PREVIEW: Mora míří na led největšího favorita! Oloupí silné Pardubice o nějaké body?

Daniel Fekets
P A R D U B I C E - Dva dny po vydařeném utkání s Karlovými Vary se olomoučtí kohouti chystají na venkovní zápas. Tentokráte zavítají do Pardubic, které jsou také letos považovány za hlavního favorita na zisk mistrovského titulu. Duel 4. kola Tipsport extraligy odstartuje v pardubické enteria areně v neděli 24. září v 18:00.

Z KABINY MORY

Po třech odehraných kolech mají Hanáci na kontě velmi slušných šest bodů za výhry proti Kladnu a Karlovým Varům. Zvlášť vítězství 4:3 s Energií se nerodilo lehce. „V první třetině jsme měli trošku navrch, ale v jejím závěru jsme tam udělali pár chyb. Soupeř ukázal svou sílu. Ve druhé třetině jsme podle mě měli více ze hry, jenže neproměnili jsme tam pár šancí. Třetí třetina byla divoká. Oba týmy ukázaly, v čem jsou silné. Obracelo se to ze strany na stranu, byly tam přesilovky. Závěr byl skvělý, navíc to pro nás dopadlo dobře. Musím vyzdvihnout charakter mužstva,“ chválil asistent trenéra Róbert Petrovický po minulém duelu.

Potěšila jej i využitá přesilovka v úplném závěru, kdy důraz na brankovišti prokázal Jan Knotek. „Chce to trpělivost, o té to všechno je. Nedávali jsme sice z přesilovek góly, ale řekl bych, že měly hlavu a patu. Ano, jednou za čas jsou rozhárané, ale je to součást toho všeho,“ doplnil slovenský trenér.

S Karlovými Vary zazářil také Jakub Navrátil, jenž si ke dvěma svým trefám z prostřední periody připsal i asistenci. „Pokud se v každém utkání nějaký střelec najde, je to pro mužstvo skvělá injekce. Jsme rádi, že to byl zrovna Navrc, ale příště to bude někdo jiný. Každý se přičiní,“ vytušil Petrovický.

Po jednodenní pauze čekají na kohouty Pardubice, které loňské čtvrtfinále právě s Morou vyhrály 4:0 na zápasy. Doma nejprve uspěly 5:1, ale další duely už byly velmi vyrovnané. Dynamo je zvládlo 2:0, 5:4 po prodloužení a 3:2.

INFO O SOUPEŘI: HC DYNAMO PARDUBICE

Pardubické Dynamo bylo hlavním favoritem už v loňské sezóně především díky tomu, jak mohutně přes léto 2022 posilovalo. Východočeši vyhráli základní část, ve čtvrtfinále porazili Olomouc 4:0 na zápasy, jenže stopku jim v semifinále vystavil Třinec, který v enteria areně zvládl lépe rozhodující sedmé střetnutí. Dynamo se tak muselo spokojit s bronzovými medailemi.

Vyřazení v semifinále neustál hlavní kouč Radim Rulík, jenž se o pár týdnů později přesunul k A-týmu české hokejové reprezentace. V Pardubicích jej nahradil Václav Varaďa, který má ve svém životopise tři mistrovské tituly s Třincem jako trenér. Poprvé ve své trenérské kariéře zároveň působí mimo organizaci Ocelářů. K ruce mu jsou Marek Zadina s Alešem Krátoškou, se kterými Varaďa spolupracoval už právě ve Slezsku.

Pardubice rozhodně neměly důvod měnit svůj kádr pro sezónu 2023/2024. Dobře fungující a silné mužstvo posílil jen Martin Kaut, který v NHL nastoupil do šestapadesáti utkání v dresech Colorada a San Jose, momentálně je ovšem na marodce. Angažmá v Karlových Varech si našel gólman Dominik Frodl, do Plzně zamířil útočník Ondřej Matýs.

Ještě před startem nového ročníku Tipsport extraligy sehrály Pardubice čtyři utkání v Lize mistrů. Nejprve sice doma podlehly Ilves Tampere 1:3, poté už ale vítězily. Skellefteu porazily 4:3, norský Stavanger 5:1 a německý Ingolstadt dokonce 6:1. V přípravě si Dynamo poradilo také s Augsburgerem a Davosem.

Východočeši potvrdili formu i na začátku extraligy. Hned v prvním kole porazili Litvínov poměrně jasně 5:1. V následujícím utkání se sice dlouho trápili s Kladnem, ale díky brankám Zohorny, Poulíčka a Hyky nakonec houževnaté Rytíře porazili 3:1. V minulém kole utekly Pardubicím tři body v úplném závěru. Sparta totiž v powerplay srovnala a nájezdy pak zvládla lépe. Produktivitu Pardubic táhne s pěti kanadskými body (1+4) Tomáš Zohorna.

NA KOHO SI DÁT POZOR? LUKÁŠ SEDLÁK

Už v minulé sezóně bylo zřejmé, že největší sílu má Dynamo v Lukáši Sedlákovi. Třicetiletý útočník načal loňský ročník v Coloradu, odkud se pak přesunul do Philadelphie. V prosinci ale podepsal v Pardubicích, kde ukázal, že jeho kvalita mnohdy převyšuje extraligovou úroveň. Sedlák ve 24 zápasech základní části nasbíral 27 bodů, dalších 8 bodů pak zaznamenal v play-off. Zářil i na mistrovství světa, jenže po třetím utkání se zranil a z turnaje nakonec musel odstoupit.

MINULÝ ZÁPAS PARDUBIC

HC Sparta Praha – HC Dynamo Pardubice 4:3 sn. (1:1, 1:0, 1:2 - 0:0)

Branky a nahrávky: 9. Řepík (Chlapík), 33. Sobotka (Chlapík, Řepík), 60. Horák (Chlapík, Kempný), rozh. náj. P. Kousal – 7. Říčka (Paulovič, Poulíček), 41. Paulovič, 42. Radil (Zohorna, Kolář).

Pardubice: Will (s.n. Klouček) – D. Musil, Čerešňák, T. Dvořák, Bučko, Vála, Hrádek, Kolář – Cienciala, Sedlák (C), Hyka – R. Kousal, Zohorna (A), Radil – Říčka, Poulíček (A), Paulovič – Mandát, Rákos, Vondráček.

SOUPISKA

Brankáři: Roman Will, Milan Klouček.

Obránci: Peter Čerešňák, Jan Košťálek, Jan Kolář, David Musil, Tomáš Dvořák, Ondřej Vála, Michal Hrádek, Martin Bučko.

Útočníci: Lukáš Sedlák, Tomáš Hyka, David Cienciala, Robert Říčka, Tomáš Vondráček, Tomáš Zohorna, Lukáš Radil, Martin Kaut, Robert Kousal, Patrik Poulíček, Jan Mandát, Daniel Rákos, Adam Musil, Matej Paulovič, Ondřej Rohlík.