Já jsem to neviděl, až podle diváků jsem zjistil, že je to gól, perlil střelec Strapáč

Kristýna Nováková
O L O M O U C – V rámci 47. kola extraligy na olomoucký led zavítal lídr tabulky z Liberce. Ve vyrovnaném utkání rozhodla jedna branka, která padla ve 34. minutě a jejím autorem byl centr druhé formace Kohoutů Petr Strapáč. Olomouc si tak díky jeho trefě připsala cenné tři body v honbě za účastí v předkole playoff. Pět kol před koncem základní části soutěže se tak Hanáci posunuli na osmé místo tabulky.

„Myslím, že jsme nezačali úplně ideálně. Liberec na nás vlítl a měl více ze hry. Naštěstí jsme to přečkali. Pak jsme měli přesilovku, v ní jsme se, myslím, zvedli a dostali se do zápasu. Pak byl zápas vyrovnaný až do konce. Naštěstí jsme to urvali a vyhráli 1:0,“ hodnotil po zápase výkon svého týmu Strapáč. Olomouc během utkání zažila nejednu pernou chvíli, ta největší přišla ve druhé třetině, kdy rozhodčí po tlačenici v Lukášově brankovišti odpískal trestné střílení. Michal Birner se ale proti olomouckého gólmanovi prosadit nedokázal.

Akce, ze které padla jediná a rozhodující branka utkání byla přitom nenápadná. Vilém Burian nejprve zavezl puk mezi čtveřici libereckých a potom poslal puk zpátky na Strapáče. „Vilda to tam výborně potáhl a za modrou mi to posunul. Přišlo mi to na forhend a zkusil jsem hned vypálit, viděl jsem, že tam není moc prostoru a prolítlo to nějak mezi bekem,“ komentoval. „Asi jsem to trefil dobře. Já jsem to neviděl, až podle diváků jsem zjistil, že je to gól. Určitě jsem za to rád,“ usmíval se šťastný střelec.

⇒ Útočník Petr Strapáč
Vstřelená branka vlila Olomouci do žil novou krev. „Po tom gólu nám narostla křídla, je škoda, že jsme nepřidali ještě jeden. Šance jsme měli i ve třetí třetině. Byl to ale boj až do konce. Jsem rád, že jsme navázali na ten výkon na Spartě a získali jsme další 3 body,“ těšilo útočníka s číslem 41.

Dalším ze strůjců pátečního úspěchu byl brankář Jan Lukáš, ten přitom podle původních plánů neměl do zápasu vůbec zasáhnout. Po lehčím zranění Branislava Konráda na ranním tréninku byl ale povolán do akce a předvedl famózní výkon. „Honza Lukáš měl výborné zákroky, chytil trestné střílení,“ chválil svého spoluhráče Strapáč. „Byl to vyrovnaný zápas, možná jme měli občas trochu štěstí, ale to k tomu patří, když tomu jdete naproti. Dnes jsme p tom šli a byli jsme za to oceněni.“

Utkání bylo místy hodně napjaté a na ledě to jiskřilo emocemi. „Oni takto hrají víceméně pořád. Mají na to hráče, kteří umí přitvrdit, když je třeba. Byl to už trochu playoff zápas. To k tomu patří, potřebovali dát gól, takže se snažili jít do toho všemi způsoby,“ konstatoval autor 8 branek v letošní sezóně.

Tři body jsou pro Olomouc v boji o účast v předkole extrémně důležité. Díky nim jsou momentálně na 8. místě s náskokem právě tří bodů na devátou Spartu a desátý Zlín. „Pro nás je důležité každé vítězství. Nemůžeme se dívat na to, kdo vyhrál a prohrál, Musíme se dívat na sebe a když budeme sbírat body, tak se nemusíme na nikoho ohlížet,“ ví Petr Strapáč. „V neděli máme Plzeň, v úterý Vary, samé těžké zápasy, na ně se teď musíme připravit a jít zápas od zápasu,“ burcuje devětadvacetiletý útočník.

„Po pauze se hraje o každý bod. S Litvínovem jsme tu da body ztratili, takže teď musíme body sbírat pravidelně,“ připomněl Strapáč nepovedené utkání proti Severočechům, v němž Hanáci ztratili dvougólové vedení a prohráli v prodloužení. „Je jedno s kým hrajeme, jestli s 1. Libercem, s 2. Plzní nebos 12. Karlovy Vary. Musíme jít do každého zápasu tím, že chceme urvat 3 body a potom budeme tou tabulkou stoupat,“ věří centr druhé formace Kohoutů.