Report ze zápasu OLO vs. KLA (4:2)

HC Olomouc

logo

4:2

(1:0, 1:0, 2:2)

logo

Rytíři Kladno

Aktivnějším vstupem do zápasu se prezentoval celek hostí, který přijel na Hanou s jednoznačným cílem, a to získat plný počet bodů. Úvodní minuty se tak odehrávaly především obranné třetině Kohoutů, výraznější příležitost si ale Kladenští vypracovat nedokázali, Vošvrda jejich veškeré pokusy lapil. Hanáci se poprvé ozvali v šesté minutě a hned z toho byla úvodní trefa zápasu. Kucharczyk předložil na modrou kotouč Mariu Cartellimu, který tvrdým projektilem nedal Cháberovi nejmenší šanci.

Rytíři se snažili o rychlou odpověď a daleko od ní nebyli. Tenkrát se po levém křídle dostal s kotoučem až do útočné třetiny, kde jeho tečovanou střelu Vošvrda vyrazil do ochranné sítě. Ani v dalších minutách se diváci v zaplněné olomoucké hale rozhodně nenudili, Kladenští rychle napadali domácí rozehrávku, s čímž měli Kohouti mnohdy nemalé problémy. Ovšem i tak si Olomoučtí vypracovali několik slibných momentů, v jednom z nich se objevil například Ondrušek, který nadvakrát kladenského gólmana neprostřelil.

Na konci šestnácté minuty se na chvílí sám octl před domácí klecí Kuchler, kotouč ale z nadějné pozice poslal jen do připravené výstroje Vošvrdy. Poslední čtyři minuty první dvacetiminutovky odehrála parta okolo kapitána Patery téměř celé v oslabení. Nejprve na trestnou putoval Dalecký, chvíli po jeho návratu na led musel pykat Kuchler. Domácí ale v početních výhodách neuspěli, naopak v posledních vteřinách třetiny musel Vošvrda čelit samostatnému úniku Miloslava Hořavy, který trefil pravý beton gólmana.

První sekundy druhé části ještě patřily domácí početní výhodě, Kohouti ale nic vymyslet nedokázali. Potrestat zaváhání Mory mohl chvíli poté Procházka, betonem proti němu ale zakročil Vošvrda. Na druhé straně se v pětadvacáté minutě musel předvést i Chábera, tvrdý projektil z hole Pekra vyrazil ramenem do bezpečí. V polovině třetiny začali mít Kladenští převahu, která vyústila v několik nebezpečných momentů v domácím brankovišti. V jednom z nich se objevil Tenkrát, který pálil z první a Vošvrda musel zasahovat.

Rytíři dále svého soupeře svírali a po nedovoleném zákroku Ondruška hráli dokonce dvě minuty proti oslabenému soupeři. Kohouti se bránili zuby nehty, sami hokejisté lehali obětavě do střel. Nejen díky tomu, ale především díky přesným zákrokům svého gólmana Mora neinkasovala. Naopak ještě během hry ve čtyřech sami domácí mohli překvapit. V přečíslení dvou na jednoho Ostřížek nezpracoval ideálně kotouč, ten mu před odkrytou klecí utekl z čepele.

Příliš dlouho to ale domácího útočníka mrzet nemuselo. Na konci šestatřicáté minuty Kohouti získali puk v útočné třetině, Marosz jej z rohu kluziště prudce nahodil na branku, odkud ve skrumáži puk se štěstím dopravil za záda zmateného gólmana David Ostřížek. Hanáci mohli do přestávky své vedení ještě upravit, po nebezpečné hře vysokou holí musel na trestnou Dalecký. Kohouti ale nedisciplinovanost soupeře nepotrestali, naopak příležitost měl na druhé straně Kuchler. Jeho střelecký pokus Vošvrda pokryl, k dorážce soupeře nepustil.

Na začátku třetí části se v útočném pásmu provinil hrou vysokou holí domácí Selingr a Rytíři mohli hrát přesilovku. Jenže po uplynutí šesti vteřin poslal i svůj celek do čtyř Rudovský, téměř dvě minuty se tak hrálo ve čtyřech na obou stranách. V polovině třiačtyřicáté minuty zahrozil Pekr, který stejně jako již dříve vyslal na Cháberu tvrdý projektil. Hosté se nakonec své přesilové hry přeci jen dočkali, a to po nedovoleném zákroku Marosze.

Po minutě hry proti čtyřem to už vypadalo na gól Kladenských, Dalecký společně s Rudovským se snažili protlačit kotouč za brankovou čáru, nepřehlednou situaci nakonec musel vyřešit video rozhodčí, který sudím na ledové ploše doporučil branku neuznat. Jakmile domácí přečkali oslabení, sami se vrhli do útoku. V přečíslení dvou na jednoho předložil Ostřížek kotouč čekajícímu Michalu Vodnému, který nezaváhal a proměnil.

Že však není rozhodnuto a o výsledek se bude bojovat až do konce, přesně tam nasměrovali duel deset minut před uplynutím základní hrací doby Rytíři. Dragoun se štěstím procpal kotouč zpoza brány k Miloslavu Hořavovi, který se trefil do horní poloviny domácí klece. Kladenští neměli již co ztratit, a tak bylo jasné, že v závěrečných minutách trenér Čelanský vrhne všechny síly do ofenzivy. Nepříjemné střely vyslali v krátkém časovém úseku Rudovský a vzápětí Dalecký, gólman Mory ale čelil jejich pokusům úspěšně.

Obdobným způsobem pracovali domácí až do osmapadesáté minuty. Až v samém závěru třetí třetiny propadl za vlastní klecí Kadela, čehož využil hostující Růžička, který poslal kotouč před brankoviště Pavlu Paterovi, jenž nikým neobsazený zavěsil. V tu chvíli zbývalo do třetí sirény 111 vteřin, hosté tak zkusili hru bez gólmana. V závaru před domácí klecí byli Rytíři blízko, ale kvůli postavení útočícího hráče v brankovišti byli vykázáni. V posledních vteřinách zápasů pak rozehrál nečekaně rychle Vošvrda od své branky, našel vepředu rozjetého Radima Kucharczyka, který dopravil kotouč do prázdné branky.

Kohouti tak zvládli první ze série tří domácích zápasů v řadě na výbornou, soupeře z Kladna porazili 4:2. V tabulce extraligové baráže se tak díky zaváhání Mladé Boleslavi posunuli na druhé místo.

OHLASY

Jiří Dopita (HC Olomouc): Prakticky z první střely jsme vstřelili branku, což nás uklidnilo. Musím říct, že jsme po celý zápas hráli výborně, disciplinovaně a dobře bránili. Ačkoli měl soupeř optický tlak, do šancí jsme jej nepouštěli. Za stavu 3:0 jsme si to zbytečně zkomplikovali, ale to tak bývá. Jsme hrozně rádi za tři body, mají pro nás velkou cenu. Budeme se snažit hrát pořád stejně. V Chomutově jsme dostali facku, hráli jsme tam velice špatně. Každý zápas je jiný, ale nám v Chomutově chybělo úplně všechno. V Boleslavi jsme zahráli vynikající zápas a proti Kladnu jsme na to navázali. Pokud budeme v úterý hrát jako poslední dva zápasy, můžeme být úspěšní.