Výjezd na Spartu, obrat s Třincem nebo postup nad Vary. Které zápasy z minulé sezóny si budete pamatovat?

Daniel Fekets
O L O M O U C - Přípravné zápasy na sezónu 2023/24 se kvapem blíží, my se ale ještě naposledy ohlédneme za ročníkem minulým. Mora už bez Davida Krejčího vstupovala do sezóny znovu jako podceňovaný tým, svěřenci Jana Tomajka a Borise Žabky ale ukázali svou sílu a především díky skvělé první polovině základní části skončili po dvaapadesáti kolech na osmé pozici. V předkole kohouti vyřadili Karlovy Vary, v následném čtvrtfinále ale nestačili na Pardubice a celkově skončili osmí. Které zápasy zvedly fanoušky Mory ze sedaček?

16. kolo, Sparta Praha - Olomouc 2:5

Branky a nahrávky: 15. D. Simon (Němeček), 33. Řepík (Kempný, Sobotka) - 35. Bambula (Kunc, Mareš), 36. Orsava (Olesz, Anděl), 41. Nahodil (Orsava, J. Káňa), 46. J. Káňa (Nahodil, Orsava), 59. J. Káňa (Dujsík).

Jednalo se o dlouho očekáváné utkání. Marketingové oddělení HC Olomouc připravilo pro fanoušky velkolepý vlakový výjezd, takže červenobílé hokejisty přímo v největší aréně v Česku podporoval zcela zaplněný hostující sektor.

Sparta sice v polovině druhé části zásluhou Michala Řepíka zvýšila své vedení na 2:0, posléze se ale velmi dobře hrající Hanáci dočkali. Náskok soupeře smazali ještě před druhou sirénou Jan Bambula s Jakubem Orsavou. Rozhodující úder přišel na řadu v první minutě třetí části, kdy se trefil Lukáš Nahodil. Konečnou výhru 5:2 potvrdil dvěma góly Jan Káňa.

Radost po jednom z gólů

25. kolo, Olomouc - Třinec 4:2

Branky a nahrávky: 44. Kusko (Škůrek), 56. Plášek (P. Musil, Škůrek), 59. Navrátil (J. Káňa, J. Knotek), 60. Kusko (J. Knotek) - 5. Buček (Voženílek, Čukste), 58. Kurovský (Čukste, M. Růžička).


Hanáci se také před 25. kolem drželi okolo čtvrtého místa, které by na konci soutěže zaručovalo přímý postup do čtvrtfinále. Předposlední utkání první poloviny základní části sehrála Mora s Třincem. Hned v 5. minutě se za hosty prosadil Samuel Buček, poté diváci čekali na gól dlouhých 39 minut.

Za Olomouc vyrovnal Silvester Kusko, na jehož trefu navázal o dvanáct minut později Karel Plášek. Už to vypadalo, že se bude na Hané slavit těsná výhra 2:1, avšak radost domácích příznivců vzápětí zastavil Daniel Kurovský. Rázem bylo nejreálnější prodloužení, ale 59. minuta patřila Jakubu Navrátilovi, který hned dvakrát v sezóně 2022/23 rozhodl o výhře nad Třincem těsně před koncem. Poslední úder přidal do prázdné klece Silvester Kusko a kohouti tedy oslavili výhru 4:2.

Jakub Navrátil slaví rozhodující branku

35. kolo, Olomouc - Kladno 6:2

Branky a nahrávky: 3. Plášek (Kunc, P. Musil), 14. Bambula (Orsava, Ondrušek), 24. Kusko (Ondrušek, Navrátil), 27. Ondrušek (Navrátil), 34. Rutar (Kunc, Ondrušek), 42. Plášek (Kunc, P. Musil) - 44. Kubík (Cibulskis), 59. Slováček (Plekanec, Babka).


Na konci prosince Olomouci i kvůli několika zraněním odešla forma. Po prohrách s Českými Budějovicemi, Vítkovicemi a Libercem ale Hanáci zabrali 6. ledna doma proti Kladnu, které porazili jasně 6:2. Zápas sledovala vyprodaná plecharéna, tradičně i díky účasti útočníků Tomáše Plekance a Jaromíra Jágra.

Tým Jana Tomajka vstoupil do utkání skvěle, už ve 14. minutě vedl po trefách Karla Pláška a Jana Bambuly o dvě branky. V prostřední třetině se navíc střelecky prosadili také Silvester Kusko, Jiří Ondrušek a Adam Rutar. Na rozdíl šesti branek zvyšoval Karel Plášek a olomoucký Zimní stadion mohl slavit vítězství de facto celou třetí třetinu. Nic na tom nezměnily ani góly hostujících Kubíka a Slováčka. Po zápase přišla na řadu tradičně zábavná děkovačka brankáře Branislava Konráda.

Souboj na vhazování

4. zápas předkola, Olomouc - K. Vary 3:0

Branky a nahrávky: 11. Orsava (J. Káňa, Rašner), 32. Orsava (P. Musil, Rašner), 53. Knotek (Orsava, J. Káňa).


Série předkola s Karlovými Vary začala velice netradičně, když se hned v úvodním klání řešil problém s rýhou v ledu. Duel se dohrával následující den a Mora po něm vedla 1:0 na zápasy. Ačkoliv Energie pak doma sérii srovnala, třetí zápas patřil po skvělém obratu znovu Olomouci.

Před čtvrtým duelem tedy měli kohouti k dispozici dva mečboly, oba navíc na domácím ledě. K potěšení všech využili rovnou ten první, Západočechům ukončili sezónu po výhře 3:0. K nezastavení byl znovu Jakub Orsava, jenž dvakrát skóroval. Sedm minut před koncem navíc definitivně rozhodl Jan Knotek a jistě potěšil také fakt, že Branislav Konrád udržel po pětadvaceti střelách soupeře čisté konto. Mora tedy následně mohla ve čtvrtfinále vyhlížet pardubické Dynamo.

Hanáci slavící postup do čtvrtfinále

Další zápasy, které diváky bavily

3. kolo, Olomouc - Sparta Praha 4:0

Branky a nahrávky: 9. Nahodil, 13. J. Káňa (Orsava, Švrček), 34. Strapáč (Rašner, Navrátil), 34. Orsava (Bambula, J. Káňa).

7. kolo, Olomouc - Vítkovice 5:4 po nájezdech

Branky a nahrávky: 9. Klimek (Švrček, Nahodil), 23. Bambula (Rutar, Kunc), 39. Ondrušek (Menšík), 58. Orsava (Nahodil, Káňa), rozh. náj. Nahodil - 27. Bukarts (Mikuš, Lakatoš), 36. Lakatoš (Mikuš), 47. Bukarts (TS), 54. Krieger (Kalus, Lakatoš).

23. kolo, Olomouc - Hradec Králové 5:0

Branky a nahrávky: 12. Navrátil (Kunc, Plášek), 25. Olesz (Ondrušek, Kusko), 32. Ondrušek, 33. J. Káňa (Knotek, Dujsík), 59. Knotek (J. Káňa, Dujsík).

31. kolo, Olomouc - Pardubice 3:2 po prodloužení

Branky a nahrávky: 30. Dujsík (Anděl, Olesz), 50. J. Káňa (Ondrušek, Knotek), 61. Nahodil (J. Káňa, Ondrušek) - 10. Hyka (L. Sedlák), 39. Říčka (T. Zeman, Čerešňák).