PREVIEW: Druhá polovina základní části začne domácím utkáním s Kladnem

Petr Martínek
O L O M O U C – Polovina utkání z letošní základní části je za námi. Ještě před druhou reprezentační pauzou načnou kohouti další porci extraligových bojů. V domácím prostředí se jim do cesty postaví Kladno, kterému by chtěli Hanáci vrátit porážku z předchozího vzájemného duelu. Jak se Olomouci bude dařit během druhé adventní neděle, to se dozvíte v neděli 10. prosince od 17:00 na Zimním stadionu v Olomouci.

FOTO: Michal Struž

Vstupenky si můžete koupit online na tomto odkaze. Pokladny Zimního stadionu budou otevřeny klasicky dvě hodiny před úvodním buly.

Z KABINY MORY

Do domácího zápasu s Kladnem jdou kohouti ve výborném rozpoložení, vyhráli totiž šest utkání z posledních sedmi. Navíc uspěli ve třech duelech za sebou. Naposledy se partě okolo kapitána Jiřího Ondruška podařilo uspět na ledě Litvínova, kde Mora vyhrála 2:1 po prodloužení.

„Neměli jsme dobrý začátek, protože jsme hned po minutě prohrávali o gól. Samozřejmě i po té dlouhé cestě to byla taková studená sprcha. Měli jsme problémy s domácími hráči, rychle k nám přistupovali. Po nějakých deseti minutách jsme to vyrovnali. Ve druhé třetině jsme se do toho dostali, vytvářeli jsme si příležitosti, které jsme neproměnili. Po šedesáti minutách to bylo 1:1. Bod navíc z Litvínova bereme, protože v této sezóně je obzvláště obtížné tam bodovat,“ řekl po utkání hlavní trenér Olomouce Jan Tomajko.

Prodloužení rozhodl už po pár sekundách Jan Bambula, který se prezentoval nádhernou individuální akcí. „Vyřešil to dobře, ale šel tomu naproti celý zápas. Hrál výborně, za což byl odměněn, pochválil kouč.

Nyní se už ale Olomouc soustředí na nadcházející utkání. Před druhou reprezentační pauzou přivítá kladenské Rytíře. V prvním kole je díky brance Roka Macuha porazila 1:0, zkraje čtvrtiny druhé ale na ledě soupeře prohrála 2:3. Za kohouty tehdy skórovali Jakub Orsava a Michal Kunc.

INFO O SOUPEŘI: RYTÍŘI KLADNO

Druhou čtvrtinu základní části zahájili Kladenští vítězně, olomoucký celek totiž padl ve středních Čechách 2:3. Kladno navíc tehdy vyhrálo třetí utkání po sobě. Zbytek druhé čtvrtiny se však pro Rytíře proměnil ve sbírání jedné porážky za druhou. V domácím prostředí padli s Pardubicemi, Spartou Praha a Libercem. Na ledě Brna obdrželo Kladno vysokou porážku 1:8, poté nestačilo na Plzeň a Hradec Králové. V Mladé Boleslavi získali Rytíři bod po šestizápasovém čekání, následně Kladno bodovalo také v Třinci. Za tři body následně vyhrálo nad Litvínovem, jenže v Českých Budějovicích padlo 3:6 a v pátečním duelu na Karlovy Vary nestačilo po nájezdech.

Rytíři se stále drží ve spodní části tabulky, se sedmi výhrami a sedmnácti prohrami jsou na předposledním místě. Pět bodů za nimi je poslední Mladá Boleslav, společně s Vítkovicemi ztrácí tým trenéra Vejvody sedm bodů na jedenáctou Plzeň. Oproti ostatním mužstvům však má dva zápasy k dobru.

Bodovým lídrem Kladna je mladý obránce Jiří Ticháček, která má na kontě 22 bodů za 6 branek a 16 přihrávek. V rámci všech extraligových hráčů je na děleném sedmém místě. Veterán Jakub Klepiš je druhý v klubovém bodování s 18 body za 3 góly a 15 asistencí.

Kladno se už nemůže spoléhat na bodový příděl bývalého kapitána Tomáše Plekance, který nedávno vinou zdravotních problémů ukončil svou bohatou kariéru. Následně se přesunul na pozici asistenta trenéra k reprezentačnímu áčku.

NA KOHO SI DÁT POZOR? JIŘÍ TICHÁČEK

Pravidelně sbírá body a nadále si zlepšuje své statistiky. Dvacetiletý zadák má jeden z nejvyšších časů na ledě, naposledy proti Karlovým Varům byl mezi mantinely skoro 25 minut. Se 16 asistencemi je nejčastější nahrávač v týmu. Navíc se dočkal druhé nominace do národního mužstva, po Karjala Cupu oblékne dres reprezentace i na Švýcarských hokejových hrách.

MINULÝ KLADENSKÝ ZÁPAS

Rytíři Kladno – HC Energie Karlovy Vary 2:3sn. (0:1, 1:0, 1:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 29. Strnad (Hejda), 47. Kusý (Ticháček) – 6. Gríger (Rachůnek, Kangasniemi), 56. Černoch (Zetterberg, Plutnar), rozh. náj. O. Procházka.

Rytíři Kladno: Brízgala (Bow) – Dotchin (A), Hejda, Ticháček, Martenet, Veber, Slováček – Tralmaks, Klepiš, Kusý – Sideroff, Pytlík, Jarůšek – Smoleňák (C), Melka, M. Procházka – Strnad (A), Babka, Bláha.

SOUPISKA KLADNA

Brankáři: Landon Bow, Adam Brízgala.

Obránci: Jake Dotchin, Tadeáš Hejda, Ondřej Slováček, Jiří Ticháček, Chris Martenet, Václav Veber, Josef Trojna.

Útočníci: Jakub Babka, Ondřej Bláha, Matyáš Filip, Michael Frolík, Richard Jarůšek, Jakub Klepiš, Denis Kusý, Antonín Melka, Martin Procházka, Jaromír Pytlík, Deven Sideroff, Radek Smoleňák, Jakub Strnad, Petr Ton, Eduards Tralmaks.