Jan Tomajko o posilách: Jsou to kluci, kteří dobře bruslí. Kdy se k týmu připojí asistent Petrovický?

Daniel Fekets
O L O M O U C - Na začátku tohoto týdne se olomoučtí kohouti poprvé sešli k přípravě před sezónou 2024/2025. První trénink probíhal pod vedením kondičního trenéra Jakuba Fryče, avšak na snažení svých svěřenců pozorně dohlíželi také hlavní trenér Jan Tomajko, trenér brankářů Martin Prusek nebo videokouč Petr Fiala. Asistent trenéra Róbert Petrovický se k týmu připojí později, momentálně je totiž se slovenským týmem na MS v Ostravě. Také to v rozhovoru rozebral Jan Tomajko.

FOTO: Jakub Šustr

Trenére, máte za sebou první trénink letní přípravy. Jak jste si ho užil, případně jak si ho užili hráči?
Hráči si ho asi užili. Dlouho se neviděli, takže si myslím, že se trošku socializovali. Jsou rádi, že mohli přijít.

Chyběl vám už každodenní kontakt s hráči?
Je to takové jiné, když na zimáku nikdo není. Přece jen v kabině je živo, smích, jsou tam srandičky... To člověku chybí. Myslím, že hráčům to chybělo taky.

Na soupisce teď máte třicet jmen. Někteří hráči se asi připojí později, že?
Prakticky jsme tady byli skoro všichni. Pouze hráči, kteří měli delší sezónu, třeba Kuba Sirota, Rok Macuh a Kuba Doktor, začnou o týden později. Prostě tak, aby jim to vyhovovalo.

Pojďme k posilám. První ohlášenou novou tváří byl Petr Fridrich. Bude mít zde větší roli než ve Vítkovicích?
To se všechno uvidí. My věříme, že to tak bude a bude posilou. Jedna věc je, že třeba bude mít větší ice time než ve Vítkovicích, ale druhou věcí je, že pomůže především nám, abychom byli lepší.

Přichází i Martin Kohout. Jak probíhal jeho přesun na Hanou?
Už předtím jsme ho chtěli, ale vybral si Kometu. Je to teda s ročním zpožděním, ale taky u něj si myslím, že k nám zapadne. Má výborný pohyb a charakterově je to takový bojovník. Bude posilou.

Zdejší prostředí ze sezóny 2021/2022 dobře zná také Jakub Doktor. Co byste řekl k němu?
Je to podobný typ jako Martin Kohout i Petr Fridrich. To všechno jsou kluci, kteří dobře bruslí a mají dobrý pohyb. Zároveň umí s pukem, takže od Jakuba si přesně tohle slibujeme. Další věc je, že se nám zase trošku zvedla konkurence, což určitě není na škodu.

Momentálně je váš asistent Róbert Petrovický se slovenským mužstvem na mistrovství světa. Kdy se k týmu připojí?
To, že Róbo je na mistrovství světa, je pro nás určitá pocta. Je skvělé, když je náš trenér u slovenského nároďáku. Jsme za to strašně rádi. Já osobně mu to hodně přeju. Až skončí mistrovství, tak se domluvíme. Určitě to není tak, že by musel nastoupit hned po něm. Bude si potřebovat odpočinout, protože v tom zápřahu je celou dobu.

A sledujete v těchto dnech právě mistrovství světa?
Byl jsem osobně na prvním zápase. Dívám se, sleduju to a fandím.

Širší kádr HC Olomouc pro letní přípravu 2024/2025

Brankáři: Branislav Konrád, Jakub Sedláček.

Obránci: Jiří Ondrušek, Jan Švrček, Dalibor Řezníček, David Škůrek, Jakub Sirota, Alex Rašner, Tomáš Černý, Lukáš Mareš, Adam Rutar.

Útočníci: Lukáš Nahodil, Jakub Orsava, Lukáš Klimek, Jan Knotek, Jan Káňa, Pavel Musil, Martin Kohout, Silvester Kusko, Lukáš Anděl, Rok Macuh, Jakub Doktor, Jakub Navrátil, Petr Fridrich, Michal Kunc, Karel Plášek, Joshua James Mácha, Matouš Menšík, Daniel Ministr, Matěj Tomajko.