Report ze zápasu OLO vs. VIT (2:4)

HC Olomouc

logo

2:4

(1:1, 1:1, 0:2)

logo

HC Vítkovice Ridera

Úvod zápasu patřil Ostravanům. Hned ve druhé minutě překonal nováčka mezi třemi tyčemi, juniora Jana Špunara, přesnou střelou z pravého kruhu Rastislav Dej. O malou chvíli později mohl vyrovnat David Ostřížek, jenž během ponechané výhody po faulu Petra Fridricha střílel z levé strany, branku ovšem těsně netrefil. Následnou početní výhodu kohouti nevyužili, a to i přes velkou šanci Rostislava Olesze. Brankář Daniel Dolejš se proti jeho prudké ráně z první stačil včas přesunout.

V polovině první dvacetiminutovky si zahráli Vítkovičtí dvě přesilové hry v krátkém sledu. V největší šanci se ocitl Marek Kalus, jenž z bezprostřední blízkosti dorážel střelu jednoho ze svých spoluhráčů. Jan Špunar ovšem předvedl brilantní zákrok. Prostor tedy opět dostalo staré známé sportovní pořekadlo nedáš – dostaneš. Ihned po skončení druhého olomouckého oslabení vyrazili dopředu Lukáš Klimek s Jiřím Ondruškem. Čerstvý kapitán kohoutů počkal na přihrávku na zadní tyči, načež překonal přesouvajícího se Dolejše. Do závěrečné sirény úvodní dvacetiminutovky žádná další branka nepadla, a tak hráči odcházeli do kabin za stavu 1:1.

V první polovině druhé třetiny měly oba celky možnost odskočit díky početním výhodám. Ani na jedné straně ovšem kýžený gól nepadl. Poté Hanáci svého soupeře zatlačili a ocitli se ve velkých šancích. Nejprve střílel z nadějné pozice po přihrávce Lukáše Kucsery jeho jmenovec Nahodil. Zamýšlené ráně do horního rohu ovšem chybělo tak deset centimetrů. Následně se do zajímavé příležitosti dostal Alex Rašner, nicméně Daniel Dolejš jeho pokus zlikvidoval.

Herní převaha Hanáků přinesla pomyslné ovoce až na třetí pokus. Rostislav Olesz našel ve středu útočného pásma volného Davida Ostřížka, který střelou k zadní tyči zařídil olomoucké vedení. To ovšem trvalo pouhou minutu a půl, jelikož poté vyrovnal po výborné přihrávce Roberta Flicka Marek Kalus.

Ihned zkraje třetí periody se skóre opět otočilo ve prospěch Ostravanů. Z rychlého protiútoku se po asistenci Radovana Bondry prosadil Lukáš Kovář. Kohoutům se následně podařilo se usadit v útočném pásmu, z čehož mohl těžit Jiří Ondrušek. Jeho střelu i následné dorážky ovšem Daniel Dolejš lapil. Na druhé straně mohl zvýšit vedení hostí Roberts Bukarts, který ale trefil pouze vnější oblouk Špunarovy brány.

V závěru zkoušeli Hanáci hru v šesti, avšak místo kýženého vyrovnání přišla vítkovická pojistka. Petr Chlán ujel všem svým pronásledovatelům, načež bez problémů zasunul kotouč do odkryté branky. Olomouc tak v domácím prostředí podlehla Vítkovicím 2:4.

OHLASY

Jan Tomajko (HC Olomouc): „Myslím si, že jsme hráli dobře dvě třetiny. V té druhé jsme si vytvořili hodně šancí, které jsme ale neproměnili. Klíčovým momentem ale asi bylo to brzké vyrovnání na 2:2. V závěrečné části jsme si dali takový smolný vlastní gól, kvůli kterému jsme nakonec prohráli. Z naší strany to nebyl špatný výkon, avšak nebyli jsme produktivní. Dalo by se říct, že všechny inkasované branky, krom té čtvrté do prázdné, byly laciné.