Fanoušci se bavili při exhibici v Hodolanech. Zápas skončil smírně 5:5

Daniel Fekets
O L O M O U C - Čtvrteční odpoledne se neslo v duchu už tradiční fotbalové exhibice na hřišti FC Sigma Hodolany, jednoho z nejstarších fotbalových klubů na moravském území. Zápasu áčka znovu předcházela i bitva mládežnických kategorií Hodolan a Mory.

Utkání dospělých okořenila účast bývalého výborného fotbalisty Marka Heinze, který má ve své sbírce bronzovou medaili z ikonického Eura 2004, mistrovské tituly s Baníkem Ostrava a tureckým Galatasaray a Český fotbalový pohár se Sigmou Olomouc.

Na straně Mory se to naopak hemžilo skvělými hokejisty. Do utkání mimo jiné nastoupili i oba trenéři a zároveň mistři světa ve svém oboru - Jan Tomajko a Róbert Petrovický. Kromě nich se do exhibičního utkání zapojily i dvě ze tří posil olomouckého mužstva. Svůj fotbalový um předvedli Aron Chmielewski i Rok Macuh.

Na vše dohlížel v roli hlavního arbitra marketingový manažer HC Olomouc Simon Vejtasa, jenž několikrát během utkání hraného 2 x 30 minut využil možnost spojit se se systémem VAR. Mnohdy se nedovolal, mnohdy jeho původní verdikt videorozhodčí potvrdil.

Duelu se zúčastnila také početná skupina fanoušků. Z tribun útulného stadionku v Hodolanech se často ozývalo bouřlivé skandování, které hráče na obou stranách vybičovalo k ještě lepším výkonům. O zábavu se tradičně staral také maskot Kokrhél.

Krátce po úvodním hvizdu šel tým hokejistů do vedení. Přesnost v zakončení prokázal Rok Macuh. V 10. minutě ale domácí vyrovnali a o pár desítek sekund později šli poprvé v utkání do vedení. Hokejisté ale taktéž odpověděli poměrně brzy, to se prosadil Jan Bambula, který především v prvním poločase několikrát ukázal své rychlé nohy při dravých průnicích po pravém křídle.

Do šaten se šlo za stavu 3:2 pro kohouty. Místo mezi stopery si našel zmíněný Aron Chmielewski, který po vzoru svého slavného krajana Roberta Lewandowského utekl všem obráncům a precizně poslal míč k tyči. To už se ale ozval hvizd sudího a fotbalisty na trávníku vystřídala poločasová soutěž, ve které se dva soutěžící pokoušeli trefit z hranice šestnáctky břevno.

Hned po zahájení druhé půle přišla na řadu první penalta, kterou bezpečně proměnil Jan Bambula. Domácí sice snížili, z rychlého kontru ale odpověděla Mora. Unikající Chmielewski si všiml volného Roka Macuha, jenž jen nastavil placírku a hodolanskému brankáři nedal šanci.

Sigma se ale vzápětí dostala do velkého tlaku. Hanáky několikrát podržel skvěle chytající Jan Špunar, jenž ze svého repertoáru vytáhl opravdu vynikající zákroky. Se snížením na 4:5 ovšem nic udělat nemohl a rázem z toho byla velmi zajímavá zápletka. Tři minuty před závěrečným hvizdem se do hry vložil hlavní rozhodčí. Odpískal velice diskutabilní penaltu, kterou domácí bezpečně proměnili.

Dramatické utkání tedy skončilo remízou 5:5. Daleko důležitější ale bylo, že si čtvrteční odpoledne všichni fanoušci i hráči užili.

Sestava HC Olomouc: Špunar - Petrovický, Navrátil, Rutar, Mácha, Chmielewski, Ministr, M. Tomajko, Menšík, Kučera, Bambula, Schmiedt, J. Tomajko, Macuh, Kunc