PREVIEW: Kohouti se chystají na moravské derby s Kometou. Zvítězí potřetí za sebou?

Daniel Fekets
O L O M O U C - Dvaadvacáté kolo Tipsport extraligy nabídne skutečně chutný hlavní chod. Do olomoucké plecharény totiž přijede brněnská Kometa, která po špatném začátku nabrala formu. Druhé vzájemné měření sil se uskuteční v neděli 26. listopadu. Úvodní buly padne v 17:00.

FOTO: Michal Struž

Vstupenky si můžete koupit online na tomto odkaze. Pokladny Zimního stadionu budou otevřeny klasicky dvě hodiny před úvodním buly.

Z KABINY MORY

Do zápasu s Kometou jde Mora v dobré náladě. Po reprezentační pauze sice doma nestačila na Spartu, ale poté nejprve porazila po prodloužení Vítkovice a následně vydolovala dva body také v Plzni. „Odehráli jsme jeden z nejlepších zápasů této sezóny na venkovní půdě. Cesta do Plzně byla dlouhá, chvíli trvalo, než jsme se do zápasu dostali. První třetina nebyla úplně špatná, ale v té druhé jsme hráli fakt výborně,“ chválil trenér Jan Tomajko.

„Možná jsme měli vytěžit ze šancí víc, bohužel se to ale nestalo. Třetí třetina byla už vyrovnanější, i Plzeň tam měla také nějaké příležitosti. Branislav Konrád vytáhl dobré zákroky, podržel nás. Nájezdů bylo hodně, jsme rádi za bod navíc,“ pokračoval.

Olomouc právě po nájezdech vyhrála poměrem 2:1. Dovednostní disciplína nabídla velké drama, které se rozhodlo až v jedenácté sérii. „Brankáři prostě byli dobří. Nemůžeme snižovat dovednosti hráčů, protože párkrát to udělali dobře, ale gólmani byli proti,“ prohlásil olomoucký lodivod, který znovu do nájezdů nasadil Jakuba Sedláčka. „Máme různé možnosti, v Plzni jsme se rozhodli pro tuto."

Hned po utkání se kohouti přesunuli zpět na Hanou, kde v neděli odehrají utkání s Brnem. Zápas bude speciální třeba pro brněnského odchovance Michala Kunce. „Znám tam plno kluků, takže si to půjdu užít. Samozřejmě něco vypíšu, ale musí to odpovídat mému platu," smál se olomoucký útočník.

První vzájemné utkání dopadlo lépe pro Kometu, která doma zvítězila 3:2 po prodloužení. Nastavenou hrací dobu na začátku října rozhodl obránce Jan Ščotka.

INFO O SOUPEŘI: HC KOMETA BRNO

Loňský čtvrtfinalista nevstoupil do letošní sezóny zrovna ideálně, neboť na první vstřelenou branku čekal do třetího kola a na první bod do kola pátého. Jaroslav Modrý postupně převzal roli hlavního kouče, když na tomto místě nahradil Patrika Martince, jenž po úvodních kolech rezignoval.

Brno se začalo zvedat a mezi 5. až 10. kolem prohrálo pouze v Pardubicích. Pak sice doma nestačilo na Vítkovice, ale hned následně urvalo tři výhry ze čtyř utkání. Do zápasu proti Olomouci jdou Jihomoravané se třemi výhrami za sebou. Po reprezentační pauze nejprve vysoko přehráli Kladno 8:1, následně po prodloužení přetlačili Spartu a rovněž po nastavené hrací době porazili 4:3 první Pardubice.

Kometa je v této chvíli na šestém místě extraligové tabulky, v jednadvaceti zápasech získala 34 bodů, přičemž na čtvrtý Třinec ztrácí bodů pět. V přesilových hrách a oslabeních je Brno průměrné, avšak velmi se mu daří v zápasech v domácím prostředí, kde je z celé soutěže druhé nejlepší. Doma uhráli svěřenci kouče Modrého 22 bodů z dvanácti utkání.

Týmovou produktivitu táhne se šestnácti kanadskými body předsezónní posila Steve Moses, o bod za ním je český reprezentant Jakub Flek. Oproti minulé sezóně se výrazně zvedl Martin Zaťovič, jenž je v týmové produktivitě čtvrtý za Lukášem Cingelem. Z obránců jsou na tom bodově nejlépe Jan Ščotka a Daniel Gazda.

Obrovskou oporu má Brno v Dominiku Furchovi. Zkušený gólman navazuje na kvalitní výkony z loňského play-off a momentálně patří s 92,43% úspěšností zákroků mezi extraligovou špičku. Svého kolegu Štěpána Lukeše pustil do hry jen ve dvou zápasech.

Kometa jako tradičně mohutně posilovala také před touto sezónou. V průběhu probíhajícího ročníku dorazil do moravské metropole dvacetiletý Jakub Kos, který ještě zkraje této sezóny působil ve finské nejvyšší a druhé nejvyšší soutěži. Majitel stříbrné medaile z posledního MS juniorů nasbíral v šesti zápasech v Brně čtyři kanadské body.

NA KOHO SI DÁT POZOR? JAKUB FLEK

Útočník, který startoval už na třech světových šampionátech, každého upoutá svou rychlostí a hbitostí. Třicetiletého křídelníka je plný led také v letošní sezóně, ve které sbírá převážně asistence. Jakub Flek přihrával už na dvanáct branek svého mužstva, k tomu tři góly sám vstřelil. V produktivitě Komety Brno je za Stevem Mosesem na druhém místě.

MINULÝ ZÁPAS KOMETY

HC Kometa Brno - HC Dynamo Pardubice 4:3pp. (1:0, 1:1, 1:2 - 1:0)

Branky a nahrávky: 12. Kučeřík (Kos, Marcinko), 23. Zbořil (Flek, Zaťovič), 59. Pospíšil (Cingel), 62. Cingel (Pospíšil) – 25. R. Kousal (Radil), 43. Kaut (Paulovič, Vála), 49. Paulovič (Zohorna, T. Dvořák).

Kometa: Furch (Lukeš) – Lintuniemi, Ščotka (A), Holland, Kučeřík, Gazda, Ďaloga – Moses, Cingel, Pospíšil – Kos, Marcinko (A), Vincour – Flek, Zbořil, Zaťovič (C) – Kratochvíl, Okál, Kohout – Ekrt.

SOUPISKA KOMETY BRNO

Brankáři: Dominik Furch, Štěpán Lukeš, Jan Kavan.

Obránci: Marek Ďaloga, Daniel Gazda, Rhett Holland, Jan Ščotka, Radek Kučeřík, Lukáš Kaňák, Alex Lintuniemi, Jan Zahradníček, František Němec.

Útočníci: Jakub Flek, Petr Holík, Lukáš Cingel, Andrej Kollár, Martin Kohout, Tomáš Marcinko, Steve Moses, Zdeněk Okál, Kristián Pospíšil, Tomáš Vincour, Martin Zaťovič, Adam Zbořil, Pavel Jenyš, Petr Kratochvíl, Adam Boltvan, Kevin Horváth, Jakub Zembol, Jakub Kos, Jan Ekrt.