PREVIEW: Závěr první poloviny základní části se blíží. Mora míří do Mladé Boleslavi

Daniel Fekets
MLADÁ BOLESLAV - Svěřenci Jana Tomajka a Róberta Petrovického mají Mladé Boleslavi co vracet. Středočeši totiž v prvním vzájemném souboji na Hané zvítězili těsně 3:2. Podaří se Olomouci tentokrát uspět? Úvodní buly utkání 25. kola padne ve ŠKOENERGO Aréně v neděli 3. prosince v 16:00.

FOTO: Jakub Šustr

Z KABINY MORY

Po první reprezentační pauze mají Hanáci dobrou formu. Z uplynulých pěti utkání prohráli pouze v úterý poměrem 3:5 na ledě Hradce Králové. Naposledy zdolali v domácím prostředí Liberec 3:2 díky brankám Lukáše Klimka, Roka Macuha a Michala Kunce. „I vzhledem k té sestavě, ve které jsme nastoupili, to byl strašně těžký zápas. V první třetině si obě mužstva uvědomovala důležitost utkání. Soupeř šel sice do vedení, ale rychle jsme to otočili. Ve druhé třetině jsme začali trošku chybovat ve středním pásmu. V závěru druhé třetiny jsme ale měli dobrý tlak, myslím si, že tam zazvonila i tyčka,“ popisoval asistent trenéra Róbert Petrovický.

„Vzápětí jsme mohli inkasovat, ale brankář nás podržel. Velmi důležité poté bylo, že jsme do třetí třetiny vstoupili gólem. Dobře jsme odehráli i oslabení, jenže v jeho závěru tam při buly přišla taková chybička a soupeř se dostal do hry. Byl silnější na puku, rychlejší... Ale ubojovali jsme to, týmu patří velký kredit,“ chválil slovenský kouč.

Cenné tři body v utkání s Libercem by Mora ráda potvrdila v Mladé Boleslavi. „Bude to důležité utkání. Víme, kde se Mladá Boleslav v tabulce nachází, ale nic jednoduchého to nebude. Boleslav má výborný pohyb a velmi dobré přesilovky," upozornil olomoucký kapitán Jiří Ondrušek.

O kvalitních mladoboleslavských přesilovkách se ostatně mohli Hanáci přesvědčit v prvním vzájemném utkání. Hosté využili hned tři nabídnuté početní výhody a v Olomouci zvítězili těsně 3:2. Za domácí se tehdy prosadili Janové Knotek s Káňou.

INFO O SOUPEŘI: BK MLADÁ BOLESLAV

Ambiciózní Mladá Boleslav se zatím překvapivě trápí. Celek, který poměrně nedávno hrál dvě semifinále za sebou a minulý rok vypadl v předkole, je poslední. Ve 24 odehraných zápasech nasbírali Středočeši pouhých 18 bodů.

Přitom na začátku základní části vůbec nic nenasvědčovalo tomu, že by se měli Bruslaři takto trápit. Úvodní dvě kola sice prohráli, poté ovšem porazili Hradec Králové, Kometu i Karlovy Vary. Následovala ovšem šestizápasová série bez bodového zisku, kterou Mladá Boleslav přerušila až právě v Olomouci. Na další vítězství čekal středočeský tým do 17. listopadu, to už ovšem stál na jeho střídačce Richard Král, jenž na pozici hlavního trenéra nahradil Jiřího Kalouse.

Určitý impuls sice přišel, ale Bruslaři se stále trápí. Z posledních pěti zápasů vyhráli pouze po nájezdech s Kladnem. Předminule podlehli Pardubicím 1:4, v pátek nestačili na Plzeň jasně 0:5.

Nejproduktivnějším hráčem Mladoboleslavských je slovenský útočník Róbert Lantoši (9+9). Dobře si vede také zkušený Fin Juhamatti Aaltonen, více než deset kanadských bodů mají také Matti Järvinen s obráncem Filipem Pyrochtou. Brankářskou jedničkou týmu je Filip Novotný, jenž si drží 90,12% úspěšnost zákroků. Podobně je na tom také jeho kolega Jan Růžička.

Mladá Boleslav má letos velký problém se střílením branek, dosud se radovala pouze v sedmačtyřiceti případech. Nedaří se jí ani v defenzívě, neboť inkasovala dohromady 78 gólů, což je pouze o jeden gól méně než v této statistice nejhorší Liberec. Už ovšem byla řeč o přesilovkách, které mají Středočeši paradoxně nejlepší v soutěži. V početních výhodách nastříleli 21 branek.

NA KOHO SI DÁT POZOR? FILIP KRIVOŠÍK

Nejnovější posilou zelenobílých je slovenský útočník Filip Krivošík, který v Plzni odehrál svůj premiérový zápas v novém dresu. Čtyřiadvacetiletý rodák z Bratislavy na sebe v letošní sezóně upozornil v dresu Košic, kde si připsal osmnáct bodů ve dvaadvaceti odehraných zápasech. Dříve působil ve Finsku, kde oblékal dresy SaiPy i HPK. Za sebou má pět utkání ve slovenském národním týmu.

MINULÝ ZÁPAS MLADÉ BOLESLAVI

HC Škoda Plzeň – BK Mladá Boleslav 5:0 (1:0, 2:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 8. Rekonen (Söderlund, Zámorský), 29. Pour (Laakso, Holešinský), 40. Holešinský (Pour, Rekonen), 49. Schleiss (Zámorský, Lev), 52. Rekonen (Holešinský, Laakso).

BK Mladá Boleslav: F. Novotný (J. Růžička) – Pyrochta (A), Gewiese, Jánošík (C), Osburn, Bernad, F. Pavlík, Čech – Skalický, Fořt, Lantoši – Suchý, Järvinen, Aaltonen (A) – Šmerha, Malát, Krivošík – Dvořáček, Závora, Rohdin.

SOUPISKA MLADÉ BOLESLAVI

Brankáři: Filip Novotný, Jan Růžička, Marek Stuchlík.

Obránci: David Bernad, Adam Jánošík, Petr Gewiese, Filip Pyrochta, Zach Osburn, Filip Pavlík, Aleš Čech, Jan Štibingr, Karel Křepelka.

Útočníci: Ondřej Roman, Jan Stránský, Tomáš Fořt, Juhamatti Aaltonen, Matti Järvinen, Róbert Lantoši, Joachim Rohdin, Pavol Skalický, Filip Suchý, Tomáš Šmerha, Jan Závora, Jan Půček, David Dvořáček, Matěj Gardoň, Sebastián Malát, Vojtěch Hradec, Vojtěch Polák, Vojtěch Malínek, Filip Krivošík.