Proti Čechům to bylo emotivnější, usmíval se po návratu z reprezentace Adam Kalman

Zuzana Spurná
O L O M O U C – I po sezóně 2022/2023 se vydali někteří olomoučtí hráči reprezentovat svou vlast. Nešlo ale jen o Českou republiku. Adam Kalman má slovenské kořeny, a tak oblékl dres českých sousedů. Se slovenským výběrem do 16 let vyrazil do švédského Tranas. Pestrou sezónu tak šikovný obránce uzavřel zápasy s Čechy, Švédy a Finy.

Adam Kalman už patří mezi poměrně pravidelné účastníky reprezentačních akcí. Šikovný obránce oblékl dres slovenského národního týmu už během sezóny a pozvánku na další turnaj dostal i po konci ročníku 2022/2023. „Doufal jsem, že se do nominace dostanu, konkurence je ale pokaždé velká, takže jsem neměl nic jisté,“ uvědomoval si. Právě předchozí zkušenosti byly pro Kalmana drobnou výhodou. „Myslím, že každý turnaj na mezinárodní úrovni hráče posune, takže jsem věděl, co očekávat a nervózní už jsem nebyl skoro vůbec,“ tvrdil.

Srovnávat ale předchozí reprezentační akce s tou dosud poslední olomoucký obránce příliš nechtěl. „Každý sraz a turnaj v reprezentaci je jiný, ale vždycky je to srovnatelné. Teď se to lišilo v tom, že jsme hráli se severskými týmy, se kterými se moc často nesetkáváme,“ prozradil.

Pestrý program uplynulé sezóny rozšířil i o pět zápasů za juniorku a právě i zkušenosti z vyšší kategorie se mohly promítnout také v utkáních v reprezentaci. „Každý zápas za juniorku mi dal hodně, protože nejvíc se posouváme právě kvalitními zápasy, které jsem tam odehrál. A toho jsem pak mohl využít,“ připustil patnáctiletý hokejista.

Hned na úvod turnaje vyzvali Slováci český výběr, který nakonec porazili 3:2. Kde jsou ale podle Kalmana rozdíly mezi českým a slovenským hokejem? „Bylo to vyrovnané utkání, hrálo se nahoru a dolů, střídaly se pasáže hry, kdy dominoval jeden tým. Těch jsme měli víc my. Taky jsme se více tlačili do předbrankového prostoru, ze kterého jsme dali dva góly. Myslím, že to byl rozhodující aspekt zápasu,“ vracel se k prvnímu utkání na turnaji.

A právě česko-slovenské derby bylo díky olomouckého beka o něco zajímavější. Jako jediný ze slovenského týmu totiž stabilně působí v českých soutěžích. „Největší rozdíl vidím v tom, že některé kluky znám a probíhají nějaké vtípky. Řekl bych, že je pro mě vždy zápas s Čechy emotivnější, a to i proto, že je část rodiny z Moravy,“ přikyvoval s úsměvem.

Zatímco proti Čechům se slovenský výběr radoval z těsné výhry, proti Švédům a Finům už se mu tolik nedařilo a musel se smířit se dvěma prohrami. „Proti Švédům nás zradila koncovka. V určitých pasážích jsme měli tlak, který jsme měli využít, také jsme měli několik přečíslení dva na jednoho nebo samostatné úniky. Proti Finům jsme byli moc vylučovaní. Měli jsme snad deset menších trestů, což, když to spočítám, je celá jedna třetina, a to nám vzalo strašně moc sil, které nám pak chyběly směrem do útoku,“ uvědomoval si.

Švédové a Finové jsou dlouhodobě považováni za jedny z nejlepších hokejistů, i Adam Kalman našel silné stránky soupeřů. „Rozhodně mají lepší bruslení a větší pohyb. Také zakončení mají skvělé. Téměř každá střela měla gólové parametry. Ale největší rozdíl byl podle mě v držení puku, ať už u rozehrávky, nebo v útočné třetině,“ vyjmenovával zadák, který do Olomouce přišel v roce 2021.

Turnaj se tentokrát odehrál na jihu Švédska, konkrétně v Tranas. Pro beka, který v minulé sezóně několikrát vypomohl i v útoku, to však nebyla první cesta na sever Evropy. „Předtím jsem tam párkrát byl, takže jsem věděl, jak to tam vypadá, ale i tentokrát to byl skvělý zážitek. Švédové mi přišli hodně suverénní, a taky to přenesli na led, kde se neustále snažili hrát s pukem a s obránci rozehrávat. Vůbec neodhazovali puky po mantinelech,“ ocenil.

Zanedlouho odstartuje suchá příprava nového ročníku, na předchozí sezónu, která se povedla jen z části, je tak třeba rychle zapomenout. „Sezóna mohla být lepší jak z osobního, tak týmového hlediska, ale neřekl bych, že byla úplně špatná. Mé osobní cíle do další sezóny? Vybojovat si stálé místo v juniorce a dostávat se pravidelně na reprezentační akce,“ uzavřel obránce, který v dorostu nastupoval s číslem 77, v juniorce s o něco nižším, a to 70.