Je tady super parta, o čemž jsem se přesvědčil. Nechybí tomu sranda, je ráda nová posila Martin Kohout

Štěpán Navrátil
O L O M O U C – Po několika letech v Karlových Varech odehrál Martin Kohout sezónu v Kometě Brno, odkud nyní zamířil do Olomouce. Jak vzpomíná na své působení v ruské MHL a jak po přesunu do Olomouce zapadl do kabiny Mory?

Jak se seběhl přestup z Komety do Olomouce?
Byl jsem s panem Fürstem v kontaktu už delší dobu. Věděl jsem, že tam nějaký zájem je, takže když se ozval po té sezóně v Kometě, byl jsem šťastný, že nějaký zájem pořád je. Domluvily se jen nějaké drobnosti a proběhlo to rychle.

Trenér Tomajko říkal, že o vás byl zájem i v minulých sezónách, věděl jste to?
Jo, věděl. Řešili jsme nějaké varianty i co se týče Olomouce. Věděl jsem, že zájem je, akorát jsem si chtěl o Kometu zahrát, což dopadlo, jak dopadlo, ale každá zkušenost je dobrá.

Když se vrátíme o hodně let dozadu, šel jste ze Vsetína do Karlových Varů. Co za tím stálo?
Tehdy se hrála ve Varech MHLka, což na tu dobu byla nabídka, která se asi neodmítá, protože možnost zahrát si jako junior v Rusku byla velice lákavá. Bylo asi jedno, kam se přestěhuju, zajímala mě ta liga a mám z toho super zkušenost a hodně zážitků.

Jak byste tu zkušenost zpětně popsal? Co vám utkvělo v hlavě z ruské juniorky?
Bylo to přirovnatelné víceméně k dospělému hokeji. Když jsem začínal, bylo to od ročníku 1991 až 1995, což je široká škála hráčů, takže víceméně dospělý hokej. A kdo se podívá jen tak do Ruska? Lítalo se na pět nebo na šest dní, když se hrály dva zápasy. Ať už se míň trénovalo, což byla bomba, byla tam větší zápasová vytíženost. I to cestování, člověk poznal nová místa.

Dalo by se říct, že i díky té zkušenosti z ruské ligy jste se rychle vrátili s Karlovými Vary zpátky do extraligy?
Nevím, jestli to je úplně ta příčina, ale je pravda, že z té MHLky nás tam bylo hodně. Bylo dobře i to, že jsme zůstali všichni pohromadě. Tým zůstal víceméně nezměněný, přišlo minimum hráčů, takže i to hrálo roli.

V jedné sezóně jste v Karlových Varech měl 35 bodů, budete na to chtít nějakým způsobem navázat i tady v Olomouci?
Určitě bych chtěl navázat na povedené angažmá. Samozřejmě ty body jsou super, ale z hlediska úspěchu je lepší, když je tým úspěšný. Ty individuality vyniknou více, než když by někdo byl bodový, ale tým by prohrával.

Dvě sezóny zpátky jste tady rozhodl v poslední vteřině zápasu. Vzpomínáte si na to?
Vzpomínám si na to. (smích) Byla to taky taková zvláštní sezóna, ale paradoxně mě to nějakým způsobem nakoplo. Vždycky se mi tady dobře hrálo. Musím říct, že spousta kluků říká, že jim tady ten stadion nevoní, ale mně se tady hraje dobře. Jsem na to zvyklý z plecháren, takže pro mě určitě dobře.

Jak jste zapadl do kabiny? Máte za sebou první tréninky, co říkáte na nové spoluhráče?
Šel jsem sem s tím, že jsem od pár kluků věděl, že tady je super parta, o čemž jsem se přesvědčil. Samozřejmě neznám ještě všechny kluky úplně do detailu, ale s pár hráči se znám z dřívějška, takže to je super. Nechybí tomu sranda.