PREVIEW: Kohouti zahájí poslední měsíc v roce doma s Libercem! Vrátí Bílým Tygrům porážku z předchozího utkání?

Petr Martínek
O L O M O U C – Mora jde podruhé v týdnu do akce, tentokrát se představí v domácím prostředí proti Bílým Tygrům z Liberce. Páteční zápas bude prostorem pro odvetu, neboť napoprvé Liberec kohouty zdolal 4:1. Získají svěřenci trenérů Tomajka a Petrovického proti Severočechům další body do tabulky? To zjistíte, když v pátek 1. prosince dorazíte na Zimní stadion na 18:00.

FOTO: Daniel Klement

Vstupenky si můžete koupit online na tomto odkaze. Pokladny Zimního stadionu budou otevřeny klasicky dvě hodiny před úvodním buly.

Z KABINY MORY

Olomouc posledně v Hradci Králové vstoupila do střetnutí skvěle, když už po čtyřech minutách vedla 2:0. Domácím se však povedl obrat na konečných 5:3. „Měli jsme výborný vstup do utkání, vedli jsme 2:0. Z naší strany je škoda, že jsme nechali Hradec snížit na 2:1, ten náskok jsme měli v první třetině udržet. Ve druhé části se to otočilo. Za stavu 3:3 přišla z naší strany chybička, kterou soupeř využil. Náš výkon nebyl špatný, Hradec však vstřelil víc branek a tudíž byl lepší,“ hodnotil bezprostředně po utkání hlavní kouč Jan Tomajko.

Kohouti museli před duelem v Hradci počítat s dalšími ztrátami v sestavě. Nově na marodku přibyli Karel Plášek, Adam Rutar a Lukáš Kucsera, naopak se vrátil Jan Káňa. Do sestavy se dostal Matouš Menšík, který zaujal místo ve čtvrté formaci. „Ty ztráty jsou znát, nicméně ti, kteří je nahradili, odvedli z mého pohledu parádní výkon. To je jen dobře v této situaci,“ pochvaloval si Tomajko.

V minulém utkání se dvakrát střelecky prosadil útočník Jakub Navrátil, který si tak vylepšil pozici nejlepšího střelce týmu na celkový počet osmi gólů. „Byl produktivní a zkrátka měl svůj den. Ovšem víc se dívám na týmový výkon,“ podotkl hlavní trenér.

V prvním vzájemném utkání se v 11. kole radoval Liberec, který v domácím prostředí zvítězil 4:1. Jan Bambula sice v úvodu druhé části zareagoval na rychlou trefu Adam Najmana, v průběhu třetí dvacetiminutovky se už prosazovali pouze domácí.

INFO O SOUPEŘI: BÍLÍ TYGŘI LIBEREC

Po zmíněném utkání nepoznal Liberec tři zápasy pocit vítězství, při této sérii padl v nájezdech s Plzní a Karlovými Vary. Od dalšího utkání se Liberečtí odrazili k lepším výkonům, začali stoupat tabulkou. Vše odstartovala vysoká výhra 8:0 proti Mladé Boleslavi. Po vítězství v Hradci Králové sice Severočeši nestačili na Třinec, následně je však čtyři utkání nikdo nezdolal. O tři branky si Liberec vyšlápl na Litvínov, po obratu stejným rozdílem porazil Kladno, dělba bodů znovu proběhla s Karlovými Vary a velkým okamžikem pro Bílé Tygry byla těsná výhra proti silným Pardubicím. Po této šňůře ale přišel útlum. Pět branek Liberec inkasoval od Českých Budějovic i od Sparty. V úterý si ale Bílí Tygři poradili 2:1 s trápícími se Vítkovicemi.

Liberec momentálně atakuje pozice pro přímý postup do čtvrtfinále. Z pátého místa má ztrátu čtyř bodů na Litvínov, který však má zápas k dobru. Bílí Tygři jsou druhým nejgólovějším týmem extraligy, lepší jsou jen Pardubice.

Nejproduktivnějším hráčem Liberce, a zároveň celé extraligy, je Tomáš Filippi s 28 body. Druhý v produktivitě Liberce je s 21 body mladík Jakub Rychlovský, který má našlápnuto na svou nejlepší sezónu v kariéře. V brankovišti se tým Filipa Pešána může spolehnout hned na tři mladé gólmany: Daniela Krále, Dávida Hrenáka a nově na Lukáše Paříka.

V průběhu sezóny dorazil pod Ještěd z Olomouce obránce Tomáš Galvas. Klub se na střídavé starty dohodl se strážcem branky prvoligového Vsetína Maximem Žukovem, který zatím však do utkání nezasáhl. Minulý pátek se do klubu vrátil z Litoměřic gólman Lukáš Pařík, který hned naskočil do akce v 34. minutě utkání proti Motoru, nicméně prohře s Českými Budějovicemi nezabránil.

NA KOHO SI DÁT POZOR? TOMÁŠ FILIPPI

Jednatřicetiletý útočník má na svém kontě 28 bodů, zároveň je lídrem kanadského bodování Tipsport extraligy. S jedenácti góly je čtvrtým nejlepším střelcem v rámci celé soutěže, zapsal i 17 gólových asistencí. Kreativní centr má zaděláno na nejlepší ročník v kariéře.

MINULÝ ZÁPAS LIBERCE

Bílí Tygři Liberec – HC Vítkovice Ridera 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 6. Bulíř (Flynn), 49. Klíma (Budík, Knot) – 48. Lakatoš.

Bílí Tygři Liberec: D. Král (Pařík) – Melancon, Ivan, Galvas, McCoshen, Knot, Budík, J. Dvořák – Faško-Rudáš, Filippi (A), Rychlovský – Hawryluk, A. Najman, Flynn – Vlach, Bulíř (A), Birner (C) – Klíma, Šír, Pérez.

SOUPISKA BÍLÍ TYGŘI LIBEREC

Brankáři: Dávid Hrenák, Daniel Král, Lukáš Pařík.

Obránci: David Aubrecht, Vojtěch Budík, Lukáš Derner, Jakub Dvořák, Tomáš Galvas, Michal Ivan, Ronald Knot, Petr Kolmann, Adam Král, Ian McCoshen, T. J. Melancon, Rayen Petrovický, Jakub Šedivý.

Útočníci: Michal Birner, Michal Bulíř, Adam Dlouhý, Martin Faško-Rudáš, Tomáš Filippi, Oscar Flynn, Petr Gajda, Jayce Hawryluk, Kelly Klíma, Adam Najman, Daniel Pekař, Lukáš Plos, Jaromír Pérez, Jakub Rychlovský, Jaroslav Vlach, Jan Šír.