PREVIEW: Potvrdí Hanáci úvodní výhru? V neděli zavítají do Českých Budějovic

Daniel Fekets
ČESKÉ BUDĚJOVICE - Svěřenci trenérů Jana Tomajka a Róberta Petrovického v prvním utkání nové sezóny splnili cíl, kladenské Rytíře na domácím kluzišti porazili 1:0. O další body se poperou v Českých Budějovicích. Zápas 2. kola Tipsport extraligy odstartuje v Budvar aréně v neděli 17. září od 17:00.

Z KABINY MORY

Na jih Čech se mohou kohouti vydat v dobrém rozpoložení. Ačkoliv byl úvodní zápas proti Kladnu nesmírně urputný, díky gólu Roka Macuha z konce první třetiny jej zvládli. Právě útočník s číslem 47 na zádech si po utkání vysloužil chválu. „Pracuje výborně. Vybrali jsme si ho, protože je silný v soubojích a nebojí se jít do předbrankového prostoru. To jsou kvality, díky kterým jej tady máme,“ řekl na Macuhovu adresu hlavní trenér Jan Tomajko.

A jak znělo celkové hodnocení utkání z úst olomouckého lodivoda? „Do zápasu jsme dobře vstoupili. V první třetině jsme si vytvořili střelecké příležitosti, které jsme ale neproměnili. Do druhé třetiny jsme už od prvního střídání naopak nevstoupili dobře. Myslím si, že ve druhé části bylo Kladno lepší. Ve třetí třetině se hra vyrovnala. První zápas byl docela nervózní, led nebyl ideální, takže to bylo těžké pro oba týmy. Bylo to hodně o bojovnosti, nakonec jsme ale byli o ten gól šťastnější.“

Duel s Kladnem nabídl ve třetí třetině také pěstní souboje, do šarvátek se zapojili zmíněný Rok Macuh nebo Jan Švrček. „Byl to první zápas, hráči z obou stran na něj byli natěšení. Patří to k tomu,“ pověděl Tomajko.

Co se týče vzájemných zápasů z minulé sezóny, Mora měla s Českými Budějovicemi lepší bilanci. Doma soupeře porazila 3:1 a 3:2, venku jednou uspěla po prodloužení (2:1) a v prosinci padla 2:4.

INFO O SOUPEŘI: BANES MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE

České Budějovice chtěly loni navázat na úspěšný ročník 2021/2022, ve kterém překvapivě došly až do semifinále, v tom ovšem nestačily na pražskou Spartu. V semifinále ale tehdy vypadla také Mladá Boleslav, která po základní části skončila hůře než Motor, tudíž právě Jihočeši brali bronzové medaile. Na předešlou výkonnost ale České Budějovice v sezóně 2022/2023 vůbec nenavázaly. Po základní části skončily na třinácté pozici. Play-off si tak nezahrály a navíc mohly být rády, že je minula baráž.

Loňský ročník v pozici hlavního kouče dotrénoval David Čermák, kterého v létě nahradil Ladislav Čihák, jehož asistentem je bývalý vynikající extraligový obránce Jiří Hanzlík.

Českobudějovický tým přes léto ulovil obránce Milana Douderu, který měl lví podíl na posledních mistrovských titulech třineckých Ocelářů. Do známého prostředí se po ročním angažmá v Mladé Boleslavi vrátil David Štich a z brněnské Komety dorazil velezkušený Michal Gulaši. Dalším navrátilcem se stal obránce Pavel Pýcha, který v minulosti plnil v Motoru pozici kapitána.

Zajímavou posilou Jihočechů se stal Brant Harris. Kanadský útočník na sebe upozornil ve Slovanu Bratislava, ve kterém působil tři sezóny. Skvělé kaufy udělaly České Budějovice také s Adamem Kubíkem či Janem Ordošem, přišel i bývalý forvard Pittsburghu Penguins Dominik Simon, jenž v minulosti měl tu čest si zahrát v jedné formaci s legendárním Sidneym Crosbym.

Motor se ale musel popasovat také s odchody. Do Vítkovic zamířil obránce Stuart Percy, útočník Jakub Strnad se vrátil ke kladenským Rytířům a Michal Vondrka ukončil svou bohatou kariéru. Nové kluby si našli také Martins Dzierkals, Vojtěch Tomeček, Adam Raška, Zdeněk Doležal, Václav Karabáček nebo Kristofers Bindulis.

V přípravě odehrály České Budějovice devět utkání. Čtyřikrát vyhrály, když porazily finské KooKoo, Kometu, Linec i Jihlavu. Prohrály naopak s Plzní, Kometou, Salcburkem, Spartou a Kärpätem Oulu. První extraligový zápas sehrál Motor na Spartě, kde prohrál poměrně jednoznačně 2:5.

NA KOHO SI DÁT POZOR? MILAN GULAŠ

Sedmatřicetiletý Milan Gulaš je bez debat jeden z nejvýraznějších útočníků poslední extraligové dekády. Křídelník, jenž vyrostl právě v Českých Budějovicích, zamířil v sezóně 2012/2013 do ruského Magnitogorsku. Poté oblékal hned tři a půl sezóny dres švédského Färjestadu. Následně strávil čtyři ročníky v Plzni, kde krátce po třicítce prožil své pravděpodobně nejpovedenější období v kariéře. Do mateřského Motoru se vrátil v létě 2021, loni v základní části posbíral 42 kanadských bodů ve 47 odehraných zápasech.

MINULÝ ZÁPAS ČESKÝCH BUDĚJOVIC

HC Sparta Praha – Banes Motor České Budějovice 5:2 (1:0, 3:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 15. Řepík (Lajunen, Kempný), 24. Forman (Moravčík, Hauser), 34. P. Kousal (Horák), 36. Řepík (Sobotka, Chlapík), 49. Lajunen – 23. F. Přikryl (Kubík, Hovorka), 33. Ordoš (F. Přikryl)

Č. Budějovice: Hrachovina (Strmeň) – Gulaši, Pýcha, Doudera (A), Hovorka, Štencel, Kachyňa, Krutil – Ordoš, F. Přikryl, Kubík – D. Simon, Harris, Gulaš (C) – Pech (A), Hanzl, Valský – M. Beránek, Toman, Chlubna.

SOUPISKA

Brankáři: Dominik Hrachovina, Jan Strmeň, Štěpán Maleček.

Obránci: Milan Doudera, Michal Gulaši, Pavel Pýcha, Jan Štencel, Roman Vráblík, David Štich, Martin Willmann, Mikuláš Hovorka, Michael Krutil, Petr Placek, Ondřej Kachyňa.

Útočníci: Milan Gulaš, Lukáš Pech, Martin Hanzl, Jakub Valský, Adam Kubík, Jan Ordoš, Martin Beránek, Lukáš Vopelka, Dominik Simon, Filip Přikryl, Matěj Toman, Josef Koláček, Brant Harris, Tomáš Chlubna, Marcel Kříž, Matyáš Humeník, Filip Petrásek.