Šesťáci na Vänersborg Cupu nestačili pouze na Nory. Domů přivezli stříbrné medaile!

Eliška Faltýnková
O L O M O U C - Mladí kohouti vyrazili minulý týden do švédského Vänersborgu na mezinárodní turnaj, který je určen hráčům do dvanácti let. A jejich cesta byla úspěšná! Jediným mužstvem, které nad nimi dokázalo vyzrát, bylo Häsle-Loren. Šesťáci se tak do Olomouce vrátili se stříbrnými medailemi. Průběh celého týdne zhodnotil hlavní trenér šesťáků, David Takáč.

Směr Švédsko vyjeli šesťáci 12. března a hned další den je čekal přípravný zápas se švédským týmem Kungälvs, ve kterém se jim podařilo remizovat 3:3. „Přípravný zápas hodnotím velmi dobře. Odehrát utkání po dlouhé sedmadvacetihodinové cestě, to musím před kluky smeknout,“ ocenil výkon svých svěřenců David Takáč.

Ve čtvrtek si celý tým mohl odpočinout, nabrat nové síly a poznat něco málo z krás Švédska. Navštívil Göteborg a měl možnost si prohlédnout Scandinavium, kde se hrálo například poslední mistrovství juniorů. Realizačnímu týmu se podařilo také potkat se s hráči Frölundy, která hraje švédskou nejvyšší soutěž a podívat se na jejich trénink.

Poté už hráče čekal samotný Vänersborg Cup. Olomoučtí šesťáci byli zařazeni do skupiny B, kterou zcela opanovali a bez ztráty bodu pohodlně skončili na první příčce. Připsali si výhry 13:1 nad Bäcken HC, 9:2 nad Amager Jets, SKI Hockey vynulovali 13:0 a nad Lund Giants zvítězili vysoko 31:1. „Ve skupině se nám podařily všechny zápasy. Kromě Lund Giants to byli velmi slušní soupeři. Všechno nám sedlo. Pro kluky byl určitě zážitek zahrát si proti Švédům, Norům a Dánům,“ zhodnotil vývoj ve skupině trenér.

Ve finále narazili šesťáci na nejlepší tým ze skupiny A, norský celek Häsle-Loren. Skóre zápasu bylo dlouho vyrovnané, nakonec se však radovali Norové – zvítězili poměrem 2:4. Naši kohouti tak skončili na stříbrné příčce, se kterou byl David Takáč spokojen: „Finále bylo velmi těžké utkání. Soupeř dal gól jako první a poté už zápas nepustil, to rozhodlo. Za stavu 1:1 v první třetině jsme 40 sekund před koncem jeli sami na bránu. Troufnu si říct, že kdybychom to proměnili, zápas zvládneme. Jsme ale spokojení. Chtěli jsme medaili, jsme za ni rádi.“ A dodává k tomu: „Chtěl bych moc poděkovat rodičům a hráčům, jak se s celým týdnem poprali a pomáhali.“

Možnost poměřit síly na mezinárodní úrovni znamenala pro hráče i trenéry nové zkušenosti a zážitky. „Byla dobrá zkušenost, porovnat se s týmy z jiných zemí. Švédi, Norové a Dáni to měli postavené hodně na bruslení, my jsme hráli spíše technický hokej. Nebyl ale moc čas na bližší poznatky, zápasy šly rychle po sobě,“ poznamenal nakonec trenér kohoutů směrem k soupeřům.

Děkujeme hráčům i celému realizačnímu týmu za reprezentaci olomouckého hokeje a gratulujeme ke krásnému druhému místu.


ZÁPASY HC OLOMOUC

PŘÍPRAVNÝ ZÁPAS

Kungälvs – HC Olomouc - 3:3

VÄNERSBORG CUP – SKUPINA B

HC Olomouc – Bäcken HC - 13:1

Amager Jets – HC Olomouc - 2:9

SKI Hockey – HC Olomouc - 0:13

HC Olomouc – Lund Giants - 31:1

FINÁLE

Häsle-Loren – HC Olomouc - 4:2

SESTAVA

Martin Oulehla, Dominik Absolon - Jan Klacl, Zina Koupilová, Adam Souček, Tomáš Dobeš, Tobiáš Ondrušek, Matias Smižanský, František Frais, Šimon Kraváček, Tomáš Vysoudil, Sebastian Jarmar, Viktor Sedláček, Štěpán Furiš, Denis Švestka, Lukáš Marek, Martin Pospíšil.

Trenéři: David Takáč, Radim Koupl, Jan Klacl.