PREVIEW: Druhou čtvrtinu základní části začne Olomouc na ledě Kladna

Petr Martínek
K L A D N O – Moru čeká první letošní odveta a zároveň souboj s tabulkovým sousedem. Rytíři Kladno mají jen o bod méně než Mora a patří jim dvanáctá pozice. Nicméně jejich forma jde nahoru a mužstvo povzbudil i příchod Radka Smoleňáka z Hradce Králové. Kohouti naopak přijedou s navrátilcem Karlem Pláškem. Úvodní buly utkání 14. kola Tipsport extraligy padne v pátek 27. října v 18:00.

FOTO: Michal Struž

Z KABINY MORY

Mora má za sebou dvě domácí utkání v řadě. V pátek sice těsně podlehla Mladé Boleslavi, o dva dny později však přehrála Litvínov 2:1. Severočeši navíc kvůli duelu na Hané přišli o svou jedenáctizápasovou vítěznou sérii. „Po těch prohrách byl zápas s Litvínovem hrozně těžký z hlediska sebevědomí. Přijel tým, který je naopak nahoře. Měli jsme dobrý začátek. Daleko lepší než v zápasech předtím. Náš výkon jsme měli konzistentní všechny třetiny, což se nám předtím nedařilo. Rozhodující gól padl ze situace, na které jsme pracovali. Měli jsme problémy se vstupy do pásma. Hráči to odbojovali až do konce, nemůžeme jim nic vytknout,“ řekl po utkání hlavní trenér Jan Tomajko.

Vítěznou trefu proti Litvínovu obstaral Jan Bambula, který se trefil podruhé v sezóně. Mladý forvard se už ale soustředí na nadcházející střetnutí v Kladně. „Čeká nás těžký zápas, ale náš cíl je jasný: urvat 3 body,“ měl jasno havířovský rodák.

Hned po minulém utkání potěšil olomoucký klub své fanoušky zprávou, která se týkala návratu Karla Pláška. Útočník, jenž má za sebou zámořskou zkušenost v organizaci Vancouveru, se taktéž představí na kladenském ledě. „V neděli jsem se byl podívat na zápas s Litvínovem, který měl všechno. Krásné utkání, krásně se na to koukalo! Fanoušci vytvořili skvělou atmosféru. Každopádně na tu výhru proti Litvínovu budeme chtít navázat v dalších zápasech," doplnila nejnovější olomoucká akvizice.

INFO O SOUPEŘI: RYTÍŘI KLADNO

Od Kladna se očekávalo po slibném posílení kádru, zejména po příchodech Michaela Frolíka a Richarda Jarůška, častější sbírání bodů. Hned v prvním střetnutí jeli Rytíři na led Olomouce, kde byl k vidění jediný gól domácího útočníka Roka Macuha. Kladenští tak vyšli hned v prvním utkání střelecky naprázdno. V domácí premiéře to byli právě oni, kdo se dostal do vedení nad Pardubicemi. Dynamo nicméně ukázalo svou sílu a utkání vyhrálo 3:1. První body a zároveň výhru vybojovali svěřenci Otakara Vejvody ve Vítkovicích v samostatných nájezdech, ve prospěch Kladna je rozhodl kapitán Tomáš Plekanec.

Do mateřského klubu se v roli mentora vrátil Jakub Voráček, který má aktuálně pauzu od aktivní kariéry. Po jeho příchodu však Kladno nepoznalo třikrát za sebou chuť vítězství. Doma schytalo debakl 1:7 od Sparty Praha, v Liberci padlo 2:3 a v Brně 1:4. Náladu si spravili Rytíři na ledě tehdy trápící se Škody Plzeň. V gólově bohatém utkání, které došlo do prodloužení, vyhráli Kladenští 5:4, přičemž hattrickem se blýskl útočník Jaromír Pytlík. Hned další týden klub oznámil návrat zkušeného útočníka Radka Smoleňáka.

Paradoxně jeho prvním zápasem v kladenském dresu byl souboj právě proti Mountfieldu. I zde došlo na dělbu bodů, avšak tentokrát ve prospěch královéhradeckých hokejistů, kteří vyhráli po prodloužení 4:3. V Mladé Boleslavi bylo ukončeno kladenské čekání na tři body. Na výhře 4:3 se dvěma přesnými zásahy podílel právě Smoleňák, jeho druhá trefa byla navíc vítězná. Ve vzájemném utkání s Litvínovem by se očekávala převaha Vervy, jenže nebylo tomu tak. Kladno na hostujícím ledě vedlo už o dvě branky, nicméně Vervě se podařilo srovnat a v prodloužení otočit souboj na svou stranu.

Kladno se také v následujících zápasech bude muset obejít bez kapitána Tomáše Plekance, doba jeho rekonvalescence se po oznámení této zprávy odhadovala na měsíc. Kdo by ovšem bez hvězdného útočníka čekal útlum, ten by se mýlil. Kladenská družina zvítězila v domácím utkání s Českými Budějovicemi 3:2 po prodloužení a naposledy těsně zdolala Karlovy Vary 2:1.

Nejproduktivnějším hráčem Středočechů je momentálně obránce Jiří Ticháček, který má na kontě tři branky a devět asistencí. Na šesti brankách a dvou asistencích je forvard Eduards Tralmaks, o dva body méně má velezkušený Jakub Klepiš.

NA KOHO SI DÁT POZOR? JIŘÍ TICHÁČEK

Bodování Kladna vede obránce. Dvacetiletý Jiří Ticháček zatím prožívá nejlepší období své kariéry a aktuálně si drží průměr bodu na zápas. V bodování mezi obránci z celé Tipsport extraligy je na třetím místě. Po Tomáši Plekancovi a Jakeu Dotchinovi má třetí nejvyšší icetime z celého týmu, trenéři jej velmi často nasazují i do přesilových her.

MINULÝ KLADENSKÝ ZÁPAS

HC Energie Karlovy Vary – Rytíři Kladno 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 23. O. Procházka (Dlapa) – 11. Tralmaks (Kusý, Klepiš), 40. Kusý (Tralmaks, Ticháček).

Rytíři Kladno: Bow (Brízgala) – Dotchin, Hejda, Martenet, Ticháček, Veber, Slováček, Babka – Klepiš, Kusý, Tralmaks – Sideroff, Pytlík, Frolík – Strnad, Smoleňák, Bláha – M. Procházka, Melka, Jarůšek.

SOUPISKA KLADNA

Brankáři: Landon Bow, Adam Brízgala.

Obránci: Jake Dotchin, Tadeáš Hejda, Karel Klikorka, Ondřej Slováček, Jiří Ticháček, Chris Martenet, Václav Veber, Josef Trojna.

Útočníci: Tomáš Plekanec, Jakub Klepiš, Michael Frolík, Matěj Beran, Ondřej Bláha, Matyáš Filip, Richard Jarůšek, Denis Kusý, Antonín Melka, Jakub Babka, Martin Procházka, Jaromír Pytlík, Jakub Strnad, Deven Sideroff, Eduards Tralmaks, Petr Ton, Radek Smoleňák.