Report ze zápasu PCE vs. OLO (5:1)

HC Dynamo Pardubice

logo

5:1

(2:1, 1:0, 2:0)

logo

HC Olomouc

Domácí si hned v úvodních vteřinách připsali zajímavou šanci, když Robert Kousal nepříjemně dorážel poskakující kotouč před olomouckou svatyní, mezi tři tyče se nakonec netrefil. Zanedlouho se v levém kruhu pardubický forvard s devadesátkou napřáhl znovu a napálil hrací předmět do sítě. Ani tentokráte však Kousal slavit nemohl. Lavička kohoutů si chytře vyžádala trenérskou výzvu, která kvůli nedovolenému bránění brankáři vyvrátila platnost prvního gólu v tomto čtvrtfinále.

Vzápětí se Hanáci při ponechané výhodě během signalizovaného vyloučení Dynama usadili v útočném pásmu, po pár výměnách černé pryže po modré čáře se k ráně z dálky odhodlal Jan Káňa, jehož tvrdá pumelice zaplula až za Willova záda. Vedení svěřencům Jana Tomajka nicméně nevydrželo dlouho. V čase 10:44 našel Kousal rozjetého Mateje Pauloviče, jenž ve vysoké rychlosti využil početní výhodu. Přesně za šedesát vteřin zavřeli perníkáři Moru v obranném pásmu, kde po kombinaci propálil clonu před gólmanem Olomouce Tomáš Dvořák.

Druhé dějství přineslo značně vyrovnanější hru. Po rychlém přechodu do útoku hledal Jan Káňa v prostoru mezikruží osamoceného Tomáše Dujsíka, ten z výborné střelecké pozice trefil pouze připraveného gólmana domácích. V polovině utkání se v prostoru mezi kruhy objevil Jakub Navrátil a nepříjemným pokusem do pravého růžku pardubické klece přiměl Willa k dalšímu skvělému zákroku.

Svou příležitost na vstřelení gólu mělo v prostřední periodě také Dynamo. Tvrdá pumelice Adama Musila od modré proletěla jen těsně kolem pravé tyče Konráda. Následně se k dorážce v brankovišti propracoval Tomáš Vondráček, kotouč mu však vyletěl do vzduchu, a tak jej nedokázal ideálně zasáhnout. Po nepovedené rozehrávce Mory se puku zmocnil Ondřej Vála, z vrcholku pravého kruhu ovšem orazítkoval jen protější tyč.

Chvíli před sirénou se Pardubice přece jen prosadily. Už to vypadalo, že kohouti přežijí své oslabení bez větších potíží, nicméně nahození Lukáše Radila se od Konráda odrazilo příhodně do jízdy Tomáši Zohornovi, který zpoza klece vrátil puk zpět olomouckému gólmanovi, jenž kotouč nešťastně usměrnil za brankovou čáru.

Na úvod závěrečného dějství vyslal Silvester Kusko ve vlastním oslabení zajímavý pokus ze slotu, Will opět předvedl své pohotové reflexy lapačkou. Psal se čas 45:07, když Jan Košťálek pobídl Tomáše Hyku, pardubický tahoun si najel před Konráda a překonal jej přesným zakončením k tyči.

S ubíhajícím časem se olomoucký tlak začal zvyšovat. Jan Knotek šikovně píchl do ležícího kotouče v brankovišti soupeře, hrací předmět proletěl jen pár centimetrů kolem levé tyče. Následně hráli kohouti svou první přesilovku ve čtvrtfinále. Početní výhoda Mory sice gólem neskončila, nicméně hosté vytvořili před Romanem Willem opravdové hanácké peklo a nejednou perníkářům pořádně zavařili.

V závěru zápasu vybojoval David Cienciala černou pryž za olomouckou klecí, pardubický forvard neváhal a okamžitě poslal puk na Lukáše Sedláka, jenž z první zametl jeho pas mezi tři tyče. Olomouc tak první zápas prohrála 5:1, už zítra však bude moci vývoj série vyrovnat.

OHLASY

Radim Rulík (HC Dynamo Pardubice): „Viděli jsme bojovný zápas z obou stran. Byli jsme trošku šťastnější v produktivitě, jinak to bylo celkem vyrovnané utkání. Nebylo pro nás lehké hrát po dlouhé pauze, ale je to tak nastavené. Jsme rádi, že jsme do série vstoupili dobře, ale samozřejmě víme, že to byl zatím jen první zápas.“