PREVIEW: Hanáci míří na západ Čech. Připíšou si proti Plzni tři body?

Eliška Halamíčková
P L Z E Ň – Olomoučtí hokejisté zamíří v rámci 21. kola Tipsport extraligy na západ Čech. Na svém ledě je přivítá Plzeň, která je po devatenácti odehraných zápasech tabulkovým sousedem Olomouce. Úvodní buly utkání padne v pátek 24. listopadu v 17:30.

FOTO: Michal Struž

Z KABINY MORY

Ve druhém zápase po reprezentační pauze kohouti vyzvali Vítkovice. Z moravského derby nakonec vyšli vítězně, když se v prodloužení trefil kapitán Jiří Ondrušek a zajistil tak svému týmu 2 body.

V pátečním utkání se o další cenné body poperou v Plzni. „Soupeři v extralize jsou nepříjemní všichni, kdokoli může prakticky porazit kohokoli. S Plzní bojujeme ve spodní části tabulky. Věřím, že je porazíme a zase jim trochu odskočíme,“ říká před pátečním venkovním utkání útočník Silvester Kusko.

Olomoučtí v dosavadním průběhu sezóny ještě nebrali z cizího ledu celé tři body. „V hlavách to určitě nemáme, vlastně ani nevím, že jsme venku ještě nevyhráli za tři body. Věřím, že to přijde a konečně je uhrajeme,“ vzhlíží k nadcházejícímu zápasu Kusko.

První vzájemný zápas se odehrál v Olomouci začátkem října. Tři body si z něj po výhře 3:2 odnesla Olomouc. Západočeši sice v úvodní třetině skórovali jako první, o necelé dvě minuty později ale dorovnal Dalibor Řezníček, na kterého později navázali úspěšní střelci Michal Kunc a Aron Chmielewski.

INFO O SOUPEŘI: HC ŠKODA PLZEŇ

Západočeši sice v úvodním kole porazili úřadující mistry z Třince se skórem 3:1, v následných zápasech se jim už tak hvězdně nedařilo. Z prvních deseti zápasů brali jen tři výhry, z toho první zmiňovanou proti Třinci. V jednu chvíli se navíc ocitli až na samém dnu tabulky. Odtud se sice Škoda už zvládla vyhoupnout na průběžnou desátou příčku, výsledky zápasů jsou ale stále jako na houpačce.

Momentálně je Plzeň na desátém místě. V posledních pěti zápasech dokázala ale jen jednou vyhrát a jednou si připsat bod po prohře v prodloužení s Karlovými Vary. Z devatenácti odehraných zápasů získala 22 bodů. Na kontě má zatím sedm výher, z toho jednu po samostatných nájezdech.

Statisticky jsou na tom Západočeši velmi dobře ve hře v oslabení. V tom se řadí na druhé místo hned za Kladno. Naopak plzeňské přesilovky jsou na tom o dost hůře. V úspěšnosti ve hře v početní převaze jsou za nimi už jen České Budějovice a Olomouc.

Nejproduktivnějším hráčem týmu je se čtrnácti body obránce Petr Zámorský. Za ním pak útočníci Adrián Holešinský (5+8) a Jakub Lev (7+3). V brankovišti má pak lepší úspěšnost Dominik Pavlát (92,36 %).

V průběhu sezóny se kádr Plzně rozšířil o útočníka Tima Söderlunda, který přišel z Mladé Boleslavi. Z týmu naopak odešli Luke Adam (HC ´05 Banská Bystrica) a Adam Dvořák (JoKP).

NA KOHO SI DÁT POZOR? JAKUB LEV

Dvaatřicetiletý útočník si v dosavadním průběhu sezóny vede velmi dobře. Z devatenácti odehraných kol sesbíral deset bodů, což ho řadí na třetí místo produktivity v rámci týmu. Se sedmi góly je ale nejlepším plzeňským střelcem. Jen ve třech posledních zápasech si připsal 4 body (1 gól + 3 asistence).

MINULÝ ZÁPAS PLZNĚ

Rytíři Kladno – HC Škoda Plzeň 2:4 (0:2, 2:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 24. Procházka (Klepiš), 40. Ticháček (Dotchin, Klepiš) – 3. Šiler (Jansa), 18. Rekonen, 60. Söderlund (Houdek, Lev), 60. Söderlund (Schleiss, Lev).

Plzeň: Pavlát – Zámorský, Malák, Jiříček, Piskáček, Kvasnička, Houdek, Dujsík – Holešinský, Lev, Söderlund – Pour, Indrák, Schleiss – Rekonen, Jansa, Hrabík – Šiler, Soukup, Matýs.

SOUPISKA

Brankáři: Samuel Hlavaj, Dominik Pavlát.

Obránci: Tomáš Dujsík, Michal Houdek, Adam Jiříček, David Kvasnička, Aleksi Laakso, Daniel Malák, Jan Piskáček, Jan Skok, Petr Zámorský.

Útočníci: Adam Benák, Adrián Holešinský, Kryštof Hrabík, Miroslav Indrák, Filip Jansa, Jakub Lev, Ondřej Matýs, Tomáš Mertl, Jakub Pour, Aleksi Rekonen, Jan Schleiss, Tim Söderlund, Marek Soukup, Petr Straka, Jakub Šiler.