Report ze zápasu OLO vs. PCE (4:5)

HC Olomouc

logo

4:5p

(2:2, 2:0, 0:2 - 0:1)

logo

HC Dynamo Pardubice

První čtvrtfinálový duel v Olomouci začali Hanáci velmi aktivně. Již ve třetí minutě se po mele u branky Pardubic dostal do zajímavé šance Nahodil, jenže proti jeho pokusu se Will stihl přesunout. Poté ale hosté zvýšili obrátky a vytvořili si sérii šancí. Proti Zohornovi sice Lukáš zakročil, ale o malou chvíli později kapituloval. Cienciala upláchl po pravém mantinelu a v přečíslení dva na jednoho ještě přihrál na volného Lukáše Sedláka, který z první zakončil k tyči.

Vedení hostům ale příliš dlouho nevydrželo. Těsně po skončení přesilové hry Mory pálil Jan Bambula z bezprostřední blízkosti, napoprvé ještě Will vyrazil kotouč před sebe, ale na dorážku po ledě byl už krátký. Domácí mohli vzápětí odskočit do vedení, Knotek skvěle zachytil přihrávku pardubických obránců, ale ostrou ranou orazítkoval jen břevno.

Do následného protiútoku se vydala dvojice Hyka a Cienciala. První jmenovaný na sebe navázal oba olomoucké beky a zadovkou přistrčil na Davida Ciencialu, jehož střela zápěstím propadla až za brankovou čáru. Mora však vzápětí znovu odpověděla. Přihrávku přes celé hřiště zpracoval na útočné modré čáře Bambula, jenže při své stahovačce byl podražen. Z druhé vlny dojížděl celou situaci Jan Knotek a jednoruč plácl do odraženého kotouče tak šikovně, že na něj Will nestihl zareagovat.

Hned po půlminutě prostřední periody sestřelil Sedlák u mantinelu Orsavu a Hanáci měli před sebou pětiminutovou přesilovku. Musil zavezl puk za modrou čáru, svižně přistrčil na rozjetého Pláška a ten šikovnou žabičkou oslovil Jakub Navrátila, jemuž stačilo vystřelit nad beton ležícího gólmana Pardubic.

Kohouti byli na koni a propracovávali se do stále lepších palebných pozic. Kombinaci na modré čáře přerušil Matouš Menšík, který vzal střelu na sebe. Svůj projektil otřel o Tomáše Zohornu, od jehož výstroje se kus černé gumy snesl přesně do branky Dynama. O snížení se chtěl zasloužit Poulíček, jenže jeho krasojízdu přes celé hřiště na poslední chvíli zastavil Škůrek.

Východočechům stačila pouhá minuta hry a na úvod třetí periody snížili. Po zběsilém odrazu od zadního mantinelu odskočil kotouč k Adamu Musilovi, který svou střelu procedil přes vyrážečku Lukáše. Ve 46. minutě bylo srovnáno. Jan Košťálek vyslal z hrany pravého kruhu ránu přesně k bližší tyči. Domácí gólman sice signalizoval postavení Pauloviče v brankovišti, ale trenérskou výzvu nakonec Mora nepoužila. Nerozhodný stav 4:4 vydržel až do konce základní hrací doby a o vítězi utkání rozhodovalo prodloužení.

Na začátku prodloužení měla Mora poměrně značný tlak. Dlouho kotouč poskakoval před Willem, až se k ráně z mezikruží propracoval Nahodil, ale na poslední možný okamžik byl zastaven. Následně se vpřed dostal Hyka, jehož pokus zápěstím stačil Lukáš vyrazit. Olomoucký gólman se připomněl skvělým způsobem také v 70. minutě, kdy levým ramenem zlikvidoval nepříjemný pokus Davida Musila z levého kruhu. Pardubický bek se i vzápětí ocitl v ideální střelecké pozici. Branku minul a dorážku Kousala stačil Lukáš zastavit levým betonem.

V 75. minutě tvrdě pálil ihned po vyhraném buly domácí kapitán Ondrušek, Will však stačil vykopnout levý beton. O pár sekund později vytáhl perfektní zákrok Lukáš, který do lapačky zachytil projektil Radila. V čase 77:31 však zatím nejdelší zápas letošního play-off skončil. Pardubický Tomáš Zohorna našel mezírku mezi tyčí a gólmanem a přisoudil Dynamu třetí bod v sérii.

OHLASY

Jan Tomajko (HC Olomouc): „Na začátku třetí třetiny jsme rychle dostali gól, pak jsme byli jako opaření. Prodloužení jsme začali poměrně dobře, ale bohužel, poslední branku nakonec dali hosté. Ještě ale není konec série. Uděláme maximum, abychom ji prodloužili.“