Report ze zápasu HBR vs. OLO (3:6)

BK Havlíčkův Brod

logo

3:6

(1:1, 1:3, 1:2)

logo

HC Olomouc

Rebelové na svého soupeře doslova vlétli a výrazně jim v útočné snaze pomohl útočný faul útočníka Kucharczyka z konce 2. minuty zápasu. V první přesilové hře sevřeli domácí asvého soka do pevného objetí a vydatně bušili do jeho obranných pozic, z čehož vyprodukovali celou řadu nebezpečných střel. Olomoucký gólman Žigárdy mohutný nápor na svou osobu nakonec ustál, ale při hře s plným počtem hráčů na ledové ploše musel opět čelit havlíčkobrodským střelcům a tentokrát kapituloval.

Ve 4. minutě se kotouče ujal Martin Zábranský a v bezprostřední blízkosti se nedokázal prosadit, vytvořil ale vhodnou situaci pro číhajícího Tomáše Micku, jenž si dojel pro ležící puk a bekhendem ho z hranice brankoviště uklidil do levého horního rohu brány – 1:0. Olomouc se snažila bleskově odpovědět a vynutila si chvilkový tlak, jenže nebezpečí větších rozměrů z něj nevyprodukovala. Hra se následně vyrovnala, přičemž Rebelové jednou přivábili náklonost paní Štěstěny a hned z toho vzešla obrovská šance.

Obránce Morava svedl na vrcholu levého kruhu souboj s protihráčem, puk se odtud odrazil na modrou čáru k osamocenému Mickovi, jenž si sjel blíže k olomoucké brance a ostrou ranou zápěstím nastřelil betony gólmana Žigárdyho. Důrazní Rebelové neuspěli ani z následných dorážek. Olomouc se začínala s přibývajícími minutami čím dál více osmělovat a gólman Suchan měl rázem spoustu práce. Na přelomu první a druhé půlky úvodní dvacetiminutovky se naskytla Hanákům výhoda přesilové hry, jenže na Stromkovo vyloučení odpověděl za pouhých 5 sekund stejnou mincí Haluza.

Pokračovalo se tak ve hře čtyř proti čtyřem, díky čemuž se objevilo na ledové ploše více prostoru, ani jeden ze soupeřů toho ale nedokázal využít ve svůj prospěch. V 15. minutě se Moravané přece jen dočkali vytoužené hry v početní převaze, v níž se na začátku proti zformované brodské obraně spíše trápili, ovšem nakonec nekompromisně udeřili a srovnali s bojovníky z Kotliny krok. V 17. minutě kotouč putoval po ose Michal Černý – Martin Vyrůbalík – Jakub Bartoň, přičemž posledně jmenovaný se ujal puku mezi kruhy, rychle si ho zpracoval a zblízka nedal brankáři Suchanovi žádnou šanci – 1:1. Kohouti byli rázem na koni, svou psychickou výhodu využili k zisku iniciativy a několika náznaků nebezpečných šancí, z čehož profitovali v podobě přesilové hry. V ní se však hodně trápili s aktivní brodskou obranou. Po 1. třetině platil v Kotlině stav 1:1.

Do druhého dějství naskakovali Olomoučtí se zbytkem přesilovky, v níž sice několikrát nebezpečně zaměstnali gólmana Suchana, ale vstřelené branky se nedočkali. Navíc se brzy sami provinili proti hokejovým pravidlům, když fauloval jejich forvard Ministr, a sami se museli bránit v oslabeném počtu. Také Hanáci ale ukázali, že i proti soupeřově přesile se dokáží zdárně ubránit. Pokračovalo se ve vyrovnaném hokeji, ovšem otěže utkání začínali pozvolna přebírat do svých rukou Kohouti. Domácí Rebelové se naopak dostávali k ohrožení brankáře Žigárdyho z bleskových protiútoků a sázka na tuto z taktiku jim dokonale vyšla.

V půlce zápasu vyhození gólmana Jaroslava Suchana zachytil rozjetý Jonáš Fiedler, sjel si až do předbrankového prostoru a odtud dotlačil po nepřehledné situaci puk za záda gólmana Žigárdyho, čímž vrátil svému týmu těsné vedení – 2:1. Havlíčkobrodská družina jako kdyby se s tímto gólem předčasně spokojila a výrazně polevila, což s sebou pro ni vzápětí přineslo hororový scénář. Nejdříve Olomouc bleskově odpověděla na brodskou trefu. Po souboji u levého mantinelu si vybruslil s pukem na holi až před gólmana Suchana Michal Černý a krásnou zadovkou našel u tyčky volného Petra Haluzu, který zblízka propasíroval puk do odkryté brány – 2:2.

Proti pasivním Rebelům tahali hosté stále za delší kone pomyslného provazu a zanedlouho to vyjádřili na podob skóre. Po nahrávce Milana Ministra v pravém kruhu napřáhl ke střele TOMÁŠ ZBOŘIL a jeho projektil zapadl přesně k bližší tyčce, když gólman Suchan měl zcela zakrytý výhled – 2:3. Bojovníci z Kotliny se z této rány nemohli vzpamatovat a vzápětí se snesla k jejich brance další pohroma. V nadějném přečíslení Tomáš Zbořil poslal přesnou křížnou nahrávku na hůl volného Michala Černého, který zblízka zasunul puk do prázdné branky – 2:4. Všechny tři góly Olomouce od sebe dělily pouze dvě minuty a 36 sekund. Zaskočení Rebelové se z této studené sprchy horko těžko sbírali, ale postupem času přece jen získali pevnější půdu pod nohama a začali tlouct do obranných šiků Olomouce. Vysokou překážkou jim ale představoval výborně chytající gólman Žigárdy.

V závěrečném dějství hýřili havlíčkobrodští hráči aktivitou, snaha o korekci nepříznivého stavu utkání na jejich herním projevu byla jasně patrná. Olomouc si pečlivě hlídala svůj dvoubrankový náskok, ale také nezapomínala svého soupeře potrápit. Hrála v o poznání větší pohodě a mohla se radovat z dalšího puku za zády brodského gólmana Suchana. Ve 47. minutě se hosté nastěhovali do útočného pásma, Milan Ministr nahrál Matěji Pekrovi, který nikým neatakován obkroužil bránu, povyjel si do dobré palebné pozice a zblízka osamocený skóroval nad Suchanovu lapačku – 2:5. S blížící se závěrečnou sirénou se Rebelové stále více tlačili do zakončení v Žigárdyho blízkosti, naopak Hanáci se už nikam nehrnuli a s tříbrankovým náskokem v zádech spíše vyčkávali na to, co vymyslí jejich soupeř.

V 58. minutě Havlíčkův Brod sáhl k dlouhé power-play, v níž chtěl zkorigovat nepříznivý stav a ještě trochu zdramatizovat utkání, ale Moravané s chutí přidali další gól a rozšířili svou dosavadní sbírku. V 59. minutě vybojovali puk, kterého se po Martinu Vyrůbalíkovi zmocnil Milan Ministr, dojel si s ním až před prázdnou branku a zblízka skóroval – 2:6. Domácí hráči chtěli alespoň částečně potěšit své fanoušky v ochozech prochladlé Kotliny a nakonec se dočkali snížení v přesilové hře. Na sklonku předposlední minuty Tomáš Micka adresoval přesnou nahrávku volným prostorem až ke vzdálenější tyčce, kde číhal Jiří Ondráček a zblízka nepropasíroval puk za brankovou čáru, ale kotouč dojel Martin Ondráček a dopravil ho do olomoucké sítě – 3:6. To bylo ale vše a po závěrečném hvizdu se Olomouc mohla radovat ze zaslouženého triumfu a zisku cenných bodů.

OHLASY

Petr Novák (HC Rebel Havlíčkův Brod): Měli jsme dobrý vstup do utkání, když jsme se dostali do rychlého vedení. Potom jsme si vytvořili celou řadu šancí, které jsme ale neproměnili a místo navýšení náskoku jsme nechali soupeře vyrovnat. Poté jsme měli slabší chvíli, kdy nám Olomouc rychle odskočila na rozdíl dvou branek. Snažili jsme se s tím něco udělat, ale bylo to už potom hodně těžké.