Každý tým je hratelný, má jasno brankář dorostu Dominik Frgál

Zuzana Spurná
O L O M O U C – Dorostenci si příliš neodpočinou. První, důležitý cíl splnili, postoupili do vyřazovacích bojů. Ten další, větší, mají teprve před sebou. Svěřenci trenérů Jana Křivohlávka staršího a Richarda Brančíka by rádi došli v play-off co nejdál. A co pro to musí udělat? Nejen o tom se rozpovídal brankář Dominik Frgál.

Dorostenci si už teď připsali úspěch. O play-off sice museli zabojovat v nadstavbě, tam si o postup do vyřazovacích bojů jasně řekli. Skupinu E ovládli a do play-off postoupili z prvního místa. Ani v základní části neměli, alespoň výsledkově, velké výkyvy, úplně spokojení s jejím průběhem ale nejsou. „Základní část se nám nepovedla podle našich představ. Chvilku nám trvalo, než jsme se sehráli a k tomu se nám pár kluků zranilo. To až na konci základní části se nám začalo dařit. Pak jsme si to přenesli do nadstavby,“ ohlížel se zpět Dominik Frgál.

Na konci základní části a v nadstavbě předvedli dorostenci něco, o čem se mezi hokejovými nadšenci dlouho mluvilo. Olomouc totiž vyhrála čtrnáctkrát v řadě. Že by ale měli dorostenci problém udržet stoprocentní koncentraci, o tom nemůže být řeč. „Ba naopak. Chytli jsme chuť. Chtěli jsme vše vyhrát a dostat se do play-off,“ vysvětlil.

Sami trenéři přiznali, že takhle dlouhou šňůru výher za svou kariéru nezažili. Před svými svěřenci tak smekli. A kde hledat klíč k úspěchu? „Já osobně jsem takovou šňůru vyhraných zápasů nezažil. Všechno si sedlo, jak mělo. Klukům se dařilo vepředu a góloši se snažili to zavřít vzadu,“ těšilo sedmnáctiletého brankáře.

Kohouti se během nadstavby stali favoritem skupiny, že by je ale taková pozice svazovala, se říct nedá. „Roli favorita jsem ze začátku vůbec nevnímal, ale s přibývajícími výhrami začala být v kabině větší pohoda,“ prozradil.

Svěřenci trenérské dvojice Křivohlávek – Brančík se mohou spolehnout na šikovné brankáře. Dominika Frgála doplňuje Jakub Čerbák. Oba se velkou měrou podíleli na tom, že se dorostencům zatím daří. O něco starší z dvojice při zmínce o vlastních výkonech zůstává velice skromným. „Svoje výkony bych nerad hodnotil. Od toho jsou trenéři. Vždy jdu ale na trénink i zápas s tím, že to odmakám na sto procent a že chci klukům pomoci k výhře,“ tvrdil gólman s dvaasedmdesátkou na dresu.

O tom, že půjdou dorostenci do vyřazovacích bojů z prvního místa skupiny E, se nakonec rozhodlo v derby s Přerovem. Utkání se Zubry bývají běžně poměrně divoké, rozdíl oproti zápasům v základní části ale Olomoučtí nevnímali. „Zápasy s Přerovem jsou vždy více vyhrocené. Je to prostě derby, ale chtěli jsme vyhrát jako každý jiný zápas,“ řekl s úsměvem.

Až v posledním kole nadstavbové části bylo jasno, s kým se dorostenci utkají v play-off. Olomoučtí vyrazí na Vysočinu, konkrétně do Jihlavy. S Duklou se ale vzhledem k rozdělení skupin letos zatím nesetkali. Důležitých tak bude několik věcí. „Dodržovat pokyny trenérů, chodit do každé situace naplno a vždycky dát o gól víc než soupeř. Každý tým je hratelný,“ byl přesvědčený.

Dorost sice svůj předsezónní cíl splnil jen z části, před sebou ale teď mají další vysněnou metu. „Chtěli jsme postoupit do play-off hned ze základní části. To se nám sice nepovedlo, v nadstavbě jsme to ale urvali. A teď se chceme dostat dostat co nejdál,“ dodal odhodlaně.