Report ze zápasu OLO vs. VIT (3:2)

HC Olomouc

logo

3:2

(1:0, 1:1, 1:1)

logo

HC Vítkovice Ridera

Hanáci se postarali o aktivní vstup do utkání, poněvadž si dokázali vytvořit několik slibných střeleckých pozic. Ve 4. minutě tvrdě pálil od modré čáry Jan Švrček, ale gólman Stezka si poradil. O chvíli později to z podobné pozice zkusil Ondrušek, avšak vyrážečka vítkovického brankáře se činila. Zkraje 7. minuty se strhla hromadná mela, po které na trestnou lavici usedli dva hráči na obou stranách. Posléze vystrašil Konráda z velké dálky Dej, ale nakonec zvonila jen boční konstrukce brány. Domácí se dostali do vedení v minutě osmé, kdy se po přihrávce Davida Krejčího zpoza brány trefil na kruhu stojící Jakub Navrátil.

Následně se hosté dostali do hry díky šancím Lindberga a Deje. Vzápětí pálil z levého kruhu těsně nad Ondrušek, ale následně se kohouti znovu museli bránit. Blízko k vyrovnávací brance byl Jan Hruška, jehož bekhendová střela před brankovištěm skončila na boční síti. Připomněl se i vítkovický mladík Prčík, jenž vybídl tečujícího Bondru. Slovenský forvard těsně přestřelil. V závěru třetiny se do velké šance mezi kruhy dostal Navrátil, kterého vychytal Stezka. I hosté měli své příležitosti, dvakrát pálící Dostálek ovšem neuspěl.

Druhá perioda začala opatrně. Ve 24. minutě se však objevil úplně sám na levém křídle Jan Káňa, kterého zastavila výstroj Aleše Stezky. Do kvalitní pozice se o chvíli později natlačil Tomáš Dujsík, rameno gólmana Ridery ale bylo v pohotovosti. Do otevřenější obrany se dostala dvojice Klimek - Kolouch. Střílel druhý jmenovaný, jenže lapačka Stezky byla rychlejší. Na druhé straně předvedl krásnou individuální akci Pedan, avšak blafák do bekhendu mu příliš nevyšel. Konráda podruhé v utkání zachránila boční síť. Vítkovický tlak pokračoval, pokusy Stehlíka či Kováře se neujaly.

Přesně po devětadvaceti minutách mohlo být srovnáno. Mezi kruhy si nabruslil Fridrich, jenž orazítkoval bližší tyč. Ve 33. minutě zamířil na trestnou lavici Prčík, tudíž Hanáci hráli svou první početní výhodu. V ní se do největší šance probil z kruhu pálící Krejčí, avšak Stezka hosty vyrážečkou podržel. Následně byl vyloučen Dujsík. Hned po vhazování bylo srovnáno, když se prudkou střelou po ledě od modré čáry prosadil Alexej Solovjev. Odpověď přišla poměrně rychle. Na vítkovickém brankovišti byl nejdůraznější Michal Kunc, jenž kohouty opět poslal do náskoku. Poněvadž na konci třetiny minul ve velké šanci Flick, do kabin se odcházelo za stavu 2:1.

Začátek třetí části byl pro Konráda těžký. Po Plášilově nahození tečoval Lakatoš, gólman Hanáků zasáhl opravdu výborně. Tlak Ostravanů pokračoval, ale defenzíva kohoutů odolávala. Neméně nebezpečná byla i střela Bittena z pravého kruhu. Následně se Vítkovice držely na kotouči v útočném pásmu, brankáře celku v červených dresech prověřil Kalus. Jakmile se do třetiny soupeře dostala Olomouc, Kunc hledal u brankoviště Koloucha, ale ten kotouč nezasáhl. Při obrovském závaru na opačné straně kluziště orazítkoval tyč Lakatoš.

Poté se dlouho hrálo bez větších příležitostí na obou stranách. Tvrdý pokus zápěstím z kruhu vytasil Pedan, ruský bek však těsně minul. Posléze se do šance dral Krejčí, který ze vzduchu sklepával puk směrem na vítkovickou bránu, ale Stezka zasahovat nemusel. Hra se přesunula na druhou stranu a rázem bylo podruhé vyrovnáno. Přesnou střelu k tyči vyslal Karel Plášil. Do vedení mohl Olomouc opět poslat Dujsík, jehož pumelice zapadla do boční sítě. Necelé tři a půl minuty před třetí sirénou zamířil na trestnou lavici hostující Stehlík, o chvíli později i Krenželok, takže Hanáci měli výhodu pěti proti třem. Tu využil velmi rychle David Krejčí, a proto celek z Hané oslavil výhru 3:2.

OHLASY

Zdeněk Moták (HC Olomouc): „Nehráli jsme úplně dobrý zápas. Bojovnost a nasazení k tomu patří, ale chyběla nám hokejovost a lepší založení útoků. Často jsme byli pod tlakem, nicméně velice si vážím toho, že jsme přidali další bod. Zítra se znovu budeme snažit bojovat na maximum.“