PREVIEW: Hanáci mají k dispozici mečbol! V plecharéně mohou sérii ukončit

Eliška Faltýnková
O L O M O U C - Rychlá, fyzická hra a střelecká aktivita. To jsou hlavní atributy, které Hanáky zdobily v úvodních zápasech předkola a díky kterým si ze severu Čech vezou vedení 2:0. K postupu do čtvrtfinále jim tak stačí jediná výhra. Pokusit se o ni mohou na domácím ledě už v sobotu od 17:00, případný čtvrtý zápas je na programu 10. března taktéž od 17:00.

FOTO: Michal Struž

Vstupenky si můžete koupit online na tomto odkaze. Pokladny Zimního stadionu budou otevřeny klasicky dvě hodiny před úvodním buly.

Z KABINY MORY

Trenér Jan Tomajko mohl být ve čtvrtek s výkony svých svěřenců spokojen. Severočeši ve druhém zápase sahali po vyrovnání série, když už vedli 2:0, kohouti se však nevzdali, otočili a zvítězili! Začali jsme stejně jako v prvním zápase, dobře jsme bruslili, ale udělali jsme v první třetině chybu a Liberec nás potrestal. Potom z přesilovky zvýšil na 2:0. My jsme si vytvářeli docela dost příležitostí, ale bohužel jsme je neproměňovali, a potom nám to tam padlo ve třetí třetině. Přesilovka pět na tři nás trošku nakopla. V prodloužení to jsou takové góly, které padají. Jsme ale rádi za vítězství, myslím si, že jsme si ho zasloužili. Hráli jsme opravdu dobře.“

Do třetí třetiny se do brány místo Branislava Konráda postavil Jakub Sedláček. Zdá se však, že by za výměnou strážců olomoucké svatyně nemělo být nic vážnějšího. „Myslím si, že bude (Konrád) v pořádku,“ poznamenal k tomu hlavní trenér a dodal, že šlo o zdravotní důvody.

Série předkola se hraje na tři vítězné zápasy, Hanákům tak stačí urvat už pouze jednu výhru. Tomajko si je vědom, že je třeba zkrotit euforii: „Ještě zdaleka není konec. Ten poslední krok je těžký. Samozřejmě se budeme snažit, abychom ho využili, ale víme, že to nebude snadné.“

Příznivé víkendové termíny slibují bouřlivou atmosféru a vyprodaný stadion. „Těšíme se na to. Myslím, že se ani nemusím ptát, jestli bude plno,“ věří Jakub Sedláček. Přidává se k němu i hrdina prodloužení Jakub Orsava: „Naši fanoušci jsou vynikající. Určitě přijde plný dům, moc se na to těšíme!“

INFO O SOUPEŘI: BÍLÍ TYGŘI LIBEREC

Výkony Tygrů v průběhu sezóny byly tak trochu jako na houpačce. Přesto se většinu základní části drželi ve vyšších příčkách tabulky. Vynikali především v ofenzivní síle a svižném, atraktivním hokeji. Hned po Pardubicích patřili v základní části ke střelecky nejaktivnějšímu týmu.

V ostatních disciplínách však statisticky náleželi spíše k průměru. Fauly soupeřů dokázali potrestat v 19,52 % případů. Stejná příčka jim přísluší také v oslabení s úspěšností 79,17 %. Příliš pyšnit se nemohou ani defenzivou. Společně s Litvínovem inkasovali rovných 165 branek, hůře už na tom bylo pouze Kladno.

Až do poslední chvíle Liberec bojoval o přímý postup do čtvrtfinále, nakonec však obsadil pouze sedmé místo se ziskem 82 bodů. Radovat se mohl aspoň z individuálních úspěchů svých hráčů. Tomáš Filippi se stal vítězem kanadského bodování a dvaadvacetiletý Jakub Rychlovský králem střelců. Oba svou kvalitu potvrdili také v úvodních dvou utkáních série. Rychlovský vstřelil první gól Tygrů, Filippi přispěl dvěma asistencemi.

Série předkola začala pod Ještědem. V prvním zápase se dlouho čekalo na zápis do kolonky gólů. Po šedesáti minutách panoval bezbrankový stav a šlo se do prodloužení. V něm dostali kohouti po faulu Tomáše Galvase k dispozici přesilovku, kterou využil Jakub Orsava a zajistil tak Olomouci vedení v sérii 1:0. Hanáci podali velmi srdnatý výkon, svého soupeře přestříleli 43:34 a v celém utkání byli lepším týmem.

Ani čtvrteční souboj nerozseklo základních šedesát minut. Hanáci byli opět střelecky aktivnější a na bránu domácích vyslali 37 střel, oproti libereckým 18 pokusům, přesto museli dohánět dvougólové manko. Hru si navíc značně komplikovali zbytečnými fauly. Díky gólům Navrátila v přesilovce a Bambuly při risku bez brankáře však nakonec dokázali vyrovnat. V nastaveném čase stačilo Jakubu Orsavovi pouhých 49 sekund, aby zápas rozhodl. Olomouc si tak domů veze vedení 2:0!

PRVNÍ DVA ZÁPASY SÉRIE

1. utkání, 6. března, LIBEREC – OLOMOUC 0:1PP.

Branky a nahrávky: 63. Orsava.

2. utkání, 7. března, LIBEREC – OLOMOUC 2:3PP.

Branky a nahrávky: 9. Rychlovský (Filippi, Faško-Rudáš), 32. Faško-Rudáš (Filippi, A. Najman) – 37. Navrátil (Macuh, Káňa), 60. Bambula (Navrátil), 61. Orsava (P. Musil, Sirota).

LIBERECKÁ SOUPISKA

Brankáři: Dávid Hrenák, Daniel Král.

Obránci: David Aubrecht, Vojtěch Budík, Lukáš Derner, Tomáš Galvas, Michal Ivan, Ronald Knot, Petr Kolmann, Adam Král, Ian McCoshen, T. J. Melancon, Jakub Šedivý.

Útočníci: Michal Birner, Michal Bulíř, Adam Dlouhý, Martin Faško-Rudáš, Tomáš Filippi, Oscar Flynn, Jayce Hawryluk, Kelly Klíma, Adam Najman, Daniel Pekař, Jaromír Pérez, Jakub Rychlovský, Jaroslav Vlach, Jan Šír, Marek Zachar, Miroslav Mucha, Lukáš Plos.