Zápas bez gólů, pak drama v posledních minutách! Junioři se Zlínem padli v prodloužení

Michal Jonáš
O L O M O U C - Kohouti do druhé části DHL extraligy juniorů vstoupili dvěma hladkými triumfy, následně však prohráli vysoko v Plzni. Svěřenci Mojmíra Trličíka si tak chtěli spravit chuť v derby se Zlínem. Už ve čtvrté minutě poslal Hanáky do vedení Lukáš Bošek, nicméně Berani zanedlouho odpověděli. Na další branku se muselo čekat až do samotného závěru, kdy hosté dokonali svůj obrat. Jenomže Olomouc se nevzdala a díky pohotovosti Jakuba Růžičky rychle vyrovnala. Prodloužení pak patřilo Ševcům, kteří si odváží bod navíc.

Skóre zápasu se poprvé měnilo už v polovině čtvrté minuty. Michal Tomeček se rozhodl vyzkoušet své štěstí zpoza zlínské svatyně, avšak Kowalczyk si malou mezírku u pravé tyče pohlídal. Z druhé vlny se v předbrankovém prostoru objevil Jakub Koudelný, jenž posunul puk osamocenému Lukáši Boškovi na střelu do téměř odkryté klece. Krátce nato mohl odpovědět Tadeáš Pražan, avšak z bezprostřední blízkosti trefil jen vyrážečku Frgála.

V čase 8:28 našel Miroslav Špaňhel přihrávkou od vlastního gólmana Jakuba Čechmánka ve středovém kruhu. Centr žlutomodrých ještě postrčil kotouč na levou stranu pro rozjetého Adama Lacigu, který střelou pod lapačku rozvlnil olomouckou síť. V polovině třetiny ujel Michal Tomeček ve vlastním oslabení a přesným křižným pasem pobídl Jakuba Koudelného v pravém kruhu. Olomoucká devatenáctka poslala černou pryž k protější tyči, kde ji na poslední chvíli Kowalczyk zblokoval betonem.

Prostřední dvacetiminutovka branku nenabídla. Michal Tomeček vydoloval kotouč pro Matěje Smýkala, jenomže ten z pravého kruhu nastřelil pouze brankovou konstrukci. Následně přišla série několika vyloučení na obou stranách, speciální formace na oslabení byly však stále stoprocentní. V závěru třetiny přenechal Michal Nekvapil hrací předmět Matyáši Horskému, proti nebezpečnému zakončení i pozemní dorážce vytáhl Dominik Frgál neuvěřitelný zákrok.

Olomouc otevřela třetí třetinu skvělou šancí, když Jakub Belan dokázal baseballovým způsobem usměrnit letící puk na Kowalczyka. V závěru utkání nasměroval Tomáš Pilát přihrávku Tomáše Mikela přímo na hůl Jakuba Čechmánka, který z bezprostřední blízkosti našel prostor mezi betony. Minutu před závěrečnou sirénou se Michal Tomeček napřáhl na modré čáře a vší silou vypálil na soupeřovu svatyni. Před ní byl dobře postavený Jakub Růžička, jenž pohotově dorazil do zcela nebráněné klece.

Prodloužení rozsekl po necelých čtyřech minutách útočník Tomáš Pilát tvrdou pumelicí přesně pod horní tyč. Olomouc tak z vyrovnaného klání vytěžila alespoň bod.

HC Olomouc - Berani Zlín 2:3 PP (1:1, 0:0, 1:1 - 0:1)

Branky a nahrávky: 4. Bošek (Koudelný, Tomeček), 59. Růžička (Tomeček, Koudelný) – 9. Laciga (Čechmánek, Špaňhel), 57. Čechmánek (Pilát, Holba), 64. Pilát (Holba, Mikel).

HC Olomouc: Frgál (Münch) – Růžička, Šabatka, Compel, Kalman, Stratil, Panáček (C), A. Drábek (A) – Ungr, Neoral, Koudelný, Havel, Belan, Ruda, Pastrnek, Tomeček, Bošek, Šotkovský, K. Drábek, Smýkal.

Berani Zlín: Kowalczyk (Uherek) – Zavřel, Šišák, Špaňhel (A), Lukaštík, Mikel, Burian (C) – Nekvapil, Kaláč, Pražan, Laciga, Urban, M. Horský, Vaculík, Čechmánek, L. Heš, Pešák, Pilát, Holba.