Report ze zápasu OLO vs. VIT (1:4)

HC Olomouc

logo

1:4

(1:1, 0:0, 0:3)

logo

HC Vítkovice Ridera

Lepší vstup do utkání měly Vítkovice, které zavařily Lukášovi už při prvním střídání, poněvadž od modré čáry střílel Alexej Solovjev. První šanci na otevření skóre měla Mora o chvíli později, kdy na trestnou lavici zamířil Kovář, avšak početní výhoda kohoutů využita nebyla. Z přesilovky se však záhy neprosadili ani hosté. Za zmínku stojí akce Lukáše Klimka, při které byl faulován Romanem Polákem.

Ve 13. minutě už hru pěti proti čtyřem Hanáci využili. Petr Kolouch si nádherně obhodil obránce a následně přesně zamířil střelou zápěstím. Velký tlak, který vedl Rostislav Olesz v 16. minutě, druhým gólem neskončil. Chvíli před pauzou se na brankovišti snažil Lichanec, ležícího Dolejše ovšem nepřekonal. Z následného protiútoku tak přišel trest v podobě vyrovnání. Hostující Tomáš Guman přesně zamířil zápěstím z mezikruží.

Druhá třetina začala z olomoucké strany svižně. Ihned přišla brejková situace, při které ale Jan Knotek nevybídl přesně rozjetého Silvestera Kuska. Pozor musel dávat i Lukáš, jenž ale u přední tyče vychytal bojovného Lednického. Obrovskou šanci si na konci 26. minuty vytvořil Vítězslav Brož, který pálil úplně sám z mezikruží, jenže zadní tyč Dolejšovy klece o chlup netrefil. V polovině řádné hrací doby měli hosté tlak, Jan Lukáš ale odolal. Poté zamířil na trestnou lavici Radovan Bondra. Přesilovková lajna Hanáků si vytvořila nápor, který vygradoval střelou Olesze z kruhu.

Už v pěti hrající Vítkovice byly o chvíli později vidět. Především sólo Patrika Kocha pořádně vystrašilo gólmana Lukáše, nadvakrát pálící slovenský zadák však hosty do vedení neposlal. Na konci prostřední části měl příležitost Olesz. Ve velké rychlosti si to mířil vpřed z křídla, avšak bránu o pár centimetrů minul. Podobnou akci předvedl na druhé straně i Jan Hruška, proti kterému se Lukáš blýskl parádním semaforem. Neujala se ani dělovka Dujsíka od modré čáry. Kotouč cinkl o horní tyč.

Do třetí třetiny vstoupily lépe Vítkovice. Za Ostravany se prosadil Jakub Illéš. Vzápětí mohl srovnat Jakub Navrátil, který krásně pronikl až na levý kruh, odkud jej ale vyrážečka Dolejše zastavila. Ve 47. minutě usedli na trestnou lavici Guman s Lednickým, takže Hanáci hráli téměř minutu a půl dlouhou početní výhodu pěti proti třem. Tu ale nevyužili a ihned po návratu Tomáše Gumana na led inkasovali potřetí.

K přesilové hře se ve druhé polovině třetí třetiny dostali i hosté. Nebezpečný byl ruský zadák Ruslan Pedan se svými střelami od modré čáry. V 55. minutě se před Dolejše proháčkoval Burian, ale vítkovický gólman pravým betonem zakročil. V úplném závěru se kohouti složitě dostávali do útočného pásma, a proto Ridera trestala. Brejkovou situaci úspěšně zakončil Jan Hruška. Vítkovice na Hané vyhrály 4:1.

OHLASY

Zdeněk Moták (HC Olomouc): „Klíčovým momentem zápasu byla přesilová hra pět na tři. Do třetí branky hostů to bylo vyrovnané utkání. Obraz hry z naší strany nebyl vůbec špatný. Měli jsme tam pár vyložených střeleckých situací. Od zmíněné přesilovky se to však zlomilo, dostali jsme gól a padla na nás deka. Vítkovice vyhrály za třetí třetinu zaslouženě.“