PREVIEW: Začíná nový ročník TELH! Na Hané se ukáže Kladno

Daniel Fekets
O L O M O U C - Téměř šestiměsíční čekání na extraligový hokej je pro olomoucké fanoušky minulostí. Mora v pátek 15. září od 18:00 vlétne do sezóny 2023/2024 domácí premiérou proti Kladnu.

Vstupenky si můžete koupit online na tomto odkaze. Pokladny Zimního stadionu budou otevřeny klasicky dvě hodiny před úvodním buly.

Z KABINY MORY

Čtyři výhry, tři prohry - taková je bilance Hanáků po přípravném období. Na start Tipsport extraligy se naladili opravdu výtečně, když v generálce přehráli na domácím ledě trenčínskou Duklu 7:1.

„Dokud to nezačne všechno ladit, není to jednoduché, vždy to nějaký čas trvá. Ale příprava měla určitou postupnost. Začali jsme dobře, výhrami, poté přišly porážky, ale musím říct, že celkově to bylo dobré, jsme spokojení. Viděli jsme kluky ve všech možných situacích. Zároveň jsme poznali, v čem se musíme zlepšit, a také, v čem jsme měli rezervy,“ zhodnotil přípravné období na předsezónní tiskové konferenci asistent trenéra Róbert Petrovický.

„Sezóna vždy začíná prvním buly, prvním zápasem. Výhodou je, že ho máme doma. Jsem takový trenér, který říká, ať do toho jdeme od prvního kroku postupně, protože každý zápas bývá těžký. Je důležité se připravit na tento maraton, který je velmi rychlý. Je v něm hodně aspektů, které mohou přijít. Nevíme, kdy přijde krize, kdy začne pršet, jestli přijdou blesky a hromy...“ doplnil s úsměvem slovenský kouč.

Kohouti se postupně už od generálky připravují na Kladno, které se tentokrát bude chtít vyhnout nepříjemným duelům v baráži. „Už jsme nějaké video měli, i z loňské sezóny, něco tam však bylo i z této přípravy. Budeme reagovat. Začátek sezóny je ale obecně velice těžký, protože každý má sílu. Je to o detailech a momentech, na které musíme být připraveni od prvního buly. Musíme se soustředit na nás,“ uzavřel Petrovický.

INFO O SOUPEŘI: RYTÍŘI KLADNO

Ani v minulém extraligovém ročníku se kladenští Rytíři nevyhnuli barážovým vodám. Pár kol před koncem ještě měli velice reálnou šanci na předkolo, do kterého postupovalo dvanáct mužstev, ale znovu do tuhého boje o udržení dostala Středočechy prohra 2:5 v 51. kole na ledě Českých Budějovic. Právě Motor už svěřenci kouče Otakara Vejvody nedohnali.

Kladno opět čekalo na baráž několik týdnů, avšak v boji se Zlínem bylo jasným favoritem, což potvrdilo. Doma vyhrálo 1:0 a 3:1, venku pak 7:1 a 1:0. Byla z toho jednoznačná série.

Rytíři přes léto svůj kádr docela značně obměnili. Brankářská dvojice zůstala ve stejném složení jako loni, avšak obranu opustili Lotyši Oskars Cibulskis s Kristapsem Sotnieksem a Martin Kehar. Útočník Adam Kubík zamířil do Českých Budějovic, Miroslav Indrák naopak do Plzně, Albert Michnáč do Nových Zámků a v modrobílých barvách nepokračují ani Ladislav Zikmund s Adamem Brodeckim.

Obranu přišli vyztužit Karel Klikorka, Chris Martenet nebo Tadeáš Hejda. Nejvíce však Kladno posílilo v útoku. Do mateřského klubu se po několika letech vrátil Michael Frolík, vítěz Stanley Cupu s Chicagem. O body by se dále měli starat Denis Kusý, Richard Jarůšek, Eduards Tralmaks nebo Deven Sideroff. Do známého prostředí se pak vrátil jednatřicetiletý Jakub Strnad, který uplynulou sezónu strávil v českobudějovickém Motoru.

Kladno má za sebou hned devět přípravných utkání. Dvakrát hrálo s Karlovými Vary (prohry 1:2 a 1:3), Litoměřicemi (výhry 4:2 a 5:2), Litvínovem (prohry 1:4 a 1:5) a Slavií (výhra 5:3, prohra 2:4). Rytíři se střetli také s Plzní, se kterou doma padli 2:5.

NA KOHO SI DÁT POZOR? TOMÁŠ PLEKANEC

Je mu už čtyřicet let, i tak stále patří mezi nejlepší centry v české nejvyšší soutěži. Legenda Montrealu se do Česka vrátila v sezóně 2018/2019 a ihned zamířila do tehdy prvoligového mateřského Kladna. Sezónu a půl ale Tomáš Plekanec strávil v Kometě, odkud zamířil zpět k Rytířům. V jejich barvách odehrál v loňském ročníku 52 duelů základní části, ve kterých si připsal skvělých 49 bodů. Plekanec je pro svůj tým důležitý nejen v ofenzivní činnosti, ale i v té defenzivní. Stále patří mezi největší specialisty na oslabení a vhazování.

MINULÝ KLADENSKÝ ZÁPAS

Rytíři Kladno – HC Stadion Litoměřice 5:2 (1:0, 2:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 20. Slováček, 21. Sideroff (Melka), 24. Beran (Klikorka, Babka), 42. Jarůšek (Klepiš, Plekanec), 43. Veber (Sideroff, Plekanec) – 30. Kroupa (Cikhart), 39. Jícha (Sihvonen).

Kladno: Brízgala – Dotchin, Hejda, Martenet, Ticháček, Slováček, Veber, Klikorka – Melka, Plekanec, Sideroff – Jarůšek, Klepiš, Kusý – Bláha, Pytlík, Strnad – Vimmer, Babka, Beran.

SOUPISKA

Brankáři: Landon Bow, Adam Brízgala.

Obránci: Jake Dotchin, Tadeáš Hejda, Karel Klikorka, Ondřej Slováček, Jiří Ticháček, Chris Martenet, Václav Veber, Josef Trojna.

Útočníci: Tomáš Plekanec, Jakub Klepiš, Michael Frolík, Matěj Beran, Ondřej Bláha, Matyáš Filip, Richard Jarůšek, Denis Kusý, Antonín Melka, Jakub Babka, Martin Procházka, Jaromír Pytlík, Jakub Strnad, Deven Sideroff, Eduards Tralmaks.