Report ze zápasu HKM vs. OLO (4:1)

Mountfield HK

logo

4:1

(0:0,2:1,2:0)

logo

HC Olomouc

Do úvodu zápasu vstoupil lépe Hradec Králové. První větší šanci zaznamenal Lev, který po přihrávce Oksanena od zadního mantinelu pálil z první, trefil se však přímo do Lukáše. Zanedlouho si Hradec Králové zahrál přesilovku. Exolomoucký Jergl po křižném pasu střílel z pravého kruhu, Lukáš si připsal další těžký zákrok vyrážečkou. Příležitost ke vstřelení branky si vytvořili také Hanáci. Proti nepřesné rozehrávce Mountfieldu si najel Bambula a ve velké rychlosti mířil zpět na klec domácích, jeho střela proletěla jen těsně vedle pravé tyčky.

Za zmínku stojí akce Navrátila, který se snažil usměrnit odražený kotouč po střele Olesze, trefil ale pouze boční síť. V zajímavé šanci se objevil také Kunc, když se dostal až před hradeckého brankáře, avšak jeden z vracejících se obránců mu zablokoval při střele hůl. V závěru si první přesilovku zahráli také Hanáci, tu však rozdělila přestávka.

Na začátku druhé části hry šli domácí opět do čtyř. Po kombinaci na modré se ke střele dostal Doktor, jeho tvrdý projektil vyrazil Kiviaho příhodně pro Jiřího Ondruška, který puk poslal do zcela odkryté brány. Vzápětí ve velké rychlosti objížděl klec domácích Bambula, jeho zakončení k bližší tyči zastavil hradecký gólman betonem.

V čase 24:12 bylo vyrovnáno. Při dvou signalizovaných trestech Mory našel Blain připraveného Kevina Klímu na druhé straně brankoviště, který prudký pas doklepl za Lukášovy záda. Hradec Králové mohl jít dokonce do vedení, když Smoleňák nadvakrát dorážel kotouč vypadnutý z Lukášovy výstroje, puk však nedokázal ideálně zasáhnout.

Ve 29. minutě se domácí prosadili znovu. Nikita Scherbak vyslal ihned po vyhraném vhazování prudkou ránu směrem k olomoucké kleci, Lukáš proti jeho střele jen marně natahoval svůj beton. V závěru druhé třetiny se po závaru u hradeckého brankáře dostal k zakončení Řezníček, jeho pokus jen se štěstím zblokoval jeden z beků Mountfieldu.

Vstup do závěrečné dvacetiminutovky byl z obou stran velice opatrný. V přesilovce našel Lalancette nebráněného Oksanena v brankovišti, Lukáš si jeho bekhendovou střelu z bezprostřední blízkosti pohlídal. V 50. minutě se kotouč odrazil od zadního mantinelu přímo na hůl Orsavy, ten naznačil střelu a kotouč postrčil k protější tyči, kde byl nachystaný Lukáš Cingeľ, jenž hrací předmět usměrnil za brankovou čáru.

Hned nato přišlo na straně Kohoutů další vyloučení, ani to však Mountfield nedokázal potrestat. Krásnou individuální akci předvedl Oksanen, který při protiútoku chtěl překvapit Lukáše rychlou otočkou, osmadvacetiletý gólman byl však připraven. Zbývaly pouhé dvě minuty utkání, když se před olomouckou bránu dostal Orsava, ten však místo zakončení volil přihrávku na přijíždějícího Ahti Oksanena, který poslal kotouč do horních pater klece Hanáků. Olomouc již hru bez brankáře nevyužila, z Hradce Králové tak po prohře 4:1 odjíždí bez bodu.

OHLASY

Ladislav Čihák (Mountfield HK): „Dlouhodobě víme, že Olomouc je dobrý tým, což předváděl i tady v první třetině, kdy to opravdu bylo hodně bojovné. Bohužel jsme dostali gól na 1:0, tam jsme to nezblokovali na středu. Jsem rád, že kluci za to vzali a postupným tlakem co jsme si vytvářeli a těmi postupnými šancemi jsme ten zápas otočili na naši stranu. Kluci cítili velkou šanci, dneska celá střídačka strašně žila. Kluci cítili, že si za tím vítězstvím můžou jít a potvrdili to ve třetí třetině, kde jsme se snažili soupeře ještě více zatlačit. Šancí jsme měli docela dost i v přesilovkách, bohužel teď nám to tam nepadlo, ale jsem rád, že jsme porazili bojovný tým a urvali tři body.“