Macuh s Kuskem mají za sebou první zápasy v seniorských reprezentacích! Jak se jim dařilo?

Petr Martínek
O L O M O U C - Čeští hokejisté ovládli Karjala Cupu i s exolomouckým obráncem Jakubem Galvasem v sestavě. My se ovšem zaměříme na současné hokejisty Mory, kteří si plnili taktéž své reprezentační povinnosti. Rok Macuh nastoupil v dresu Slovinska, Silvester Kusko naopak okusil, jaké je to hrát za Slovensko.

FOTO: Michal Struž

Šestadvacetiletý slovinský útočník už měl zkušenosti s hraním za národní tým, jenže v mládežnických kategoriích. Na turnaj do Maďarska tak odcestoval, aby poprvé v kariéře reprezentoval i seniorský A-tým. Macuh odehrál všechna tři utkání, trenéři se jej rozhodli nasadit do druhé útočné formace. Za celý turnaj si připsal dvě asistence, šest trestných minut a kladný bod do statistiky +/-.

Slovinci na úvod maďarského turnaje vůbec neskórovali, když Itálii podlehli 0:1. V zápase s Ukrajinou už padalo mnohem víc branek. Získané vedení 3:1 Slovinci sice ztratili, v přetahované o skóre však devadesát vteřin před koncem rozhodli o vítězství 5:4. Ofenzivní souboj byl k vidění i v posledním střetnutí proti domácímu Maďarsku. Slovinci prohrávali 1:3, na začátku třetího dějství se jim ale povedlo srovnat na 3:3. I přes veškerou snahu Maďaři těsně vyhráli 4:3, Slovinsko se třemi body skončilo poslední. První byla Itálie, druhá Ukrajina a třetí Maďarsko.

9. listopadu, Slovinsko - Itálie 0:1

10. listopadu, Slovinsko - Ukrajina 5:4 (R. Macuh 0+1)

11. listopadu, Maďarsko - Slovinsko 4:3 (R. Macuh 0+1)

Silvester Kusko si ve 28 letech vysloužil vůbec první povolání do slovenské reprezentace, to se mu nestalo ani v mládežnických kategoriích. Craig Ramsay jej vzal společně s početnou skupinou Slováků z Tipsport extraligy na Německý pohár, tradiční první turnaj Slovenska v rámci reprezentační sezóny. Kusko dostal místo ve čtvrté útočné formaci, na turnaji v Landshutu se mu bodovat nepodařilo.

Německý pohár začalo Slovensko tím, že deklasovalo Rakousko. Po první třetině vedlo už 4:0, svou aktivitu stále stupňovalo. Rakušané jen snížili a to bylo z jejich strany vše, Slovensko utkání vyhrálo 7:1. Proti Dánsku už naši východní sousedé ztráceli ve 33. minutě tři branky. I přes snížení na rozdíl jediného gólu se Slováci vyrovnání nedočkali. V poslední den podniku si Ramsayho svěřenci spravili chuť, domácí Němce zdolali těsným poměrem 2:1. Se šesti body se Slováci podělili o pomyslné první místo s Německem a Dánskem, díky vzájemné bilanci vyhrál domácí tým. Poslední zůstalo Rakousko, které nezískalo ani bod.

9. listopadu, Rakousko - Slovensko 1:7

11. listopadu, Slovensko - Dánsko 3:4

12. listopadu, Německo - Slovensko 1:2