S Olomoucí se loučí Rostislav Olesz a Petr Strapáč

Daniel Fekets
O L O M O U C - Tradičně na začátku května přineseme informace o nových posilách do olomouckého A-týmu. Ještě předtím však musíme oznámit, že v olomouckém dresu nebudou pokračovat zkušení útočníci Rostislav Olesz a Petr Strapáč. Rosťo a Petře, děkujeme za vaše dlouholeté a zároveň perfektní služby!

V průběhu posledních týdnů si Olomouc pojistila služby Michala Kunce, Jakuba Navrátila, Jakuba Orsavy, Davida Škůrka, Matouše Menšíka, Pavla Musila a Alexe Rašnera. V dresu s kohoutem na prsou ale nebudou pokračovat Rostislav Olesz, Petr Strapáč a dříve zmínění Jan Lukáš, Jan Káňa a Tomáš Dujsík.

Rostislav Olesz

Sedmatřicetiletý Rostislav Olesz strávil na Hané čtyři sezóny. Za Moru odehrál 183 utkání, ve kterých nasbíral 26 branek a 38 asistencí. Velezkušený útočník, jenž ve své kariéře zažil mnohé, platil za obrovského bojovníka olomoucké sestavy a v nejdůležitějších chvílích vždy prokázal své nesporné hokejové kvality.

Rodák z Bílovce na sebe upozornil už ve velmi mladém věku, i díky tomu se stal v roce 2004 sedmičkou draftu. Dorostenecké a juniorské kategorie strávil ve Vítkovicích, se kterými získal, už jako hráč A-týmu, v roce 2002 stříbrnou medaili. Byl tahounem reprezentační dvacítky na bronzovém šampionátu v roce 2005, o rok později získal stejný cenný kov na ZOH v Turíně.

Do zámoří zamířil přes Spartu, za kterou odehrál jednu sezónu. Hned při prvním roce v USA byl stabilním členem sestavy Floridy Panthers, v jejíž dresu odkroutil šest ročníků. V NHL hrál ještě za Chicago a New Jersey. Krátce před třicítkou se vydal zpět do Evropy. Krátce působil v Bernu a poté se stal klíčovým mužem vítkovické ofenzívy. V ostravském klubu navíc plnil roli kapitána. Před sezónou 2019/20 podepsal kontrakt v Olomouci. Nyní je jeho olomoucká štace u konce a o své budoucnosti se útočník se zkušenostmi z NHL bude rozhodovat v následujících týdnech.

Petr Strapáč

Petr Strapáč se s Morou loučí po sedmi sezónách. Vyhlášený bojovník s číslem 41 na dresu také začínal svou kariéru ve Vítkovicích, kde mimo jiné slavil dorostenecký i juniorský titul. Při obou úspěšných sezónách v mládežnických kategoriích jej navíc vedl bývalý olomoucký lodivod Zdeněk Moták. Už od ročníku 2006/07 začal Strapáč postupně naskakovat ve vítkovickém A-týmu, kde pak působil až do roku 2016 a oslavil dvě stříbrné medaile.

Poté svou kariéru spojil s Hanáky. Hned v úvodních dvou sezónách nastřílel 23 branek a patřil mezi nesmírně důležité články olomoucké ofenzívy. Útočník, kterému nedělá problém ani poctivá defenzivní práce, však v posledních čtyřech letech často doplácel na zdravotní komplikace. Celkově v dresu Mory nastoupil do 247 zápasů, což jej řadí na jednadvacátou příčku v historii klubu. Ze současných hráčů HC Olomouc jsou na tom lépe pouze Jiří Ondrušek, Jan Knotek, David Škůrek a Jan Švrček.