Druhá extraligová branka? Je hlavně skvělé, že jsme vyhráli, říká Jakub Sirota. Váží si důvěry trenérů

Daniel Fekets
O L O M O U C - Olomoučtí hokejisté se radují ze třetí výhry za sebou. Po zápasech s Vítkovicemi a Plzní uspěli také nad brněnskou Kometou, kterou v domácím prostředí porazili 3:1. Rozdílový gól měl na svědomí obránce Jakub Sirota, jenž skóroval podruhé v Tipsport extralize. „Cítím se dobře, cítím důvěru od trenérů, což je fajn,“ hlásí čtyřiadvacetiletý zadák.

FOTO: Jakub Šustr

Kubo, vstřelil jste svou první branku v domácím prostředí. Jaké jsou pocity?

Je hlavně skvělé, že jsme vyhráli. Po delší době za tři body. Samozřejmě je příjemné, že jsem dal první gól před domácím publikem. Letos zatím trefuji hodně tyček, ale naštěstí dnes už to tam konečně padlo.

Zdá se, že z individuálního pohledu rostete každým dalším zápasem.

Děkuji, vážím si toho, ale snad to nezakřiknete. Snad ten výkon bude růst dál. Začínám rozeznávat situace, ve kterých je dobré dělat něco navíc. Cítím se dobře, cítím důvěru od trenérů, což je fajn.

Už jste někdy zažil pyrotechniku na hokejovém stadionu?

Ještě ne. Když to ale fanoušci udělají, je to celkem v pohodě, akorát problémem je ta mlha, ta není příjemná. Je zvláštní, když jde člověk na led a nad ním je takový oblak. Každopádně s dýcháním problém nebyl.

Jaký moment v utkání s Kometou byl podle vás klíčový?

Hodně důležité byly přesilovky, v některých jsme se udrželi v pásmu soupeře. I když v nich třeba gól nedáme, tak se tam vytvoří takové momentum, které je pro utkání velmi důležité. Já dnes dvakrát fauloval, ale kluci to skvěle ubránili. Mohla z toho těžit Kometa, ale nakonec jsme těžili my.

V kabině je hodně hráčů, kteří mají brněnskou minulost. Byla na nich znát větší motivace?

Všichni jsou rádi, že zápas takhle dopadl. Při rozcvičce jsem trochu vnímal, jak fanoušci Komety skandovali a ti naši ještě nebyli připraveni. Nejprve to vypadalo, že jsme v roli hostů, ale od první třetiny se to otočilo. Fanoušci byli prostě skvělí.

Ve třetí třetině jste se prezentoval další povedenou střelou od modré čáry. Zamrzí, že jste stejně jako v generálce proti Trenčínu nevstřelil dva góly?

Nejvíce to zamrzí z toho pohledu, že jsme se museli trápit až do konce třetí třetiny, abychom výsledek ubránili. Z osobního hlediska by byly dva góly pěkné, ale výsledek je přednější.

Před sebou máte náročný týden, ve kterém vás čekají tři zápasy. Je pro vás lepší nabitější týden?

Pro mě je lepší, když se více hraje. Ale v kabině máme spoustu kluků, kteří si raději odpočinou. Už tam máme nějaké veterány. (směje se) Záleží od situace, protože zrovna teď se nám pár hráčů zranilo, takže asi není úplně dobré hrát co dva dny, ale věříme, že to v Hradci urveme. Fajn ale je, že se nám někteří kluci po zranění vrací. Tomáš Černý má za sebou dva zápasy, David Škůrek už taky bude fit.

Zapsali jste třetí vítězství za sebou. Pomohla reprezentační přestávka?

Když máme v rozpisu Pardubice, Třinec a Spartu hned po sobě, tak to vypadá, že prohráváme. Musíme to ale brát tak, jak to je. Musíme být nohama na zemi, protože zrovna tyto týmy je těžké porazit. Úplně nevím, jestli repre pauza v tom sehrála nějakou roli.

Jak si zvykáte na plecharénu? Máme konec listopadu a začíná tady být větší a větší zima.

Hrál jsem v Mainu, a věřte tomu, že je to jeden z nejstudenějších států v Americe. Každopádně ani tam nebyla taková zima. (směje se)

V TELH jste se zabydlel skvěle. Jsou hráči z NCAA pro extraligu zajímavým zbožím?

Jednoznačně. Hrál jsem s Tralmaksem, který je teď na Kladně, a také s Holešinským z Plzně. Někteří kluci by se tady samozřejmě nemuseli prosadit, protože ten styl je trochu jiný. Americký styl je takový jednosměrný, tady člověk musí ten hokej trochu více vnímat. Vysoká škola je kvalitní liga. Věřím, že postupem času tady bude více a více hráčů, kteří si ji v minulosti zkusili.