bojovat o každý bod do posledního střídání a to se nám povedlo. Šance byly na obou stranách, zvládli jsme těžkou pasáž, kdy s námi zamávala ta obdržená branka, nebyli jsme úplně v psychické pohodě, ale i to jsme zvládli.“