Report ze zápasu OLO vs. SUM (5:1)

HC Olomouc

logo

5:1

(1:0, 2:1, 2:0)

logo

Draci Šumperk

Olomoucký celek se musel v duelu proti Drakům obejít bez olympijského vítěze a centra první formace Jiřího Dopity. Do krajského derby naopak oproti minulému utkání zasáhl v barvách Kohoutů Radim Haas, který se tak střetl s bratrem Markem, útočníkem v řadách Šumperku.

Hned v první minutě střetnutí měl šanci hostující Brunec, Žigárdy však Olomoucké podržel. Po několika vyloučeních na obou stranách padl první gól ve 12. minutě. Ve třetí přesilovce Mory napřáhl od modré Nedbálek, Štůrala jen betonem vyrazil před sebe a Radim Kucharczyk už zavěšoval do prázdné branky.

Střelec prvního gólu měl další příležitost o čtyři minuty později, hostující gólman však puk ramenem vyrazil. První třetinu, která se nesla ve znamení urputné bitvy, tedy vyhrála Mora nejtěsnějším rozdílem.

Druhá třetina však přinesla tři góly již v úvodních šesti minutách. Nejdříve vedení Kohoutů navýšil svou třetí brankou v sezóně Rostislav Marosz, když převedl efektní sólo od půlky kluziště, prošel skrz obranu Draků a překonal Štůralu mezi betony.

O tři minuty později se skóre měnilo znovu. Za hosty snižoval po rychlé akci na rozdíl jediné branky Daniel Vrdlovec. Mora však bleskově zareagovala, o chvíli později totiž po střele Michala Pšurného musel Štůrala lovit kotouč ze své sítě znovu.

Nutno podotknout, že prostřední část přinesla z pohledu diváka svižnější a atraktivnější hokej. Olomoučtí se především v půlce druhé třetiny snažili o velký tlak, hokejisté Šumperka naopak sázeli na rychlé protiútoky. Zpestřením také byla strkanice mezi Zbořilem a Novotným, rozhodčí však větší šarvátku nepřipustili.

Závěrečná dvacetiminutovka nabídla v úvodu vyloučení obou celků, avšak s tím rozdílem, že Kohouti svou početní výhodu podruhé v zápase dokázali využít. Do prostoru levého kruhu si vybruslil Zbořil, jeho pokus vyrazil Štůrala opět jen před sebe, čehož pohotově využil Milan Ministr.

A že se Hanákům přesilovky v sobotním podvečeru dařili, potvrdil o tři minuty později kapitán Jakub Bartoň, který nahozenou střelou zápěstím překonal šumperského brankáře. V 50. minutě bylo ve prospěch Draků nařízeno trestné střílení, Plášek však na Žigárdyho nevyzrál.

Zbytek duelu již změnu skóre nepřinesl, a tak si Olomouc po vítězství 5:1 připisuje další tři body do tabulky a nadále stíhá druhý Chomutov. Šumperk po prohře dál zůstává v dolní polovině žebříčku.

OHLASY

Jan Tomajko (HC Olomouc): Náš výkon byl o sto procent lepší než v Hradci. Hráči k utkání přistoupili úplně jinak, musím je pochválit. Utkání mělo šťávu, muselo se líbit divákům. Věděli jsme, že Šumperk má dobré útočníky, chtěli jsme dobře bruslit a napadat, což se dařilo. Dobrý výkon, dobré tři body.