Loučí se „Pan Hokejista“, který pobláznil Hanou. Davide, děkujeme!

Daniel Fekets
O L O M O U C – „Ukázal nám, jak je jednoduché, když se hokej umí.“ Tato slova kapitána Jiřího Ondruška dokonale vystihují, jakým přínosem byl David Krejčí pro olomouckou kabinu v sezóně 2021/2022, kdy se po dlouhém bostonském angažmá rozhodl vrátit zpátky domů. Do Olomouce, do Šternberku… Prostě do míst, které měl v dětství tak rád.

Když jsme 2. srpna 2021 oznámili Davida Krejčího jako novou olomouckou posilu, mnozí si mysleli, že se jedná o pozdní aprílový žertík. Opak byl však pravdou. David Krejčí na Hané skutečně podepsal roční smlouvu.

O pár dnů později se poprvé fotil s kohoutem na hrudi na tiskové konferenci v Bistru HELEN v Galerii Šantovka, kde rozdával úsměvy a ochotně odpovídal na otázky několika desítek novinářů. A přesně tyto vlastnosti mu zůstaly po celou sezónu.

Vítěz Stanley Cupu z roku 2011 se olomouckým fanouškům poprvé představil v akci při utkání 1. kola s Mladou Boleslaví. Stylově se postaral o první branku kohoutů v sezóně, když kotouč dokázal přehodit přes beton ležícího gólmana Krošelje.

Střelecká chuť zůstala kreativnímu centrovi také v dalších zápasech. Dvě branky vstřelil Plzni, prosadil se i proti Českým Budějovicím, Karlovým Varům, Hradci Králové a Liberci. Poprvé neskóroval až v devátém kole proti Zlínu, to si ale připsal dvě gólové nahrávky.

„Naučil nás spoustu herních situací, přinesl klid. Ukázal nám, jak je jednoduché, když se hokej umí,“ klaní se kapitán olomouckého mužstva Jiří Ondrušek. „Je hrozně skromný a hodný kluk. Na ledě je strašně chytrý. Moc dobře věděl už dva kroky dopředu, co udělá. Skvěle četl hru a vlastně díky tomu byl tak výjimečný.“

Olomoucká „Krejčímánie“ byla v plném proudu, přestože hvězdný útočník ze své bodové produkce postupně ubral. V únoru 2022 si zahrál na ZOH v čínském Pekingu, kde české reprezentaci pomohl v základní skupině porazit Rusy. Jenže v osmifinále vystavili svěřencům Filipa Pešána stopku Švýcaři.

Ačkoliv se sen o olympijské medaili Krejčímu rozplynul, olomoucká šestačtyřicítka hned po příletu z Pekingu pomohla svému mužstvu porazit Liberec v prodloužení. Po základní části skončili kohouti devátí, v jejím závěru si navíc připsali pět výher za sebou.

Mora se ale se sezónou 2021/2022 rozloučila už v předkole, v rozhodujícím pátém zápase na Vítkovice nevyzrála. V mixzóně hned po utkání bylo z Davida Krejčího cítit velké zklamání, ani druhý sezónní cíl se totiž nepodařilo dotáhnout.

Hlavní postava olomoucké ofenzívy ale přece jen v sobě našla chuť si zahrát na mistrovství světa. Tento krok se posléze ukázal jako správný, neboť Krejčí mohl ve finském Tampere oslavit svou druhou bronzovou medaili ze seniorského světového šampionátu. Lajna David Pastrňák – David Krejčí – Roman Červenka patřila mezi to nejlepší, co turnaj nabídl.

Po sezóně se Krejčí rozhodl vrátit zpátky do Spojených států amerických. Ještě jednou si chtěl totiž po boku svých velkých kamarádů zahrát v bostonském dresu. Do nejlepší ligy světa opět vlétl ve velkém stylu, Medvědům z pozice druhého centra pomohl suverénně vyhrát základní část NHL. Jenže. Už v 1. kole play-off Boston nestačil na Floridu, přestože vedl 3:1 na zápasy. Bylo z toho velké zklamání. Veteráni Patrice Bergeron a David Krejčí nedotančili svůj „last dance“ až do posledních akordů.

Krejčí o své budoucnosti následně dlouho přemýšlel. Lákalo jej MS 2024 v Praze, jenže tělo řeklo dost. Prvního prosince musel šternberský rodák ukončit svou bohatou kariéru.

„Pořád je to mladý kluk, o pár dnů mladší než já, takže mě jeho konec mrzí. Každopádně má důvody, proč se tak rozhodl,“ ví Jiří Ondrušek.

„Takového hráče jsem nikdy netrénoval, byla to čest,“ přiznává jednatel a hlavní trenér HC Olomouc Jan Tomajko.

„Rozhodně to nebylo tak, že by si dělal, co chtěl. On dělal to, co měl, a ještě to dělal lépe než ostatní,“ pokračuje. „Bylo dobré s ním některé věci prodiskutovat. Dozvěděli jsme se, jak to funguje v Americe. Do mého trenérského pohledu vnesl určitý impuls,“ kvituje olomoucký lodivod.

David Krejčí svým ročním působením na Hané obohatil celý klub, který mu nyní přeje vše dobré do další životní etapy.

„Takový hráč každé mužstvo zvedl o dvacet procent, možná ještě více,“ doplňuje Jan Tomajko na adresu vítěze Stanley Cupu, majitele dvou medailí z mistrovství světa, vítěze Zlaté hokejky, dvojnásobného nejproduktivnějšího hráče play-off NHL, člena bodově nejlepšího týmu v historii základní části NHL, jednoho z nejlepších hráčů české hokejové historie a v neposlední řadě skvělého člověka.

Davide, děkujeme!