Hokejový svátek klepe na dveře! Jak to vidí hokejisté Mory?

David Jahoda
O L O M O U C – Klubismus jde na pár dní stranou, všichni fanoušci v České republice se nyní spojí a budou fandit výběru národního týmu na olympijském hokejovém turnaji v Soči. Bitvy těch největších hokejových hvězd pod pěti kruhy si nenechají ujít ani členové kohoutí kabiny. Několik zástupců olomoucké Mory se k blížícímu se hokejovému svátku vyjádřilo a také se odvážilo tipovat. Jágr a spol. začnou svou olympijskou cestu ve středu 12. února proti Švédsku. Jaké dáváte šance českému výběru vy?

Ondřej Švaňhal (útočník): Budu určitě sledovat celou olympiádu, nebude to jenom hokej. Celkově mě to vždycky bavilo, dá se u toho celý den ležet a dívat se na všechny sporty. Zvědavý jsem především na naše, jak si ten tým sedne. Ale silný tam bude kdekdo. Týmy jako Kanada, USA, Rusko, Švédsko, Finsko, zkrátka ta špička. Ty celky budou tak našlapané, že si člověk prakticky favorita nevybere. Kdo by mohl táhnout naše mužstvo? Džegr (Jaromír Jágr) má velkou formu, ale nemyslím si, že to bude tak, že by to vyloženě táhnul. Jsou tam i mladší, kteří to budou doplňovat a udržovat.

Tip na medailové umístění: Nejlepší by bylo, kdybychom na medailových pozicích byli i my, těžko se to tipuje. Na první místo bych však dal naše, další dvě medaile získá Rusko a Kanada nebo Švédsko.

⇒ Jaromír Jágr pojede na páté zimní olympijské hry

Jakub Bartoň (obránce a kapitán): Největší favorit? Naši, jednoznačně (usmívá se). Jsem Čech, takže jim budu fandit klidně i kdyby prohráli první dva zápasy. Co se týká nominace, myslím si, že je to věc trenéra. Od toho tam trenér je, aby rozhodl, jak to je nejlepší. Každý má na to jiný názor, to je každého věc. Trenér u nároďáku je jen jeden a on má právo si to podle svého rozdělit. Já to takhle respektuju, a jak už jsem říkal, budu jim fandit, ať to udělají. Těžko říct, kdo by nás mohl potrápit, dlouho tam po nás nikdo není. Pak možná Kanada, Rusáci, Fini, Švédi, Američani, Rakušáci (směje se).

Tip na medailové umístění: Mohli bychom ty Rusáky porazit ve finále, ať je nějaká sranda, když hrají doma. A třetí místo? Mohlo by být nějaké překvapení, třeba Slováci.

Richard Diviš (útočník): No, tak jak já to vidím… Na turnaj se těším, určitě ho budu sledovat, protože to jsou vždycky hezké a zajímavé zápasy. Jsem rád, že se kvůli tomu přerušila NHL. Budu samozřejmě sledovat hlavně náš tým, považuju ho za jednoho z favoritů. Doufám, že forma našich bude gradovat a až to půjde do té finální fáze, že něco uhrají. Nominaci si vůbec nedovolím nějak kritizovat, zkrátka to vybírá skupina lidí, která si za to zodpovídá. A ať s tím výběrem budu souhlasit nebo nesouhlasit, vždycky to bude jen můj názor. Já je budu sledovat a budu jim fandit, ať je tam kdokoliv. A jak zvládnou zámořské týmy přechod na širší kluziště? I kdyby jim to trvalo třeba do čtvrtfinále, turnaj se rozhoduje právě až tam. Ale uvidíme, třeba jim to bude dělat problémy.

Tip na medailové umístění: Naši, Slováci a Kanada.

⇒ Kapitánem Kanady bude útočník Sidney Crosby

Mario Cartelli (obránce): V dnešní době je hokej na takové úrovni, že Dánsko může porazit Švédy nebo Kanaďany a Švýcarsko to může celé vyhrát. Je to hrozně nevyzpitatelné, záleží na tom, jak se všechny okolnosti sejdou. Každopádně jsem Čech a budu fandit Čechům. A spekulace kolem výběru hráčů? Tohle všechno je v kompetenci trenéra, který je za ten tým zodpovědný. Myslím si, že v Česku je „deset miliónů“ trenérů, ale nároďák vede jen jeden člověk. A pokud má nějakou svou koncepci, které věří, tak si do toho týmu vybere hráče, které chce. Tomu týmu fandím, aby udělal velký úspěch, aby český hokej byl opět nahoře a ukázalo se, že se tu hraje dobrý hokej.

Kdo by mohl mužstvo táhnout? Myslím si, že tým není nikdy o jednom hráči, ale o tom týmovém duchu a o tom, jak je ten celek poskládaný. Může samozřejmě vyčnívat jeden hráč, ale na ledě jsou vždy další čtyři hráči, kteří za něj pracují. Je to týmový sport a v tom je to krásné. Ale jestli je to výhoda, že máme tři kvalitní gólmany nebo Džegra (Jaromíra Jágra) s Eliášem… Kanaďani mají spoustu výborných hráčů jako je Crosby a ostatní. Nemyslím si však, že by výhodou měl být jeden hráč, ale výhoda by měla být v tom, že se Češi vždycky dokážou semknout a makat jeden za druhého.

Tip na medailové umístění: Tipovat nebudu, ale řeknu, jak bych si to přál. Češi první, Švédi druzí a Kanada třetí.

Jiří Ondrušek (obránce): Myslím si, že největšími favority jsou Švédsko a Kanada. Rusáci to doufám nevyhrají. Je možné, že Kanada s Amerikou mohou mít potíže s přechodem na větší kluziště, ale to je jejich problém. Určitě však na to mají nějakou metodu, aby si rychle zvykli. Myslím, že jim to dlouho trvat nebude. A jak se mi jeví český tým? Myslím, že sto lidí je sto názorů, a kdyby bylo dvacet trenérů, tak nikdy ta sestava nebude stejná. Je to zodpovědnost trenéra, jak si to poskládá.

⇒ Jiří Ondrušek by zlato Ovečkinovi a spol. nepřál

Tip na medailové umístění: Kanada, Švédsko, Rusko.

Michal Vodný (útočník): Samozřejmě to budu sledovat, uvažuju, že si tu vezmu dovolenou a že u toho budu 24 hodin denně (směje se). Pro mě asi největší favorité budou Kanada nebo Švédsko. Co se týká přechodu na široký led, myslím si, že ty týmy vybíraly hráče podle typů, aby tam byli i bruslaři, takže podle mě s tím velký problém mít nebudou. Maximálně první zápas nebo dva, než se rozkoukají. Sestavení českého mužstva se mi líbí, myslím si, že je to docela vyvážené. Uvidíme, koho chytneme ve čtvrtfinále, tam bychom se určitě měli propracovat, ale opravdu záleží na tom, s kým tam budeme hrát. Kdybychom chytli Kanadu, tak by to bylo horší. I když Kanadu možná ne, na tu umíme, spíš Švédsko. Ty máme ve skupině, tam si můžeme natrénovat, kolik můžeme prohrát (směje se).

Tip na medailové umístění: První tři? Švédsko, Kanada, Finsko.

⇒ Švédsko v čele s brankářem Lundqvistem bude patřit mezi favority

Tomáš Vošvrda (brankář): Medaili bych samozřejmě přál našim, ale podle toho, jak se dívám na ta jména, tak si myslím, že Švédsko a Kanada jsou největší favorité. Myslím, že ti půjdou do finále. A na třetí místo? Doufám, že naši. Snad dovezou medaili. Podle mě máme silné tři gólmany, a to je obrovský základ týmu. Je tam obrovská zkušenost i mládí, takže si myslím, že to bude dobře vyvážené. Bude důležité, aby si kluci sedli. Ukáže se hlavně v tom prvním zápase se Švédy.

Co se týká přechodu na velké kluziště… Znám pár Kanaďanů a ti nad tím vůbec nepřemýšlí, oni přemýšlí jen nad tím, jak se na takovém turnaji nachystat na finále. U takových hokejistů jako jsou oni, co jedou na olympiádu, to není zase takový zásadní rozdíl. Pokud to půjde, na zápasy se dívat budu nebo když to nepůjde, podívám se na highlighty (sestřihy). Určitě to bude hodně zajímavé.

Tip na medailové umístění: Švédsko s Kanadou do finále, na třetí místo bych si přál naše.

FOTO: Koláž – Ivo Spisar, it.wikipedia.org, isport.blesk.cz, hlundqvist.blogspot.com, cbc.ca.