Snažím se užívat si tady každou chvíli, hlásí Adam Kalman z MS osmnáctek

Eliška Faltýnková
​Od 25. dubna do 5. května probíhá ve Finsku hokejové mistrovství světa do osmnácti let. Olomouc tam má svého zástupce ve slovenské reprezentaci. Do nominace se dostal sedmnáctiletý obránce Adam Kalman, který letos nastupoval za olomoucký dorost a juniorku. Slovensko odstartovalo šampionát prohrou s USA 0:9, ve druhém zápase padlo s Lotyši 3:5. Právě utkání s Lotyšskem Adam Kalman v rozhovoru hodnotí.

Adame, dneska těžký zápas, druhá porážka na turnaji. Jak to hodnotíte?

Tohle se dá hodnotit jenom špatně. Prohráli jsme si to sami svojí nedisciplinovaností. První tři góly jsme dostali z našich vlastních chyb, zbytečných vyloučení. Na tohle Lotyši čekali: brejky, přesilovky. Vyšlo jim to a my jsme jim na to „skočili“.

Trenér říkal, že při hře 5 na 5 jste byli lepším týmem, ale rozhodly právě přesilovky, kvůli kterým jste se nedostali do tlaku. Souhlasíte s tím?

Jo, určitě. Když prohráváme, musíme se držet co nejvíc v útočném pásmu. Ten pětiminutový trest nás pozastavil. Museli jsme se pět minut soustředit hlavně na obranu, a ne na vyrovnání. Myslím si, že to zastavilo celý náš tlak. Jak už jsem řekl, první tři góly padly z přesilovek, takže musíme zlepšit hlavně disciplínu.

Čekají vás ještě dva zápasy: s Nory to bude pravděpodobně klíčové, nicméně i Finové jsou hratelní, včera s nimi Lotyši odehráli vyrovnanou partii. Pokusíte se s Finy vyhrát?

My se nedíváme na to, proti komu hrajeme. Musíme se soustředit sami na sebe. Je jedno, jestli hrajeme proti Norům nebo Finům. Jdeme od zápasu k zápasu. Nejdřív nás čekají Fini, takže my si jdeme pro tři body s Finy i s Nory.

Jak si turnaj užíváte, je to pro vás zatím vrchol kariéry?

Je pro mě samozřejmě velká čest reprezentovat Slovensko na takovém velkém turnaji. Snažím se si tady užívat každou chvíli.

Je velký rozdíl hrát ve velké hale a s více fanoušky, oproti extralize dorostu nebo juniorů?

Určitě, je to rozdíl. Všude jsou tu kamery, média. I ta kulisa je lepší. Jsme rádi, že vůbec přišli nějací naši fanoušci, ať už rodinní příslušníci nebo hokejoví fanoušci. Jsme rádi za jejich podporu a doufáme, že jim dopřejeme i vítězství.

Ještě otázka ke klubové sezóně. Ta se moc nevyvedla, ale jak ji zpětně hodnotíte z individuálního pohledu, posunulo vás to nějak?

Já si myslím, že i když se nevede individuálně nebo týmově, každá sezóna hráči něco dá. Snažím se posouvat každou sezónu. Naše sezóna se vyvíjela tak, jak se vyvíjela. My junioři jsme, když to tak řeknu, dopadli dost nešťastně. Dvakrát jsme prohráli na nájezdy, které jsou dost loterie. Určitě ale nemůžu říct, že bych se nikam neposunul.