Report ze zápasu OLO vs. LIB (4:1)

HC Olomouc

logo

4:1

(0:0, 2:1, 2:0)

logo

Bílí Tygři Liberec

Už v úvodní minutě se dostal k nebezpečné střele z otočky Ondrušek, Kváčův beton včas zasáhl. Následně Menšík hledal před brankou Navrátila, jenž zamířil do připravené lapačky přesunujícího se libereckého gólmana. Kvalitní palebnou pozici měl před sebou také Knotek, který si najel mezi kruhy, ale o pár centimetrů přestřelil. Hosté se k první střele dostali až v 8. minutě, kdy Lukáš musel likvidovat nepříjemnou ránu Nedomlela od modré čáry.

Bílí Tygři se vzápětí dočkali první přesilovky. Nejblíže ke vstřelení gólu byl Ordoš, jehož bekhendovou dorážku ale Lukáš vyrazil. Náznak šance Hanáků přišel po návratu Kunce na led, právě útočník s číslem 22 hledal v lepším postavení Menšíka, který na touš nedosáhl. V závěru první části Mareš přihrál Máchovi, jeho střelu k zadní tyči Kváča vykopl. Připomněl se také Olesz střelou z kruhu, také v tomto případě však gólman Severočechů odolal. Ještě před první sirénou zamířil na trestnou lavici Dujsík, druhé oslabení ale Mora přečkala bez úhony.

Diváci se první branky dočkali na začátku druhé třetiny, kdy v libereckém brankovišti vznikla nepřehledná situace, přičemž touš do sítě doslova dotlačil Michal Kunc - 1:0. Vzápětí mohli Hanáci přidat další gól, únik Knotka si ale Kváča pohlídal. Ve 27. minutě Bílí Tygři srovnali. Jan Lukáš zakopl těsně před brankovištěm a nabídnutou možnost s přehledem využil Jan Ordoš - 1:1. Zpět do vedení mohl kohouty dostat Mácha, ale mladý útočník zamířil jen do hrudi gólmana.

Ve 33. minutě si tým trenérů Tomajka a Žabky zahrál přesilovku. Nejprve to krátce po buly zkusil tvrdou střelou z první Káňa. Po něm mířil dvakrát nepřesně Tomáš Dujsík, ale třetí rána olomouckého obránce už skončila v síti. Sluší se poznamenat, že perfektní práci před Kváčou odvedl clonící Knotek - 2:1. Zhruba dvě minuty před druhou sirénou mohli hosté srovnat, Jelínkova tečovaná střela ale naštěstí pro domácí trefila jen tyč.

První útočné snažení Liberce ve třetím dějství zastavila branková konstrukce, kterou trefil obránce Kolmann. Na opačné straně kluziště nebezpečně střílel Káňa, avšak Kváča si prostor nad lapačkou pohlídal. Mora od soupeře dostala velkou možnost potřetí skórovat, neboť na ni čekala dvouminutová přesilovka pěti proti třem. Tu poměrně rychle využil Jiří Ondrušek střelou z kruhu po přihrávce Nahodila - 3:1. V plecharéně rázem mohlo být ještě veseleji, ale Kunc poloprázdnou libereckou bránu netrefil.

Olomouc si bez větších potíží hlídala svůj náskok. Zvýšit vedení celku v červených dresech mohl Káňa, ale ve finální fázi svého úniku upadl, dle rozhodčích se o faul nejednalo. Zhruba pět minut před koncem třetí třetiny se začalo trestat na obou stranách. Nejprve byl vyloučen Šír, krátce po něm Knotek s Nahodilem. Hosté zkusili powerplay poměrně brzy, ale v 58. minutě vstřelil poslední gól klání Lukáš Nahodil - 4:1.

OHLASY

Jan Tomajko (HC Olomouc): „Začali jsme dobře, což nám pomohlo, protože v minulých zápasech jsme brzy dostávali první branku. I když dnes byla první třetina 0:0, tak si myslím, že jsme si vytvořili nějaké příležitosti a měli jsme daleko lepší pohyb a bojovnost. Góly z přesilovek hodně pomohly. Musíme hráče pochválit, protože jejich přístup byl velmi dobrý.“