Report ze zápasu OLO vs. MST (5:1)

HC Olomouc

logo

5:1

(2:0, 1:1, 2:0)

logo

HC Most

S uzdraveným Petrem Haluzou a novicem Jakubem Hermanem, avšak bez Oldřicha Horáka a Jakuba Šlahaře, nastoupili hokejisté Mory do duelu proti Mostu. Severočechům naopak chyběli kapitán Jan Hranáč, Miroslav Kuncl a Vladislav Vrtek, kteří se kvůli neuspokojivým výsledkům museli s týmem nováčka první ligy rozloučit. Navíc nad hlavami dalších čtyř mosteckých borců visel pomyslný Damoklův meč v podobě hrozby vyhazovu.

A Mostečtí jakoby měli v první dvacetiminutovce svázané nohy a ruce. Od úvodu byli pod tlakem Hanáků, k čemuž přispělo i pět vyloučení na straně hostů. Už v šesté minutě otevřel skóre Jiří Dopita, jemuž vymyslel parádní pozici ve dvojnásobné přesilovce Selingr.

Velkou šanci na druhou trefu pak zazdil Haas, jeho dělovka totiž skončila těsně vedle poloprázdné mostecké svatyně. Severočeši přesto mohli srovnat, Ondráček ale v šestnácté minutě při trestném střílení na Žigárdyho nevyzrál.

A tak přišel trest v podobě druhé branky Kohoutů. Střelu Lhotského dokázal ze zmatku před Melicharem dorazit do sítě po přiťuknutí Selingra Radim Kucharczyk. Svěřenci Kamila Kašťáka pak ještě měli v závěru dvojnásobnou přesilovku, ale využít ji nedokázali.

Do druhé části však Most vstoupil jako politý živou vodou. Hanáci se chvílemi nestačili otáčet a v oslabení tří proti pěti dokonce inkasovali. Zdeněk Tauš poslal puk z nulového úhlu na brankovou čáru a dezorientovaný Žigárdy si svým betonem srazil kotouč do vlastní sítě.

Vzápětí mohlo být domácím ještě hůř, neboť se zdálo, že Severočeši po rychlém brejku vyrovnali. Rozhodčí však ani přes protesty gól neuznal, zřejmě puk v síti neviděl.

Kohouti pak v závěru prostřední periody zařadili na vyšší rychlostní stupeň a odměnou jim byla třetí trefa. Pekr našel zpoza brány Petra Haluzu, a ten bombou do šibenice nedal Melicharovi žádnou šanci.

Poslední část nabídla bezzubou snahu Mostu o vyrovnání a také delší neplánovanou pauzu, když po souboji Selingra s Taušem vyletělo tvrzené sklo u trestné lavice hostů, podobně jako na světovém šampionátu, když Rachůnek narazil Arťuchina.

Jakmile se začalo hrát, čekalo se znovu. Kotvan v pěstním souboji skolil Výruta a rozhodčím dobrých pět minut trvalo, než se dohodli, na jak dlouho koho vyloučí. Oba bitkaři nakonec schytali poněkud zvláštní trest na 4 + 10 minut.

Dvě minuty před koncem pak další hřebíček do mosteckého trápení zabila znovu olomoucká první formace. Po nádherné přesilovkové kombinaci šel puk křížem krážem pásmem přes Selingra a Dopitu až k Radimu Kucharczykovi, a ten jen sklepl do prázdné.

A ani to nebylo vše. V poslední minutě si po Haluzově asistenci najel mezi kruhy Matěj Pekr, který přesnou střelou uzavřel na konečných 5:1.

Mora si tak připsala další tři body a drží se v horních patrech prvoligové tabulky. Naopak Most zůstává předposlední.

OHLASY

Petr Fiala (HC Olomouc): Neodehráli jsme jako celek dobré utkání, všimli jsme si rozdílů mezi výkony hráčů. U soupeře, který hraje obětavě, potom mohou nastat problémy. Očekávání splnila jen první pětka a postupem času ještě útok Jiřího Řípy. Mnoho hráčů ale tu šanci moc neuchopilo a možná, až se vrátí ti zranění, tak někteří budou mít problém, aby se dostali znovu do zápasové sestavy. Máme ale tři body, což je důležité.