Report ze zápasu OLO vs. LIB (3:2)

HC Olomouc

logo

3:2p

(1:0, 1:0, 0:2 - 1:0)

logo

Bílí Tygři Liberec

Už po osmdesáti sekundách usedl na trestnou lavici na dlouhých pět minut Jaroslav Vlach, jenž velmi ostře sestřelil Petra Koloucha. Hned po začátku přesilovky se do kvalitních pozic dostali Navrátil, Ondrušek i Krejčí, jenže Kváča odolal. Velké množství šancí měli Hanáci i následně, dorážející Jan Knotek ale těsně minul. Liberecký gólman Kváča tak těžké chvíle přežil bez inkasování. Hned po skončení Vlachova trestu šla Olomouc do čtyř po faulu Klimka. Největší příležitost si hosté vytvořili s návratem domácího hráče na led. Šmídova střela se odrazila ke Grígerovi, který ale Lukáše nepřekonal.

Další vzruch před Kváčovou klecí přišel po faulu obránce Ivana. David Krejčí se blýskl dvěma precizními přihrávkami na pravý kruh, avšak Navrátil i Knotek své šance neproměnili. Následně dvakrát pálil sám český reprezentant, ale gólman Bílých Tygrů se činil. Stejně tak i při přečíslení Olesze s Klimkem. Zakončoval druhý jmenovaný, jenže gól z toho nebyl. Zasloužené vedení olomouckých hokejistů přišlo na konci 18. minuty, kdy se pěknou střelou do šibenice trefil Jakub Navrátil.

Na začátku druhé třetiny předvedl brankář Kváča chybu v rozehrávce. Klimek ani Černý však touš do sítě dopravit nedokázali. O chvíli později nabídl Zachar nepřesnou přihrávkou hrací předmět Bambulovi, který ještě vybídl Knotka, jehož pokus byl sražen do ochranné sítě. Liberec poté ožil a vytvořil si několik zajímavých příležitostí. Jan Lukáš ale úspěšně likvidoval pokusy Šedivého, Šmída a Klepiše. Na konci 27. minuty se připomněl Bambula po šikovném přistrčení Knotka, avšak horní tyč těsně minul. Záhy napálil konstrukci domácí svatyně Michal Birner.

Krátce po uplynutí poloviny řádné hrací doby se k nebezpečné dorážce protlačil Olesz. Vzápětí však fauloval Kolouch, takže Mora šla podruhé v utkání do čtyř. Liberec měl celé dvě minuty obrovský tlak, ale vynikající Jan Lukáš si poradil s pokusem Klepiše. Následně Birner z pravého kruhu těsně minul. Početní převahu si zahráli i kohouti, kteří nabídnutou možnost využili. Krejčí posunul mezi kruhy Knotkovi, jenž před brankou našel Nahodila. Útočník s číslem 19 následně přihrál na kruh Petru Kolouchovi, který se nemýlil. V plecharéně mohlo být ještě veseleji, Klimkovu šanci ale lapačkou vyrazil Kváča.

Po necelých třiceti sekundách třetí periody neproměnil obrovskou šanci hostů Tomáš Filippi. Aktivní vstup do třetiny Liberec podtrhl ve 43. minutě, kdy přihrávku Adama Klapky zpoza brány využil blafákem do bekhendu Jan Ordoš. Po pěti minutách hry se do šance dostával Navrátil. Nakonec však musel přihrát dozadu na obránce Černého, jehož rána skončila v lapačce libereckého gólmana. Díky své příkladné bojovnosti se ke střele z levého kruhu dostal Bambula, Kváča ovšem včas zacvakl oba své betony.

Sympatickou akci vyprodukovali Hanáci zhruba osm minut před třetí sirénou. Nahodilovu žabičku trefil Krejčí, jenže kotouč minul zadní tyč o pár centimetrů. Olomouc v následných minutách držela hru dostatečně daleko od své brány, ale úplný závěr patřil dle očekávání Liberci. Na trestnou lavici navíc musel zamířit domácí zadák Tomáš Dujsík. Při přesilovce Tygrů střílel Šmíd, ale Jan Lukáš si nadvakrát poradil. Devět vteřin před návratem Dujsíka na led hosté vyrovnali, přesnou střelu vyslal Marek Zachar, tudíž za stavu 2:2 se šlo do prodloužení.

To bylo rozhodnuto poměrně rychle. Kotouč si v útočném pásmu přebral David Krejčí, který parádně oslovil před brankovištěm Jiřího Ondruška, jenž propasíroval černou gumu mezi Kváčovými betony. Olomouc tak zvítězila 3:2 po prodloužení.

OHLASY

Zdeněk Moták (HC Olomouc): „Náš výkon byl dnes poměrně dobrý, to bych ale musel opomenout poslední třetinu, kdy jsme do ní vstoupili hrozně ustrašeně. I tak ale musíme být spokojeni, protože dva body proti velmi kvalitnímu soupeři mají pro nás cenu zlata. Ještě musím vyzdvihnout výkon Davida Krejčího, jenž do utkání vlétl naprosto parádně, i přesto, že o jeho startu v utkání se rozhodlo až po ukončení rozbruslení. Velmi nám pomohl, a ještě naservíroval vítěznou branku.“