Report ze zápasu HAV vs. OLO (3:1)

AZ Heimstaden Havířov

logo

3:1

(1:0, 1:0, 1:1)

logo

HC Olomouc

První třetina začala lépe pro Olomouc, která si prostřednictvím Davidů - Škůrky a Ostřížka, připsala první šance v zápase. Obě situace ale vyřešil chytající brankář Daneček. Jinak ovšem první třetinu ovlivnily častá vyloučení. Častěji byli vylučovaní hostující hráči. První přesilovou hru AZet využít nedokázal, ačkoliv byl díky nebezpečné střele Jaroslava Komy velice blízko.

Další slibnou šanci si v 17. minutě připsal Petr Kanko, jehož střela z levého kruhu pálila tvrdě na branku, brankář Halász však nedovolil žádné pochybnosti. Ovšem v závěru úvodní části se skóre zápasu přeci jen měnilo, když se šest vteřin před koncem prosadil Robert Říčka střelou do levého horního růžku Halászovy branky.

I ve druhé třetině si domácí hokejisté vyprodukovali více šancí. Jednu z nich si připsal ve 22. minutě Jan Daneček, jehož klička do bekhendu v samostatném úniku skončila na připraveném betonu brankáře Mory. Ve 29. minutě se po útočném tlaku domácích dostal k teči před brankou Erik Němec a jeho zásah do střely jen těsně minul branku hostů. O chvíli později už to však domácím hráčům vyšlo. V tentýž minutě tak zásluhou Jakuba Šlahaře vedli již 2:0, kdy havířovský útočník dorážel puk do odkryté branky.

Po druhé inkasované brance se Olomouc v útoku probudila. V 32. minutě ujížděl do přečíslení Roman Rác, ale zvolená střela do branky nakonec nemířila. Poté se však odehrávaly šance opět před Halászem. Ten musel v 35. minutě hasit velkou šanci Ondřeje Šedivého, k čemuž mu pomohla i branková konstrukce. O necelou minutu později se do šance dostal Denis Kindl, jehož obě zakončení nakonec zlikvidoval brankář Daneček.

Začátek třetí části odstartovali lépe Kohouti, kteří se ve 45. minutě dostali díky pohotovému Richardu Divišovi do vyložené šance. Olomoucký útočník stál s pukem sám před brankou, ale na připraveného Danečka si nepřišel. O necelé dvě minuty později nepochodil se svou střelou ani domácí Koma, jenž ale brankáře Halásze minimálně vystrašil. Havířov ale díky zodpovědné hře zezadu nedovoloval soupeři dostávat se do šancí a právě domácí hráči si nadále vychutnávali útočné akce plnými doušky. Po akci Sztefka s Němcem branka ještě nepadla, ale po akci z 50. minuty se prosadil střelou z mezikruží David Klimša. Halászovi puk propadl v podpaží.

Po třetí inkasované brance se Kohouti v útoku probrali a začali se daleko častěji stěhovat před branku AZetu. Jenže po chvíli tento tlak pominul, když poslední polovinu třetí třetiny ovlivnila častá vyloučení. Hra se tak často kouskovala a hosté moc příležitostí k ovlivnění zápasu nedostali. V samotném závěru tak alespoň v 57. minutě korigoval stav v přesilové hře Pavel Selingr střelou z bezprostřední blízkosti branky. Brankář Daneček tak sice přišel o "shutout", ale jeho tým si připsal překvapivé a cenné vítězství nad favoritem zápasu. Mora to zkoušela ještě v šesti lidech, ale další změny skóre už se nedočkala, a tak utkání skončilo výsledkem 3:1 pro Havířov.

OHLASY

Jan Daneček (HC AZ Havířov): Poslední tři zápasy to z naší strany nebylo ono. Měli jsme řadu marodů a nepodařilo se nám navázat na tu předchozí úspěšnou minisérii výher. Tentokrát jsme však hráli výborně, a to nám přineslo tři body. Základem bylo, že všichni podali minimálně stoprocentní výkon. Soupeře, který patří do úplné špičky soutěže, jsme trochu zaskočili dobrou obranou a nátlakovou hrou. Nedovolili jsme mu hrát to, co je zvyklý a až v závěru po zbytečných chybách mu dovolili skórovat v přesilovce. Důležitý byl i výborný výkon brankáře.