Report ze zápasu OLO vs. LIT (5:3)

HC Olomouc

logo

5:3

(0:1, 4:0, 1:2)

logo

HC Verva Litvínov

Domácí nastoupili na ledovou plochu s velkou chutí. Již po pár vteřinách se do dobré šance dostala dvojice Kohoutů – Lukáš Anděl a Jan Káňa. Rychlým bruslením se dostali do brejku dva na jednoho, nicméně přihrávka prvního jmenovaného byla obráncem Chemiků tečována do betonu Mateje Tomka, jenž kus černé gumy reflexivně vykopl. O chvíli později zahrozila také Verva. Od vlastního gólmana vyrazila směrem ke Konrádovi, kde celou akci zakončil Helt nebezpečnou střelou z ostrého úhlu.

První branka utkání padla v čase 11:36, kdy se ujala střela hostujícího Kristapse Zileho. Lotyšský bek od modré čáry našel místečko u tyče Konrádovy klece. Gólman Mory měl naprosto zakrytý výhled. Severočeši pokračovali ve své aktivitě i v dalším průběhu třetiny. Necelé dvě minuty před první sirénou vyslal nebezpečnou ránu zápěstím Jindřich Abdul. Pokus z levého kruhu jen těsně prosvištěl okolo vzdálenější tyče. Pro první dvacetiminutovku to bylo vše a Litvínovští si tak do šaten odnášeli jednobrankové vedení.

Do prostředního dějství nastoupil místo Konráda Jan Lukáš. Okamžitě musel tasit sebejistý zákrok, když lapil ostrý pokus Zdráhala z pravého kruhu. Mora vzápětí dokázala vyrovnat stav utkání. Puk se v předbrankovém prostoru šťastně odrazil na hůl Jakuba Navrátila, jenž pohotově vypálil na Tomkovu bránu. Do jeho rány sice ještě vložil hůl bek Litvínova, nicméně kotouč po odrazu od ledu přeskočil pravý beton gólmana Litvínovských.

Přesně v polovině zápasu se předvedlo duo Klimek, Káňa. V přesilové hře se Lukáš Klimek krásně uvolnil a od mantinelu vyslal milimetrovou střílenou přihrávku na hůl Jana Káni, který touš precizní tečí poslal do vzdálenější šibenice. Necelých pět minut před koncem části se po sérii vyloučení domácí dostali do přesilové hry čtyři na tři. Tu sice nevyužili, jenže je to nemuselo mrzet. Půl minuty po jejím skončení zaplula skrytá rána Jana Švrčka až do sítě Litvínovských. Kohouti pokračovali v tlaku dále a jejich úsilí neslo kýžené ovoce. Gól do šatny vstřelil v čase 39:14 Tomáš Dujsík, jenž využil velkých zmatků v defenzivě Chemiků a propálil ležícího brankáře Tomka z pravého kruhu. Po fantastickém představení vedla Mora po čtyřiceti minutách 4:1.

Verva se i přes nepříznivý stav tlačila dopředu. Kolářovo nahození zkraje třetí třetiny zasáhla hned dvojice hokejek a Lukáš měl veliké štěstí, že kotouč proskotačil těsně mimo pravé tyče. Snížení přišlo v přesilové hře. Po dobré kombinaci a povedené křižné přihrávce se do palebné pozice z levé strany propracoval Patrik Zdráhal, který měl se střelou do poloprázdné branky jednoduchou práci. Hosté se nevzdávali a po druhé brance Patrika Zdráhala bylo zaděláno na velké drama. Po závaru před olomouckou klecí se šikovný útočník prokličkoval až k bekhendovému zakončení do odkryté klece.

Kohouti věděli, že musí převzít iniciativu, a proto se ihned tlačili na Tomka. Ke konci utkání byla k vidění spousta velkých šancí, jenže hlavní slovo měli na ledě oba gólmani. Mladíka Matouše Menšíka brankář Severočechů vychytal. Aktivita domácích se vyplatila až těsně před koncem. Litvínov zkusil risk hry bez brankáře, nicméně do odkryté klece skóroval Jan Káňa, který tak zpečetil výhru domácích 5:3.

OHLASY

Jan Tomajko (HC Olomouc): Věděli jsme, že Litvínov začne bruslit, bojovat a v první třetině jsme se jim nedokázali vůbec vyrovnat. Bylo to jenom 0:1, za což jsme byli rádi, neměli jsme skoro žádné šance. Druhá třetina byla otočená o 180 stupňů a díky ní jsme vyhráli zápas. Ve třetí třetině jsme si to zkomplikovali vyloučením, dostali jsme dva rychlé góly, ale musím říct, že posledních sedm minut jsme sehráli líp.