Proti Vítkovicím jsme předvedli dobrý výkon, ví Silvester Kusko. Co reprezentační zkušenost?

Daniel Fekets
O L O M O U C - Výborný výkon v utkání 20. kola proti Vítkovicím zaznamenal Silvester Kusko, který se hned v první třetině blýskl parádní střelou do šibenice. Mora duel nakonec zvládla 3:2 po prodloužení a na své bodové konto si mohla připsat další dva korálky. Do hodnocení zápasu se pustil také slovenský útočník, jenž se navíc rozpovídal o své nedávné reprezentační zkušenosti.

FOTO: Jakub Šustr a Michal Struž

Jaké je vaše celkové hodnocení zápasu proti Vítkovicím?

Samozřejmě, výhra je výhra, takže to jako výhru bereme, nicméně po průběhu zápasu bychom byli raději za tři body, které tam visely. Teď nás čekají další zápasy, které snad už budou za tři body.

Utkání jste otevřel krásným gólem do šibenice. Věděl jste hned, že budete střílet, nebo jste ještě přemýšlel o nějaké nahrávce?

Bambus to dobře nabral, čímž ta situace vznikla jako taková. Vzal jsem puk, zvedl jsem hlavu, podíval jsem se a viděl jsem, že jejich bek cloní brankáři. Bylo tam volné místo, tak jsem to rovnou zkusil a padlo to tam.

Vyrovnání ale přišlo těsně před koncem. Zamrzí o to více, že jste měli tři body na dosah?

Těch zlomových momentů tam bylo více. Před gólem na 2:1 jsme měli velkou šanci, kterou jsme neproměnili. Myslím si, že celkově jsme předvedli dobrý výkon. Měli jsme určitě více šancí než Vítkovice. Věřím, že na zakončení ještě zapracujeme a s tím přijdou další výhry. Snad se to nabalí na sebe, budeme si víc věřit a víc vyhrávat.

Bylo znát, že proti vám hrály jiné Vítkovice než v minulé sezóně? Loni skončily druhé po základní části a poté hrály semifinále, letos se však trápí...

Je třeba říct, že ten tým mají podobný jako loni. Moc změn tam Vítkovice neměly. Pořád jsou nepříjemné. Troufám si ale říct, že naše výkony se zvedají. Ani proti Spartě to vůbec nebylo špatné, takže těžko říct, jestli to bylo námi, nebo Vítkovicemi. Ale byli jsme lepší.

Celkově se v této sezóně hodně nadřete na góly. Ono asi není úplně jednoduché hrát s mnoha soupeři vyrovnané zápasy, ale poté stejně prohrát, že?

Samozřejmě to mrzí, ale na druhou stranu pořád to je lepší, než kdybychom od každého dostávali 0:5. Víme, že rozhodují maličkosti a na maličkostech se pracuje rozhodně lépe než na velkých věcech. Některé věci máme dobré, některé potřebujeme zlepšit, nejvíce ale samozřejmě tápeme v tom zakončení. Když to zlepšíme, přijdou výhry.

Během reprezentační pauzy jste odehrál své premiérové zápasy ve slovenské reprezentaci. Skvělá zkušenost?

Byla to výborná zkušenost! Už jsem v to možná ani nedoufal, takže jsem byl strašně rád. Pokud to nebyla zkušenost poslední, je to také fajn. Je to pro mě určitě povzbuzení do další práce.

V čem byl největší rozdíl mezi extraligou a mezinárodním hokejem?

Více se tam bruslilo, extraliga je obecně hodně takticky svázaná. Na reprezentaci to bylo volnější, bylo to více o tom bruslení... Celkově o trochu rychlejší to samozřejmě bylo. Byl to jiný hokej. Neříkám, jestli těžší, nebo lehčí, ale byl prostě jiný.

Jste sice Slovák, ale je třeba zmínit, že máte výbornou češtinu. Předpokládám, že na srazu jste ale mluvil slovensky, že?

Ano, mluvil jsem tam slovensky, je to rodný jazyk. (úsměv)

Není občas složité tyto dva jazyky střídat?

S rodiči mluvím slovensky, v kabině naopak česky, s Braněm Konrádem ale občas slovensky, takže to střídání mi problém vůbec nedělá. (směje se)