Dá se říct, že se jedná o můj největší úspěch v reprezentaci, komentoval své čisté konto brankář Jan Špunar

Michal Krobot, Lukáš Losleben, FOTO: Jan Beneš, Český hokej
B Ř E C L A V - Česká osmnáctka vstoupila do turnaje Hlinka Gretzky Cup vítězstvím nad Švýcarskem. Svůj lví podíl na tom měl i olomoucký brankář JAN ŠPUNAR, jenž proti týmu helvétského kříže nepustil za svá záda jediný kotouč.

„První třetina byla jasně pro nás. Ve druhé na to sice Švýcaři vlétli, nicméně nám se to povedlo ubránit. Ve třetí jsme sice udělali nějaké chyby, nicméně jinak to bylo opět v naší režii,“ hodnotil utkání brankář Jan Špunar.

Český tým musel čelit v určitých fázích zápasu tlaku, zejména pak na začátku druhé třetiny či během oslabení. Olomoucký strážce svatyně ovšem svůj tým v důležitých momentech podržel. „ Chyby se dějí, musel jsem občas něco uhasit, nicméně to se stává a jsem rád, že jsem to zvládl,“ komentoval své zákroky. Zároveň dodal, že chyby vycházely převážně z počáteční nesehranosti týmu. „Jelikož jsme měli málo kempů, tak tady je to takový rychlokurz. Kluci se snaží vstřebat to, co od nich trenéři chtějí, takže je to normální.“

Gólman, který na krátký čas vyměnil klubového kohouta za reprezentačního lva, nepustil za svá záda jediný kotouč, a vychytal tak čisté konto. „Dá se říct, že se jedná o můj největší úspěch v reprezentaci,“ připustil. Radost z vychytané nuly měli samozřejmě i jeho spoluhráči. „Kluci gratulovali a byli rádi, že jsem to nakonec vychytal,“ konstatoval. Zprávy pak dostával i od hráčů Olomouce. „S klukama si napíšeme na Facebooku, pogratulují mi, přejí mi to,“ dodal.

Pro Špunara ovšem nejde o první nulu proti stejnému soupeři. V přípravě před dvěma týdny se mu povedl podobný počin na švýcarské půdě. „Vyhovuje mi, jak hrají. Střílí hodně přes beky, přičemž při mojí výšce všechno vidím. Navíc kluci výborně blokují,“ popisoval svůj recept na hráče helvétského kříže.


Zákrok Jana Špunara v utkání se Švýcarskem
Foto: Jan Beneš, Český hokej

Díky skvělému výkonu se z Jana Špunara stala rázem brankářská jednička. Je to výborný pocit, chytat před domácím publikem, potkávat se s těmi nejlepšími hráči… upřímně nemám slov,“ neskrýval své nadšení. To, že utkání sledují i skauti klubů z NHL, si ale nepřipouští. „Vůbec si jich nevšímám. Akorát by to pro mě byl zbytečný tlak. Snažím se hrát svoji hru.“

Český tým podporovalo v Břeclavi přes 1100 fanoušků. „Jsou vynikající. Je tu skvělá atmosféra, všichni nás ženou dopředu, což je úžasné,“ pochvaloval si Špunar. Vyvolávání svého jména po jednotlivých zákrocích ovšem tolik nevnímá. „ Ani si to neuvědomuji. Na ledě se soustředím jen na hru,“ dodal.

Nyní je potřeba se připravit na další utkání s Finskem, který reprezentace odehraje dnes v 19 hodin. „Teď to trochu oslavíme, a pak se nachystáme na Finy. Hráli jsme s nimi jeden zápas, jsou dobří ze střel z první, moc dalšího o nich nevím,“ uzavřel gólman s dvojkou na zádech.


Jan Špunar se švýcarským brankářem Simeonim
Foto: Jan Beneš, Český hokej