Report ze zápasu LIT vs. OLO (5:1)

HC Verva Litvínov

logo

5:1

(1:1, 2:0, 2:0)

logo

HC Olomouc

Hanáci se do Litvínova vydali v okleštěné sestavě, proto se na ledě mohl ukázat také hráč juniorky Patrik Janech, pro kterého byl duel s Vervou premiérový v české nejvyšší soutěži. V úvodních minutách zápasu nebezpečně tečoval nahození Tomáše Galvase od modré Lukáš Klimek, mezi třemi tyčemi jeho pokus ale neskončil. V čase 5:42 se poprvé měnilo skóre. Olomouc úplně zapomněla na Andreje Kudrnu mezi kruhy, jehož přesným pasem zpoza brány našel Nicolas Hlava. Jednatřicetiletý forvard měl spoustu času na zpracování kotouče, který poslal přesně pod horní tyč Lukášovy klece.

Kohouti ovšem nemuseli dlouho smutnit. Silvester Kusko vybojoval kotouč, šikovně prokličkoval mezi třemi soupeři a postrčil černou pryž na Lukáše Mareše, jenž tvrdým projektilem z první propálil Mateje Tomka. Na druhé straně zahrozil v přesilové hře Nicolas Hlava, proti jeho pumelici od pravého hrazení vytáhl olomoucký gólman pohotový zákrok lapačkou. Utkání poté přineslo na obou stranách spoustu nepřesností, bojovalo se tak převážně ve středním pásmu.

Na začátku druhého dějství sehrála Mora povedenou přesilovku, využít ji však nedokázala. Největší šanci si připsal Lukáš Kucsera, jenž prověřil pozornost strážce litvínovské svatyně střelou z ostrého úhlu. Po ubráněném oslabení se do přečíslení dva na jednoho vydal Šimon Stránský. Člen druhé útočné formace volil místo přihrávky na spoluhráče zakončení, které umístil do horních pater olomoucké klece.

Svou šikovnost předvedl Šimon Stránský i u další akce Litvínova, když dlouho kličkoval kolem napadajících hráčů v červených dresech u pravého mantinelu. Nakonec se rozhodl nabít Freibergsovi na modrou, rána z první beka domácích se odrazila od Jana Lukáše příhodně pro Giorgia Estephana, ovšem ten při doklepnutí do odkryté klece zakopl a nezakončil.

Ve 33. minutě Chemici potrestali olomouckou nedisciplinovanost. Janis Jaks se projel na modré čáře a nahodil na klec hostů, před níž stál Nicolas Hlava, který ještě jeho pokus tečoval do sítě. Gólman kohoutů už neměl proti změně trajektorie puku žádnou šanci. Odpovědět mohl Matouš Menšík, v přečíslení dva na jednoho ale nedokázal prudkou přihrávku Lukáše Anděla trefit.

Ve třetí třetině musela Mora bránit pětiminutové oslabení po faulu Davida Škůrka. Hanáci dlouhou početní nevýhodu začali docela dobře, nicméně poté se před Janem Lukášem objevil Janis Jaks, který překonal olomouckého gólmana zasunutím mezi betony. Hned nato se Litvínov radoval znovu. Šimon Stránský našel z levého kruhu osamoceného Nicolase Hlavu u protější tyče, útočník Vervy už pouze doklepl hrací předmět za Lukášova záda. Vzápětí byli domácí blízko k další vstřelené brance, proti střele Giorgia Estephana tentokráte pomohla Hanákům branková konstrukce.

Alespoň snížit náskok Chemiků mohl Silvester Kusko v přečíslení, ovšem jeho tvrdá pumelice z levého kruhu trefila pouze protější tyč. Za chvíli hrála Olomouc další přesilovku, nebezpečně pálil od modré Lukáš Mareš, nicméně jeho pokus si Matej Tomek pohlídal. Od pravého mantinelu ještě vyzkoušel své štěstí Michal Tomeček, gólman domácích se stačil včas přesunout k protější tyči.

Olomouc tak základní část zakončila se ziskem 71 bodů na osmém místě. V prvním kole vyřazovacích soubojů se střetne s Karlovými Vary, s nimiž v letošním ročníku dvakrát zvítězila a dvakrát prohrála.

OHLASY

Karel Mlejnek (HC Verva Litvínov): „Byli jsme hrubě nespokojení s naší první třetinou. Ne kvůli výsledku, ale kvůli tomu, že se nám zdálo, že soupeř byl bruslivější a soubojovější. Nám přišlo, že s takovým přístupem utkání nemůžeme dotáhnout do bodového konce. Pravda je, že naše produktivita při hře pět na pět nebyla taková, takže rozhodly přesilovky.“